La doi paşi de Ploieşti, mai exact pe centura de vest a oraşului, într-o mică brutărie, tineri patiseri sunt în febra pregătirilor pentru Paşte.
Din mâinile pricepute ale tinerilor ies iepuraşi şi ouă din turtă dulce, cozonaci şi pască. Clienţii sunt unii deosebiţi, corporatişti din capitală, sau firme importante care vor să facă cadouri dulci, colaboratorilor. În spatele fiecărui iepuraş de turtă dulce este însă o poveste. Una nu tocmai fericită. Dar este şi pasiune, suflet şi dorinţa de a reuşi în viaţă.
Când păşeşti în brutăria organizaţiei umanitare Concordia, nimic nu pare ieşit din tipare. Poate doar tinereţea brutarilor – patiseri. Totul sclipeşte de curăţenie, iar din cuptoare iese mirosul irezistibil care te duce cu gândul la zilele de sărbătoare, din casa bunicilor.
În aceste zile este mare agitaţie în brutăria Concordia. Se pregătesc dulciurile pentru Paşte. Comenzile curg, iar programul de lucru a fost prelungit.
Pe Alex Simion, unul dintre brutarii –patiseri, l-am găsit modelând iepuraşi din turtă dulce. În spatele concentrării cu care taie fiecare formă, pentru a ieşi perfectă, se poate distinge o oarecare tristeţe.
Viaţa l-a încercat din greu pe Alex, încă de la o vârstă fragedă. La cinci ani părinţii l-au abandonat. A ajuns în Concordia, unde trăieşte de 14 ani. Alţi patru fraţi ai lui, toţi băieţi, trei dintre ei mai mici decât el, au avut aceeaşi soartă.
„Ştiu cine sunt părinţii mei, dar de mai mulţi ani nu am mai avut nici o întâlnire. Nu prea s-au interesat de noi….şi poate e mai bine aşa. De tata chiar nu mai ştiu nimic, iar despre mama am auzit că a plecat din ţară. A fost mai bine că am ajuns toţi fraţii în Concordia. Am fost îngrijiţi bine, am avut parte de educaţie, ne-am făcut prieteni, iar acum am primit şansa de a învăţa o meserie. Şi îmi place ceea ce fac! Sper să îmi găsesc de lucru într-o fabrică de pâine din capitală sau poate într-o cofetărie”, ne-a povestit Alex.
Șansa i-a fost oferită de Întreprinderea Socială Concordia. Acum un an și jumătate, tânărul a făcut cursurile de brutar –patiser. Apoi a primit şi locul de muncă. Poate rămâne să lucreze aici maximum doi ani. Este sprijinit apoi să-şi găsească o locuinţă şi un loc de muncă.
O şansă pe care nu ar fi avut-o dacă creştea în familia lui sau chiar şi într-un centru de plasament de stat.
Acum, Alex ilustrează perfect motto-ul Brutăriei Concordia : „Pentru ca poveştile triste să aibă un final fericit!”.
Din mâinile pricepute ale tinerilor brutari vor ieşi până la Paşte minimum 40.000 de iepuraşi din turtă dulce. Asta fără a mai socoti miile de cozonaci şi pască.
Cei care au devenit clienţi fideli au fost iniţial impresionaţi de poveştile brutarilor de la Concordia. Apoi, gustul şi calitatea produselor i-a convins.
„Clienţii sunt preponderenţi din Bucureşti. Vorbim de firme sau angajaţi ai corporaţiilor din Capitală. Poate prima oară a contat povestea din spatele acestor dulciuri. Acum cu toţii comandă pentru calitate. Produsele noastre sunt 100% ecologice. Nu folosim aditivi, coloranţi sau amelioratori sintetici. Un pacheţel de 20 de grame, care conţine figurile mici de Paşte, din turtă dulce, costă 6,5 lei. Banii se întorc însă în şcoala Concordia, pentru ca alţi copii să aibă şansa să se califice într-o meserie”, ne-a declarat Alice Stavride, directorul Întreprinderii Sociale Concordia.
Cei care vor să ajute un tânăr să meargă la şcoală pot comanda produse specifice de Paşte, direct de la Butăria Concordia, de lângă Ploieşti.
Galerie FOTO Dulciurile tinerilor de la Concordia, savurate de corporatiști