take ionescu poveste

Strălucitul politician, orator și avocat cu origini ploieștene Take Ionescu s-a îndrăgostit spre apusul vieții de o femeie măritată, cu 33 de ani mai tânără.

 

Una dintre cele mai mari personalități care s-a născut la Ploiești, Take Ionescu (1858-1922) a rămas în istorie prin activitatea politică, cea de avocat, orator – i se spunea „guriță de aur“ - și faptul că a deţinut funcţia de prim-ministru al României în perioada 1921-1922.

Un episod mai puțin cunoscut din timpul vieții sale este pasiunea nebună pe care a făcut-o pentru o femeie măritată, cu 33 de ani mai tânără decât el, Adina Cordescu, născută Olmazu. Take Ionescu a fost la un pas de a-și compromite cariera politică pentru aceasta.

Adina provenea dintr-o familie de mici boieri buzoieni, iar în momentul în care l-a cunoscut pe politician era căsătorită. La rândul lui, Take Ionescu era căsătorit cu Elisabeth Richards, o femeie foarte inteligentă şi foarte frumoasă în tinereţe. Aceasta moare în mod stupid, în aprilie 1918, la vârsta de 60 de ani, în urma unui accident de călărie pe Rotten Row în Hide Park, Anglia.

 

În anul morții lui Bessie, așa cum era alintată soția lui Take Ionescu, relația politicianului cu Adina Cordescu începuse deja de doi ani. Cei doi s-au cunoscut în iarna lui 1916, pe timpul refugiului de la Iaşi al Rasei Regale, Parlamentului și Guvernului, din timpul Primului Război Mondial. Întâlnirea s-a transformat într-o pasiune fulgerătoare.

La începutul tulbure al lui 1917, Take Ionescu, deşi vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri, cere o „învoire” de la Ionel Brătianu pentru a merge la Odessa, sub pretextul întâlnirii cu noii conducători ruşi de acolo. Scopul adevărat era însă acela de a se întâlni cu doamna Cordescu, aflată în refugiu cu familia în respectivul oraş.

„Ţara este în nenorocire şi miniştrii bătrâni petrec şi se ţin de aventuri amoroase!“

 

I. G. Duca, și el fost prim-ministru al țării, prezintă astfel episodul în volumul său „Amintiri politice“: „Take Ionescu era nerăbdător să-şi revadă viitoarea sa soţie, pe doamna Adina Cordescu. De la Odessa ne venea ştirea că Take Ionescu se exhiba pretutindeni cu obiectul pasiunii sale. Fireşte aceste atitudini provocau inutile comentarii şi aprecieri displăcute. «Ţara este în nenorocire şi miniştrii bătrâni petrec şi se ţin de aventuri amoroase!»“.

Gestul necugetat și controversat de a pleca după iubită, la Odessa în plină agitaţie politică, n-a fost singurul. În acelaşi an, Take Ionescu s-a opus adoptării unei decizii care viza o intervenţie militară în zona Odessa, pentru stoparea bandelor bolșevice care făceau ravagii în Moldova. Raţiunea politicianului a fost învinsă de pasiunea pentru viitoarea soţie, Adina, acesta temându-se că o astfel de intervenţie ar fi putut pune în pericol viaţa acesteia.

Se spune că, ruşinat de această ultimă decizie, Take Ionescu a vrut să-şi dea demisia din funcţia publică deţinută, dar la insistenţele regelui a renunţat.

 

S-au căsătorit imediat după moartea soției lui Take Ionescu

Imediat după încheierea armistițiului cu Puterile Centrale, Take Ionescu a plecat la Paris, unde era Adina, lăsând în urmă partidul și țara. A mers apoi în Anglia pentru a rezolva problemele legate de succesiune, după moartea soţiei. Take Ionescu şi Adina Cordescu s-au căsătorit în 1918, dar au stat alături doar patru ani, până la moartea politicianului, pe 21 iunie 1922.

Take Ionescu şi Adina Olmazu nu au avut copii și, cum nu există date clare despre locul şi data încheierii căsătoriei, există și opinii conform cărora mariajul nici nu ar fi existat, relaţia fiind doar una de concubinaj.

După moartea lui Take Ionescu, Adina a devenit doamnă de onoare a Reginei Maria, calitate în care a servit până în anul1929, când s-a căsătorit pentru a treia oară, cu principele polonez Jean Korybut Woroniecki. Adina a încetat din viaţă la Bucureşti în 1975 la vârsta de 84 de ani.

După moartea politicianului, în 1924, Adina Take Ionescu (cum era numită oficial în societate), face diligenţele necesare pentru amenajarea unei capele funerare pentru Take Ionescu în incinta mănăstirii Sinaia, după dorința politicianului. Tot ea se va preocupa şi de mormântul primei soţii a lui Take Ionescu, Bessie, aflat în Anglia.

FOTO Adina Cordescu

adina