ferma bio1

O bucureșteancă a amenajat în comuna Bucov o plantație bio de legume, unde produse de la roșii sau castraveți până la broccolli. Acestea nu sunt stropite cu pesticide, iar polenizarea se face cu ajutorul bondarilor.

 

Agricultura ecologică nu a prins prea mult în rândul românilor, deși europenii vor și cumpără tot mai des produse bio, netratate chimic. Statisticile arată însă că doar aproximativ 1% din suprafața agricolă a României, este cultivată în sistem ecologic. Extrem de puțin dacă ne gândim că potențialul de agricultură ecologică este de cel puțin 10 ori mai mare decât cel utilizat. Europenii au înțeles că viitorul este să produci bio și să trăiești astfel mai sănătos. Austria este printre țările care valorifică acum cel mai bine câmpurile pe care le are și a dedicat 11% din suprafața agricolă agriculturii biologice.

În  Prahova, avem acum doar 30 de producători bio, care însumează 1100 de hectare ecologice. Mai puţin ca acum doi ani când erau aproape 40. Una dintre explicaţii ar fi că, în general, românii preferă să cumpere ieftin, indiferent de calitate. Chiar și perspectivele unei afaceri bănoase nu i-a determinat pe mulți producători români să aleagă varianta, de succes afară, a agriculturii ecologice.Printre producătorii care fac agricultură ecologică, cei mai mulți dintre ei, respectiv 10, sunt apicultori, însumând cu toții aproape 1300 de familii de albine. Pe locul doi sunt cei care cultivă legume şi viţă de vie.

Producătorii care s-au încumetat să se apuce de o astfel de afacere, spun că este greu să faci agricultură ecologică în România. Ai nevoie de bani pentru a rezista în branșă. Culturile ecologice sunt mai scumpe cu 30% decât cele convenţionale şi uneori mai anevoios de întreţinut şi mai riscante, dacă ne gândim la miza financiară.Agricultura organică lucrează pământul într-un mod diferit faţă de agricultura convenţională: nu foloseşte pesticide, erbicide sau insecticide ca să scape de dăunători sau boli. De asemenea, practică un sistem specific de rotaţie a culturilor.

 

În Prahova doar patru producători de legume ecologice au fost certificați. Îți trebuie curaj, ambiție și răbdare ca să cultivi roșii, castraveți, ardei sau căpșuni eco. Iar clienții abia acum înțeleg care este diferența între legumele de pe piață și cele crescute fără substanțe chimice de nici un fel. 

Mihaela Ionescu are 37 de ani și locuiește în București. Are însă lângă Ploiești, în comuna Bucov, 3000 de metri pătrați de teren cultivați cu legume ecologice.

De la roșii, castraveți și pană la broccolli, varză și plante aromatice, toate sunt crescute fără strop de substanță chimică.

 

Polenizarea se face cu bondari, iar umiditatea în sol se păstrează cu o folie specială. Ca să produci legume bio, trebuie să investești mii de euro. Clienții sunt încă puțini, spune Mihaela. Iar vânzare are numai în București.

“A fost greu la început, mai ales că investiţia în solar a fost mare. Dar nu am renunţat. Abia aştept şi anul acesta să producem legumele ecologice. Acum e vreme de răsaduri , în curând plantam tomatele in solar. Cele pentru gradina de afara sunt în prima faza acum, așteptam vreme mai caldă. Vom începe în curând să livrăm spanac, salate de mai multe feluri, ştevie şi lobodă. Dar până ne apucăm de treabă, în paralel lucrăm la depunerea documentaţiilor care ne sunt cerute anual şi ne pregătim de inspecţiile organismelor de certificare ecologică, care ne monitorizează”, ne-a declarat Mihaela Ionescu. 

Galerie FOTO Ferma de legume bio de la Bucov
mihaela
ferma bio3
 
ferma bio4
 
ferma bio2