claudia digi

”Am fost tot timpul pozitivă și am știut că pot ajuta oameni!”. Aceasta este filozofia de viață a unei ploieștence care la doar 30 de ani a reușit în viață.

 

Claudia Iordache este psiholog. Nu unul oarecare însă, ci unul dintre cei mai cunoscuți și căutați psihologi de la noi. Claudia este în esență o persoană deosebită: mereu cu zâmbetul pe buze, cu soluții la orice problemă, cu o carismă care o face plăcută oricui. În spatele acestei imagini perfecte stă însă o poveste de viață altfel decât ai crede.

Claudia s-a născut în Ploiești, într-o familie de persoane cu deficiențe de auz. Atât tatăl, cât și mama Claudiei sunt surzi din naștere. Asta nu i-a împiedicat să ducă o viață normală. Tatăl a fost tehnician dentar, iar mama a stat acasă să crească două fete, pe Claudia și sora ei mai mare. Micuțele sunt perfect normale, însă în copilărie au trăit șocul de a constatat că părinții lor nu aud și nici nu vorbesc decât prin gesturi.

Mai târziu, Claudia s-a lovit de o altă problema: faptul că cei din jur o judecau. ”Cred că cel mai greu mi-a fost la serbările de la grădiniță și școală. Părinți mei erau singurii care nu auzeau. Dar au fost mereu alături de mine. Îmi amintesc că am învățat de la 3 ani să comunic cu ei prin limbajul mimico gestual. La liceu însă am constatat că vocabularul meu este foarte sărac comparativ cu al colegilor mei. Dar am simțit că pot mai mult și că vreau să înțeleg ce este în mintea oamenilor”, povestește Claudia Iordache. Până în clasa a X-a, Claudia nu a știut ce meserie își dorește, dar vocația și-a descperit-o întâmplător, la orele de logică. Era cea mai bună din clasă la acestă materie, iar atunci i s-a fixat în minte dorința de a deveni psiholog. ”În primul an de facultate am vrut să renunț. Este o facultate foarte grea. Dar am reușit să înving obstacolele cu multă ambiție și cu dorința pe care o aveam de copil...de a ajuta oamenii. Un al moment greu a fost când am terminat facultatea și toată lumea îmi spunea că nu pot să îmi deschid un cabinet pentru că nu o să meargă”, mai povestește Claudia.

Așa a ajuns să se angajeze psiholog și interpret mimico gestual, în cadrul unui ONG din Ploiești. În cei trei ani petrecuți aici, în care a consiliat sute de persoane, Claudia a continuat să se perfecționeze. A făcut două mastere, unul în psihologia muncii și celălalt ca și psiholog clinician. Mai mult, și-a luat și diplomă de interpret atestat. Apoi a pornit pe propriile ei picioare.

Și-a deschis cabinetul din Ploiești, unde de la câțiva clienți, acum a ajuns abia să facă față solicitărilor. Spune că nu vrea să-și facă pacienții dependenți de ea. Așa că reușește să-i ajute în doar câteva ședințe. Asta a făcut-o faimoasă pe tânăra psiholog care reușește să dea lecții, profesional vorbind, și celor mai vechi psiho-terapeuți. A devenit și formator în limbajul mimico gestual, dar a fost implicată și în numeroase proiecte.

”Poate cel mai drag sufletului meu, este proiectul – Victimele violenței domestice – în cadrul căruia am consiliat peste 100 de femei abuzate, cu povești impresionante de viață. În general, inclusiv la cabinet, ajung în general în fața mea, pacienți cu atacuri de panică, anxietate, depresii, femei abuzate, copii care nu comunică, copii neglijați, sau chiar și persoane pe care le pregătesc pentru interviul de obținere a unui loc de muncă”, spune Claudia Iodache. Ultima ei reușită profesională vine tot dintr-o dorință din copilărie. De mică Claudia stătea în fața televizorului și interpreta știrile pentru tatăl ei. Și-a dorit de atunci să ajungă în televiziune și să poată face ca și părinții ei să poată înțelege știrile, deși nu aud. De un an însă acest vis s-a împlinit. Claudia este interpret în jurnalul de dimineața, la Digi 24, iar părinții ei sunt nelipsiți din fața televizorului. ”Îmi iubesc enorm familia. Pentru mine familia este totul. Știu că prin noi, părinții noștri au reușit a doua oară. Eu sunt psiholog iar sora mea mai mare este medic stomatolog. Suntem o familie fericită, spun eu”, a ținut să mai sublinieze Claudia.
Galere FOTO Claudia, tânăra care și-a îndeplinit visul

claudia si parintii
claudia psiholog