stalpi grinzi metalice

Auditorii de la Curtea de Conturi au descoperit mai multe nereguli cu privire la refacerea pieții.

 

În urmă cu aproape trei ani, Piața Malu Roșu era mistuită de flăcări (Citește și: Cum arată Piaţa Malu Roşu după incendiul de azi noapte - FOTO). Incendiul a izbucnit în noaptea de 2 spre 3 mai 2013. După ce Piața Malu Roșu a fost mistuită de flăcări, la lumină a ieșit faptul că respectiva zonă nu era asigurată. Prin urmare, refacerea pieței s-a făcut cu fonduri ale societății Hale și Piețe.

Povestea este însă alambicată, mai ales când la lumină a ieșit faptul că nu se mai știe nimic de 25 de tone de fier provenite din grinzile de la piață, dar nici de peste 1.100 de kilograme de învelitoare de tablă.

Plăți nelegale

 

În urma verificării modului de finanțare, realizare și decontare a lucrărilor de investiții care vizau refacerea parțială a pieții, auditorii de la Curtea de Conturi au descoperit că entitatea verificată a efectuat, în 2013, plăți nelegale către firma care a câștigat licitația, în speță SC Bivasim Construct SRL Ploiești. Potrivit raportului, este vorba de suma totală de 7.046,35 lei reprezentând prețuri supraevaluate la manoperă și materiale, Pentru plățile nelegale au fost calculate accesorii în valoare de 3.805,03 lei.


Pe urmele a 25 de tone de grinzi...


Auditorii de la Curtea de Conturi Prahova au descoperit însă și alte aspecte. După ce Piața Malu Roșu a luat foc, la scurt timp a apărut un deviz cu privire la dezmembrarea a 25 de tone de grinzi metalice și stâlpi, respectiv a 1.142,18 kilograme de învelitoare din tablă, pentru care nu s-au întocmit documente privind predarea – preluarea bunurilor rezultate, recepția și înregistrarea în evidența contabilă, fiind înregistrat un venit neîncasat de SC Hale și Piețe de 22.221 lei, pentru care s-au calculat majorări de 11.555 lei.

 

Auditorii de la Curtea de Conturi au deslușit și ce anume s-a întâmplat. „În cazul obiectivului de investiții „Refacerea parțială Piața Malu Roșu” executant Bivasim Construct SRL Ploiești în baza contractului de lucrări (...), din Situația de plată „Demolări” întocmită de de executant la data de 03.12.2013, însușită sub semnătură de directorul general și de dirigintele de șantier, a rezultat că s-au demolat grinzi metalice și stâlpi în cantitate de 25 de tone (...) și învelitoare din tablă în cantitate de 485 mp (....) Situația de plată mai sus menționată, în sumă de 11.027,80 lei cu TVA, a fost facturată de SC Bivasim Construct SRL Ploiești cu factura (...) în valoare de 130.073,22 lei și achitată integral de entitatea controlată (...) Bunurile în cauză nu au fost predate spre păstrare în gestiune odată cu scoaterea din funcțiune și până la valorificarea în condițiile legii (...). Astfel, din punct de vedere scriptic, bunurile scoase din funcțiune nu figurează efectiv în nicio gestiune sau evidență tehnic-operativă”, se precizează în raportul Curții de Conturi. Ulterior, în luna august 2013, entitatea controlată a procedat la valorificarea directă a unei cantități de fier vechi prin vânzarea acestuia către SC Blue Bird Pasăre Albastră Ploiești, la un preț de 0,85 lei/kg. Cu alte cuvinte, ținând cont de prețul de vânzare al fierului vechi, auditorii au estimat venituri neîncasate de SC Hale și Piețe în sumă de 22.221 lei, pentru care s-au calculat majorări, la data de 10.02. 2016, de 11.555 lei. Adică peste 7.500 de euro.
În raportul Curții de Conturi se arată că directorul societății, Emanuel Ilie, a susținut în timpul controlului că „Obiectivul a fost predat către constructor care avea obligația să valorifice materialul”.

Auditorii de la Curtea de Conturi au solicitat extinderea verificărilor asupra tuturor categoriilor de bunuri scoase din funcțiune și valorificarea acestora în condițiile legii, precum și identificarea localiției unde au fost depozitate grinzile metalice și stâlpii, respectiv învelitoarea din tablă, valorificarea acestora și încasarea accesoriilor aferente.


Piața Malu Roșu a fost redeschisă la mai bine de nouă luni de la incendiu, în ianuarie 2014. Costul total a fost estimat la circa 100.000 de euro. Piața a fost realizată tot pe structură metalică. Cât despre cele 25 de tone de grinzi, nimeni nu suflă nicio vorbă.