islaz4

Supărare mare și acuzații grave în comuna prahoveană Balta Doamnei. Localnicii sunt revoltați pentru că nu mai au unde să-și ducă animalele la pășunat.

S-a ajuns în această situație, spun locuitorii comunei, cu acordul tacit al conducerii primăriei. Mai exact, în 2015, primăria a închiriat pentru 7 ani, întreg islazul din satul Curcubeu, respectiv aproape 33 de hectare, familiei Muscalu, și asta deși nu au decât 30 de bivolițe. Supărarea oamenilor este că ei nu mai pot nici măcar traversa islazul, pentru a merge în câmp, unde au solarii. Și asta pentru că, familia Muscalu a pus pază la intrarea pe islaz și garduri, mai susțin locuitorii din Balta Doamnei. Mai mult, au și distrus o parte din pășune, amenajând cu piatră un drum de acces, cu o lățime de 3 metri, fapt care a distrus o parte din suprafața închiriată. Mai mult, a fost amenajat și o pistă hipo.

De parcă nu era de ajuns, au făcut cu cei de la castel Film o înțelegere, pentru ca aceștia să poată filma în această perioadă pe islaz. Alte distrugeri....comentează revoltați crescătorii de animale care stau cu vacile în grajd. Și asta pentru că cei de la Castel Film s-au instalat cu corturi, și-au parcat pe islaz zeci de camioane și mașini, dar și recuzita pentru documentarul pe care îl filmează și care este despre istoria Harley Davidson. Astfel pe izlaz se filmează cu mașini de epocă și motociclete.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Oamenii se întreabă, pe bună dreptate, cine va readuce la forma inițială pășunea, dacă s-au creat drumuri de acces și plantele sunt distruse de mașini? Pentru că localnicii s-au revoltat, reprezentanții Castel Film au venit într-o ședință recentă de consiliu local, în fața cetățenilor. ”Cei de la Castel Film au spus că ei nu pot subînchiria terenul pentru filmări, așa că au promis că sponsorizează cu 4000 de lei echipa de fotbal din Balta Doamnei și cu alte 4000 de lei biserica. M-am revoltat și le-am spus celor care conduc acum primăria, respectiv viceprimarul cu atribuții de primar, Cristinel Matei, că asta îmi pare o mită electorală mascată. Mai ales că sponsorizările au fost făcute în săptămâna de dinainte de Paște. Am cerut ca banii să ajungă măcar la școala din sat. Așa că au mai sponsorizat cu încă 4000 de lei și școala. Dar tot nu mi se pare că ar fi corect și legal ce se întâmplă pe islaz, în detrimentul crescătorilor de animale din comună”, ne-a declarat Alexandru Vasile, unul dintre localnici.

Situația pare însă generalizată în comuna Balta Doamnei, în ce privește situația islazurilor. În satul Bîra mai există un islaz care a fost și el închiriat, de data aceasta unor crescători cu multe animale. Familia Ghiurcanu crește câteva sute de oi, iar familia Cazacu, pe cealaltă jumătate de islaz, crește capre. Cel din urmă a vrut ca să îngrijească cum trebuie islazul, pentru a putea și avea hrană pentru animale și iarna.

 

Așa că a cultivat plante perene și trifoi roșu, pentru a le putea apoi balota. A avut însă surpriza ca vecinul crescător de oi, să intre abuziv cu animalele peste partea lui și să-i distrugă mare parte din pășunea plantată de el.

Cum paguba este însemnată, omul a făcut și sesizare la poliție, mai ales că ciobanii l-au amenințat chiar și cu cuțitul. Nici în acest caz nu s-a implicat primăria să aplaneze conflictul, mai ales că, spun tot localnicii, de cei trei frați Ghiurcanu, se teme tot satul. Așa că în timp ce unii și alții folosesc proprietatea comunei după bunul plac, locuitorii din Balta Doamnei rămân cu supărarea că nu au unde pășuna animalele, deși și ei, în calitate de crescători, au acest drept.

Galerie Foto Islazul comunal din Balta Doamnei, ocupat de echipe de filmare

islaz6

islaz5

islaz3

islaz2

islaz1