turnu10

La mai puțin de 15 km de Ploiești, la Târgșorul Vechi, se află satul plăcerilor și castrul lui Traian. Sunt monumente istorice reabilitate pe fonduri europene și situate chiar lângă zidurile bisericii ridicate de Vlad Țepeș. 

 

Aproape 7 milioane de euro au fost cheltuite pentru restaurarea Ansamblului monahal al Mănăstirii Turnu, din apropiere de Ploieşti, considerat de istorici „Troia Europei Centrale”.

Lucrările, efectuate cu fonduri europene și cu o contribuție de 10% de la Consiliul Județean Prahova, sunt aproape finalizate.

Astfel, la începutul lunii iulie, vor fi recepționate lucrările de refacere a mănăstirii, chiliilor, zidurilor de incintă, dar și recondiționarea ruinelor Bisericii lui Mihnea Turcitul şi ale termelor romane.

 

Termele romane au fost descoperite de arheologi cu puțin înainte de începerea lucrărilor de restaurare, acum aproximativ doi ani.

Este o descoperire remarcabilă, dacă ne gândim că ruinele castrului roman erau perfect conservate.

Vorbim de un castru ridicat prin anii 100, pe vremea lui Traian, iar în imediata apropiere s-au conservat remarcabil și trei sate dacice.

 

Acestea erau împărțite după îndeletnicirile dacilor care locuiau în ele, una dintre ele fiind destinată plăcerilor trupești, acolo unde soldații romani veneau și se întâlneau cu femeile dacice.

Valoarea arheologică a fortificațiilor castrului a fost pusă în valoare odată cu restaurarea. Așa că mănăstirea va deveni un punct turistic important al României.

Detaliile dar și vestigiile descoperite atestă autenticitatea locului, fiind descoperite pretoriul, casa comandantului, dar și termele, băile romane folosite de soldații legiunii, dotate cu sisteme de încălzire pe sub podele, conservate în cei 2000 de ani.

Surprinzător este că lângă terme a fost descoperită și una dintre cele trei canabe dacice, adică satul în care locuiau femeile care își vindeau trupul. Existența satelor dacice lângă castrele romane a fost confirmată de specialiști care au indentificat poziția exactă a lor. În Italia, într-un astfel de sat dedicat plăcerilor trupești, au fost găsite pe lângă podoabe femeiești și bănuți speciali cu care soldații romani plăteau prestația femeilor dace.

Târgşorul Vechi reprezintă unul dintre cele mai importante situri arheologice din România, iar Mănăstirea Turnu este cea mai veche vatră monahală din judeţul Prahova. Rezervaţia arheologică şi istorică de la Târgşor cuprinde mai multe edificii şi situri arheologice, unele dintre ele datând de pe vremea lui Vlad Ţepeş, printre care se regăseşte şi pisania păstrată peste veacuri menţionând data sfinţirii bisericii ridicate de voievodul Vlad Ţepeş - 24 iunie 1461.

Tot în cadrul ansamblului monahal se mai găsesc și biserica lui Antonie Vodă, care a fost restaurată, precum și vestigii ale Bisericii Albe şi ale bisericii lui Vladislav al II-lea și a lui Mihnea Turcitu, dar și vaoroasele terme romane.

Un castru din aceeași epocă a mai fost scos la lumină de arheologi la Drajna, tot în Prahova, acum câțiva ani. Aici vorbim însă despre cea mai mare bază militară romană de pe teritoriul țării noastre și printre singurele din lume, care a funcționat numai în timpul domniei împăratului Traian.

Arheologii au rămas uimiți când au constatat cât de luxos a fost construită casa în anul 105. Clădirea de mari dimensiuni adăpostea aproape 10 încăperi, sală de baie, piscină interioară și un cuptor imens cu ajutorul căruia se încălzea, pe sub podele și prin pereți, întreaga locuință.

 

Galerie FOTO Ansambul de la Târgșorul Vechi, reabilitate cu fonduri europene

turnu9

turnu8

turnu7

turnu6

turnu5

turnu4

turnu3

turnu2

turnu1