pastrav

Un prahovean s-a întors din Franța pentru a deveni singurul deţinător de marcă tradiţională atestată din județ. Vasile Lupu produce cel mai bun păstrăv afumat din Europa, la Valea Doftanei.

 

Dacă în urmă cu doi ani românii se puteau lăuda cu peste 4.400 de produse tradiţionale atestate, după modificarea legislaţiei în domeniu, în acest moment doar aproape 500 au reuşit să treacă de documentaţia stufoasă pe care producătorii trebuie să o depună autorităţilor şi să fie atestate.

În Prahova, un singur producator a primit atestarea, pentru doua produse. Este vorba despre păstravul afumat, respectiv copt în cobză de brad.

 

Citește și Proiect unic în Europa, la Tohani: Căsuţe în copaci, cu podea din sticlă, pe sub care se plimbă lupi

Vasile Lupu are 42 de ani și a trăit mulți ani de zile în Franţa, unde a plecat la scurt timp după revoluţie. La întoarcerea în ţară a practicat avocatura. Soţia lui,  Laura, are 38 de ani şi este kinetoterapeut. Împreună au reuşit să transforme o afacere de familie, într-un business inedit.

Vasile a lăsat avocatura, iar Laura a renunţat la cabinetul pe care îl avea, pentru a duce mai departe o reţetă tradiţională în familia lui Vasile.

Acum, la Valea Doftanei, la 1100 de metri altitudine şi în aval de Barajul Paltinul, acolo unde nu există nicio sursă de poluare, cei doi produc păstrăvul afumat sau copt în cobză de brad.

Vezi și Ferma bio din Prahova unde legumele sunt polenizate cu bondari FOTO

Reţeta originală o au de la bunicul lui Vasile. În ciuda greutăţilor şi a lipsei unei dovezi concrete cum că reţeta este moştenită, fără de care nu ar fi obţinut atestarea, cei doi au reuşit să pună pe picioare o afacere în care acum şase ani au investit 140.000 de euro. 

Au găsit apoi un „business-angel”, adică un investitor dornic să le susțină afacerea, în persoana lui Mircea Tudor, mai cunoscut pentru celebrul scanner pentru avioane decât pentru investiția în păstrăvi de la Doftana.

Acesta a venit cu un aport de 160.000 de euro. Acum, pe mai bine de 3.200 de luciu de apă, la Valea Doftanei, soţii Lupu recoltează peste 60 de tone de păstrăvi.

„Este un produs unic nu doar prin rețetă și calitate. Se face cu trudă şi atenţie. Alternăm fumul cald cu cel rece. Folosim lemn de fag verde și la final con de brad, iar reușita stă în potrivirea fumului. Este cel mai scump păstrav afumat comercializat în România, dar compensează cu cel mai bun păstrav afumat din sud-estul Europei, după cum îi place unei cliente să spună” povesteşte Laura Boncu, soţia lui Vasile.

Pentru peştele care se vinde preponderant în Bucureşti şi Braşov, lucrează doar cei doi soţi şi încă două persoane. Dovezi pentru originalitatea produsului şi atestarea ca fiind o reţetă veche, tradiţională, au reuşit să găsească în monografia comunei Valea Doftanei.

“Am reușit să avem singurul produs tradiţional atestat din Prahova. Trendul în ţara noastră este îmbogăţirea rapidă şi industrializarea tuturor produselor. Este foarte greu să creşti şi să rezişti pe piaţă cu un produs crescut în mediu sălbatic. Preţul este de 75 de lei pe kilogram....şi, da, avem clienţi! Unii chiar de la sute de kilometri”, mai spune Laura Boncu.

Conform condiţiilor impuse de Ministerul Agriculturii, pentru atestarea unui produs tradiţional, în primul rând acesta trebuie fabricat pe teritoriul României. De asemenea, produsul nu trebuie să aibă în compoziţie aditivi alimentari, materia primă trebuie să fie locală, iar procesul tehnologic şi modul de procesare al produselor trebuie să aibă o caracteristică tradiţională,  reţeta fiind transmisă de generaţii.

În plus, pentru a delimita produsul tradiţional de cel industrial  cantitatea de producţie este limitata la doar 150 de kilograme pe produs pe zi.

Până ca legislaţia să se modifice, acum 2 ani, în Prahova erau atestate 17 produse tradiţionale. Printre ele se numărau caşcaveaua de Valea Doftanei, ţuica de Chiojdeanca sau pastrama de oaie afumată. 

 

 

Administrație
  • Joi, 21 Septembrie 2017
  • De Roxana Tănase

Creșele s-au redeschis înaintea școlilor

La cererea părinților care au susținut că nu au cu cine să-și la copiii acasă, creșele din Ploiești s-au redeschis în această dimineață. În ciuda faptului că, miercuri (20 septembrie 2017),...