plopu

Până acum câteva luni, nu trecea săptămână fără ca în comuna prahoveană Plopu să nu se înregistreze un furt sau o spargere de locuinţă.

 

Vizate erau în special casele celor plecaţi la muncă în străinătate. Chiar dacă unii au fost prinşi, seria infracţiunilor de acest fel nu s-a oprit la Plopu. "Printre ultimele spargeri înregistrate în comună a fost un caz care pe mine m-a lăsat fără cuvinte. Hoţii au intrat într-o casă în care nu mai locuia nimeni, proprietarii fiind plecaţi la muncă în străinătate. Au furat tot ce au găsit, i-au luat şi centrala şi până şi murăturile din beci", povesteşte Adrian Bălănescu, primarul comunei Plopu.

Aşa că alesul s-a gândit la o soluţie. Primăria a cheltuit aproape 50.000 de lei pentru a monta un sistem de supraveghere video în principalele zone din comună. Aşa că acum şcolile, grădiniţele, căminul cultural, primăria, drumul judeţean principal care trece prin localitate, dar şi intersecţiile sunt online în dispeceratul din primărie.

Imaginile sunt stocate minim 30 de zile. Prin rotaţie, în cursul zilei, camerele sunt urmărite din dispecerat de primar, viceprimar sau consilieri. Noaptea, supravegherea este asigurată de un poliţist local, astfel încît nimic nu mai mişcă în Plopu fără ca autorităţile să afle.

 

"Eu am rămas uimit! De când am montat camerele de supraveghere, în câteva luni nu am mai înregistrat nici măcar o spargere sau un furt minor în comună. Eu cred că tuturor le este frică acum de camere. Eu sunt mulţumit că această investiţie pentru că a produs efecte imediat şi intenţionez să mărim numărul de camere de supraveghere pentru a acoperi chiar toate zonele", a mai adăugat primarul Bălănescu.

Se pare că ideea de a proteja bunurile cetăţenilor din comuna pe care o păstoreşte a venit dintr-o experienţă personală. În vara anului 2013, îAdrian Bălănescu, care a reuşit după revoluţie să strângă o mică avere din comerţ dar şi din câteva case de schimb valutar pe care le deţine, a constatat că toată agoniseala lui şi a familiei a dispărut.

Omul a mers la banca unde avea închiriată o casetă de valori şi a găsit-o goală. Practic i-au dispărut atunci: 400.000 de dolari, 100.000 de lire, un kilogram de bijuterii din aur şi alte sume de bani.

 

Aşa cum recunoaşte chiar el, şocul a fost atât de puternic încât a căzut în depresie. "Familia mi-a fost alături, fără ei şi fără psiholog, nu depăşeam şocul. A fost greu şi am trecut printr-o perioadă extrem de dificilă pentru mine. Mă bucur că am reuşit să o depăşesc cu bine", spune Adrian Bălănescu.

Cât despre ancheta furtului din casetele de valori de la Raiffaisen Bank, nici acum nu se ştie cum au fost acestea golite, iar hoţii nu au fost identificaţi.

camera supraveghere plopu

 

camere plopu