curaj

Liviu Librescu este un nume aproape necunoscut în Ploiești, însă fiecare ploieștean ar trebui să știe povestea faptei de curaj a Dr. Liviu Librescu care a făcut înconjurul lumii.

 

Liviu s-a născut la 18 august 1930 într-o familie de evrei din Ploiești. Până la vârsta de zece ani a avut o copilarie normală însă în al Doilea Război Mondial, după ce primele bombardamente aliate s-au abătut asupra orașului, a fost trimis împreună cu mama lui într-un lagăr de muncă din Focșani. Acolo, Liviu a trebuit să muncească în condiții vitrege pentru a-și întreține mama. Tot acolo își cunoaște viitoarea soție, Marilena, de asemenea originară din Ploiești.
După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, Liviu frecventează cursurile Universității Politehnice din București, unde în 1952 absolvă Ingineria Aerospațială. În 1969 obține doctoratul în Mecanica Fluidelor la Academia de Științe care-l onorează cu prestigiosul premiu „Traian Vuia” în 1972.

Viitorul părea promițător însă deoarece refuză să se înscrie în Partidul Comunist Român, Guvernul României îi refuză dreptul la muncă și îi respinge publicarea de studii stiințifice. În aceste condiții, Dr. Liviu Librescu continuă să studieze și să publice în Olanda studii științifice, scoase ilegal din țară.
În 1978, Primul Ministru al Israelului îl convinge pe Nicolae Ceaușescu să permită plecarea din țară a Dr. Liviu Librescu și a soției sale. În Israel i se oferă catedra de Aeronautică și Inginerie Mecanică din cadrul Universității din Tel-Aviv. Însă povestea Dr. Liviu Librescu nu se termină aici. În 1985, Liviu Librescu este invitat să facă parte din corpul profesoral al Universității Virginia Tech din State Unite ale Americii, unde cunoaște faima internațională.

Pe 16 aprilie 2007, Dr. Liviu Librescu susținea un curs în momentul în care studentul Seung-Hui-Cho a decis să deschidă focul în incinta campusului Universității Virginia Tech. Zărindu-l pe atacator, profesorul Librescu s-a baricadat în clasă și și-a îndemnat studenții să scape pe geam și să sune la poliție.
În ciuda insistențelor studenților de a se pune în siguranță împreună cu ei, profesorul Liviu Librescu alege să-și sacrifice viața pentru a-și proteja și salva studenții, fiind împușcat de patru ori prin ușă de către atacator.

Reușind să salveze peste 20 de studenți, dovada de curaj și autosacrificiu a profesorului Librescu a făcut rapid înconjurul lumii. Supaviețuitor al Holocaustului și a dictaturii comuniste, prof. Dr. Liviu Librescu a fost decorat post mortem cu mai multe medalii, printre care și Ordinul național Steaua României în grad de Mare Cruce a statului român.
Citește mai departe pe iubescploiestii.ro