batrane piata

Tarifele mari percepute de administratorul piețelor din Ploiești, unde tarabele sunt ocupate în majoritate de speculanți, le-a alungat pe trotuare pe bătrânele care vin la oraș să-ți vândă pe doi lei zarzavaturile din grădină.

 

Cele mai multe dintre femei care vând la colț de stradă verdețuri, ouă sau lapte sunt trecute de 60 de ani, au lucrat o viață la CAP și au o pensie de mizerie. 

Trăiesc de pe o zi pe alta și îcearcă să facă rost de bani pentru medicamente vânzând produse agro-alimentare din propriile gospodării. Culmea, multe dintre precupețe au și certificat de producător, însă nu au bani și nici pile să ocupe o tarabă în piață. Așa că se riscă și vin la oraș să-o vândă marfa direct de pe trotuar. Spunem se riscă pentru că poliția locală abia așteaptă să-și facă norma de amenzi pe numele bietelor bătrânele. 

Una dintre ele se numește tanti Rodica și o găsești o dată pe săptămână pe o bordură de lângă linia de tramvai, în zona Halelor Centrale. Are 63 de ani și vine la Ploiești tocmai din comuna Gornet Cuib, unde și-a făcut o mică grădină de zarzavat.

 

Ne mărturisește cu lacrimi în ochi că sufferă de o boală incurabilă și își duce traiul cu greu, neavând bani de medicamente. După ce plătește transportul mai rămâne cu cel mult 30 de lei. Astăzi vinde lobodă și speră să aibă mai mult noroc decât săptămâna trecută, când n-a vâândut mai nimic. "Am plecat cu plasele pline acasă. Noroc că m-a luat cineva la ocazie și mi-a cumpărat și marfa, mai mult din milă”, povestește tanti Rodica.

Lângă ea vinde o altă femeie, din S[lciile. Are 56 de ani, se mândrește că a lucrat la Palatul Cotroceni, dar acum s-a întors la țară. Are multe datorii și încearcă să supraviețuiască din ce vinde pe trotuar. Spune că nu-și permite să plătească o chirie lunară pentru o tarabă, așa că stă cu stresul permanent că va fi amendată de poliția locală.