tobosarii concordia1

Din Casa Eva din Ploiești, aparținând organizației umanitare Concordia, deseori se aud ritmuri alerte, de percuție.

Sunt cei cinci membrii ai formației de toboșari, care repetă. Nu sunt niște toboșari obișnuiți, ci niște copii încercați greu de viață, dar care prin talent speră să-și facă un viitor mai bun și, poate, să-și îndeplinească visele.

Liderul trupei, și de la care au învățat și ceilalți copii să bată la darabană, este cel mai mare dintre ei. Marian are 20 de ani și de 9 ani crește în casa de copii Concordia. Avea doar 11 ani când tatăl lui l-a lăsat aici. Nu singur, ci împreună cu fratele lui mai mic, Alexandru, care avea doar 6 ani.

Familia destrămată a făcut ca cei doi copii să fie abandonați. Acum și Alex face parte din trupa de toboșari. A simțit că trebuie să rămână alături de Marian, parcă în încercarea de a recupera din ce ar fi trebuit să fie o familie adevărată.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

”Cânt la darabană de vreo șapte ani. Am învățat de la un prieten care acum nu mai este în Concordia. Am participat chiar și la Românii au talent. După plecarea lui am rămas eu să mă ocup de trupă. Repetăm de câte ori putem să ne întâlnim. Noi cei mai mari stăm aici în casa Eva din Ploiești, dar cei mai mici, inclusive fratele meu, stau în casele de la Ariceștii Rahtivani. Chiar și așa am reușit să impresionăm spectatorii, de fiecare dată când am participat la evenimente. Când am cântat, am ridicat lumea în picioare”, spune cu mândrie Marian, liderul trupei.

VIDEO Toboșarii Concordia la repetiții

Ceilalți toboșari din trupă au aceleași povești triste. Gabriel, care are 12 ani și mezinul formației, Alberto, de doar 11 ani, sunt și ei frați. Sunt de mici lăsați în Concordia, de părinți care nu i-au mai vrut. Cel de-al cincilea membru este George, de 16 ani.

Fiecare dintre cei cinci toboșari, speră ca talentul lor să facă diferența dintre un trecut trist și un viitor mai bun. Au nevoie însă de instrumente noi, de o sală de repetiții și de atenția celor care îi pot ajuta. Pe lângă asta își doresc să învețe o meserie și odată plecați din Concordia să-și facă o familie.

”Eu din vară o să merg la școala de bucătari a Concordiei. O să am o meserie, pentru că nu știu dacă voi putea performa cu talentul acesta de a cânta la darabană. Nu știu încă dacă voi putea merge la o facultate. Sigur știu însă că vreau să-mi fac o familie, să am copii și să nu fac greșeala pe care au făcut-o părinții mei”, mai spune Marian. Dorințe simple, pe care le au toți cei din trupa de toboșari, care vor astfel să repare greșelile celor care i-au abandonat. Spun că nu vor renunța însă nici la pasiunea care i-a unit și care face din cei cinci o familie specială.
Cei care vor să-i ajute pe acești copii să-și urmeze visele o pot face contactând reprezentanții organizației Concordia și donând bani, instrumente muzicale, sau orice le poate fi de folos copiilor talentați din trupa ”Toboșarii Concordia”.

Galerie FOTO Toboșarii Concordia

tobosarii concordia2

tobosarii concordia1


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.