cirese1

Vremea ploioasă și temperaturile scăzute au dat peste cap planurile producătorilor de cireșe.

 

Comuna Păulești este de zeci de ani cunoscută pentru numărul mare de producători. Livezile întinse au fost anul acesta calamitate de clima capricioasă. Așa se face că, dacă în alți ani, la porțile sătenilor găseai găleți pline cu cireșe coapte de mai, anul acesta abia dacă pot vinde câteva kilograme. Fructele nu s-au copt suficient, au rămas mici și puține, în comparație cu alți ani. Mai mult, peste jumătate din cireșele din copaci s-au stricat din cauza ploilor.

La 74 de ani, tanti Maria Mihai se trezește la 6 dimineața și merge în livadă. Își potrivește singură scara și urcă printer ramurile cu cireșe. După patru ore de muncă, abia adună o găleată. ”Sunt puține și acelea stricate. Trebuie alese, că nu poți să-i dai clientului așa. E muncă multă pe bani puțini.....dar dacă așa a vrut Dumnezeu....noi ce să facem?”, spune tanti Maria dintre ramurile cireșului. De 54 de ani e căsătorită cu nea Pantazi, care are 80 de ani. Iese cu lădițele la șosea, să vândă ceva și să mai salveze din pagubă. Se mulțumește cu 8 lei pe kilogram. Spune că nu vrea mai mulți bani, ca să-și facă pofta și clienții care nu își permit.

Dacă în alți ani vedeai aproape la fiecare portă cireșe de mai de vânzare, acum puțini au mai ieșit cu marfa la șosea. Mulți dintre ai abia au reuși să strângă cireșe pentru familie și copii. Cu toții speră însă ca cireșele care se vor coace în iunie, cele inimă de porumbel sau pietroase, să fie salvate și producția să fie mulțumitoare. Și în timp ce la Păulești cireșele costă 8 – 10 lei kilogramul, la Halele Centrale poți cumpăra cireșe din Grecia, cu 25 de lei kilogramul.

cirese5

cirese4

 

cirese3

cirese2