romgermed

Romgermed, una dintre cele mai mari clinici private din România, este urmărită penal într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, în care se fac cercetări pentru a se stabili dacă societatea este vinovată de săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals sub semnătură privată și uz de fals.

 

Victima acestui colos medical este Spitalul Municipal Câmpina (SMC), care se luptă de mai bine de patru ani pentru a dovedi că Romgermed i-a adus un prejudiciu, aproape imposibil de cuantificat, în urma unui contrat de asociere în participațiune de pe urma căruia doar clinica privată a avut de câștigat. Pentru a se ajunge în acest punct al anchetei, în care s-a declanșat urmărirea penală, a fost nevoie de o muncă de Sisif la care au participat medici, juriști, avocați, polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice al IJP Prahova, procurori și nu în ultimul rând specialiști din cadrul Insitutului Național de Expertize Criminalistice. În urma anchetei s-a putut dovedi că SMC a fost prejudiciat de către Romgermed cu suma de aproximativ 500.000 de lei, deși paguba adusă spitalului a fost cu mult mai mare. Conducerea spitalului răsuflă totuși ușurată și susține că acum, odată cu anularea relațiilor contractuale cu Romgermed, instituția pur și simplu s-a vindecat de cancer.

Spitalul Câmpina a dat, Romgermed a luat
Toată această poveste începe în aprilie 2008, atunci când Spitalul Municipal Câmpina a semnat un contract de asociere în participațiune cu SC Romgermed, prin care se intenționa eficientizarea activității de laborator a spitalului. Concret, clinica privată se angaja prin contract să vină cu tehnologie modernă, cu know how-ul de rigoare, să promoveze serviciile pe piață, dar și să preia în plată salariile personalului din laboratorul de analize. Practic, pe hârtie, totul părea în avantajul ambelor părți, dar realitatea avea să fie cu totul alta. Romgermed folosea aparatura, reactivii, personalul și spațiul spitalului iar la finalul lunii factura tot aceluiași spital contravaloarea analizelor medicale.
Angajații laboratorului, neplătiți
"În august 2009, atunci când am preluat activitatea de management din spital, am făcut și niște schimbări în echipa directorială, ne-am alarmat cu toții și am înțeles că ne aflăm în fața unui contract extrem de păgubos pentru spital. Nu numai că era păgubos, dar era și întocmit foarte bine din punct de vedere tehnic, încât nu am văzut nicio fisură să îl contracarăm. Primele semnale că ceva nu este în regulă au apărut atunci când am văzut că partenerul Romgermed nu plătise nicio zi de salariu pentru perioada de doi ani din urmă pentru personalul din laborator, astfel că se adunaseră sume foarte mari, nu respectase niciuna din celelalte condiții, nu a adus niciun echipament de laborator, nu a perfecționat rețeaua pe care trebuia să o dezvolte, nu a intervenit pe piață în nicun fel, pur și simplu a abandonat toate obligațiile asumate din prima secundă, în schimb facturau spitalului contravaloarea analizelor în fiecare lună. Valoarea analizelor era la echivalentul prețurilor de pe piața liberă, " a declarat dr. Călin Tiu, managerul Spitalului Câmpina.
Salarii recuperate în instanță
A urmat apoi un lung șir de procese în civil, în urmă cărora SMC a avut câștig de cauză și a reușit să recupereze contravaloarea acestor sume de bani, reprezentând salariile care ar fi trebuit să fie plătite de Romgermed, conform contractului. Suma este uriașă, depășește 500.000 de euro, bani care s-au întors în bugetul spitalului în urmă cu doi ani. Această sumă de jumătate de milion de euro este, așa cum susține managerul SMC, doar o mică parte din prejudicul real provocat de Romgermed unității sanitare. Impactul pe care acest contract l-a avut în spital a fost extrem de puternic în mod negativ și asupra personalului care lucra efectiv în laboratorul de analize, iar pierderile produc urmări și în prezent.
Laboratorul rămâne fără medic și fără contract cu CAS
"Într-un spital viu, dinamic, fiecare sector trebuie dezvoltat din punct de vedere al resurselor umane, iar managementul trebuie să gândească în permanență politicile de personal (...) ori în această asociere noi nu mai aveam voie să intervenim în structura de personal din laborator, asfel că în felul acesta am rămas foarte repede fără medic de laborator, iar un alt mare minus a fost că, preluând (Romgermed n.r) activitatea de laborator, noi am pierdut contractul pe ambulator de laborator cu Casa de Asigurări de Sănătate. Au trecut nouă ani de atunci și încă nu am reușit să rezolvăm această problemă. O altă lovitură primită de pe urma acestei asocieri și care este mult peste valoarea sumelor pe care am reușit să le solicităm și să le obținem în instanță," a explicat dr. Tiu. În plus, reprezentanții Romgermed au "uitat" să mai aducă înapoi la Câmpina un analizor pe care l-au luat de la spital pentru a-l repara.
În instanță cu acte false
Lovitura de grație dată spitalului de Romgermed a venit în momentul în care SMC a fost executat silit periodic pentru întârzieri de plată, în condițiile în care contractul nu prevedea penalități de întârziere. A fost picătura care a umplut paharul care a declanșat ancheta ce avea să scoată la lumină că Romgermed lucra murdar, cu acte false, în baza cărora solicita în instanță sume de bani de la Spitalul Câmpina, bani la care nu avea dreptul, de altfel.
„Acest lucru ne-a determinat să căutăm contractul pe care îl deținea Romgermed și pe care îl depusese în instanță. Așa am aflat că exista un contract dublu, unul pentru noi și unul pentru ei. Doar în contractul pe care ei (Romgermed n.r) îl dețineau exista o prevedere referitoare la penalități de întârziere, " a precizat Tiu.
Concret, Romgermed a falsificat contractul semnat cu SMC, în sensul că a înlocuit fila nr.3 din exemplarul pe care clinica îl avea, filă în care s-au introdus în fals penalități de întârziere de 0,2% pe zi pentru fiecare zi de întârziere, în cazul în care Spitalul Câmpina nu achita facturile la timp. Mai grav este că,în baza acestor documente false, clinica privată a deschis acțiuni civile în instanță împotriva spitalului din Câmpina, pe care le-a și câștigat. Conform Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, suma totală pe care Romgermed a câștigat-o în instanță folosind-se de acte false a fost de 2.356.357 lei.
Cum a fost descoperit falsul
Pentru a dovedi că Spitalul Câmpina este în realitatea prejudiciat, conducerea unității medicale apelează la Institutul Național de Expertize Criminalistice care a analizat acea filă nr. 3 care exista doar în contractul deținut de Romgermed. Au fost expertizate coala de hârtie, tușul folosit pentru ștampilă, etc, iar rezultatul a fost cel sperat de medicii de la Câmpina. Documentul era fals și așa toată această poveste a ajuns în atenția polițiștilor de la SICE pentru ca ulterior, ancheta să fie preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.
Administratorul Romgermed, reținut pentru evaziune fiscală în alt dosar
În paralel cu ancheta procurorilor din Prahova, la nivelul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești se desfășoară o altă anchetă care vizează aceeași societate Romgermed. Administratorul acesteia, Dorian Sam Schwarz a fost chiar reținut, conform gandul.info, într-un dosar de evaziune fiscală în care prejudiciul este de două milioane de euro.