bere zaganu2

Doi tineri întreprinzători au pus la Măneciu Ungureni, în Prahova, bazele unei afaceri mici, dar care s-a dovedit un real succes: micro-berăria Zăganu.

 

Ideea unei micro-berării şi a berii 100% autentice româneşti s-a născut, aşa cum era de aşteptat, la o bere. Laurenţiu Bănescu are 37 de ani şi a fost 10 ani corporatist. Prietenul lui, Alexandru Geamănu, care are 40 de ani, a lucrat aproape 13 ani în domeniul publicităţii. Acum câţiva ani s-au gândit că de pe piaţa românească lipseşte o bere artizanală, de concepţie pur autentică, cu un gust unic şi care să aibă ingredient 100% natural.

Aşa a apărut proiectul acestui business. “Încă de la început ne-a plăcut foarte mult ideea de a produce şi vinde berea noastră artizanală. Asta ne-am dorit încă de la început, sa facem de la zero un brand românesc, independent, autentic. Şi eu cred că am reuşit”, ne-a mărturisit Laurenţiu Bănescu.

 

Cei doi prieteni au ajuns întâmplător la Măneciu. Au preluat o micuţă fabrică care nu mai funcţiona. Au investit 250.000 de euro şi cu doar patru angajaţi au dat drumul acum trei ani la “Fabrica de Bere Bună”.

Laurenţiu şi Alexandru au reuşit să creeze o bere unică şi care poartă un nume de rezonanţă. “Producem doar bere artizanală, nepasteurizată, fermentată natural, care păstrează gustul autentic al berii proaspete, abia ieșită din tanc. În procesul de producţie, berarii noștri sunt atenţi la fiecare pas și asta cu siguranţă ajută la desăvârşirea gustului Zăganu”, spune Alexandru.

Numele berii fabricate la Măneciu vine tot din zonă. Zăganu e numele unui vârf de munte, de 1817 m,  la poalele căruia se află fabrica, dar este și denumirea populară pentru vulturul bărbos, o pasăre extraordinară care trăia în zonă, dar care a dispărut din România din cauza vânatului excesiv.

Cei doi întreprinzători spun  că numele Zăganu este reprezentativ pentru revitalizarea unei industrii cândva înfloritoare în România – producţia de bere locală, independentă.

« Credem în autenticitate, în branduri autentice, ne place berea, ştim că România are tradiţie în producţia de beri locale, fabricate după reţete proprii  şi ne-am dorit să facem ceva în direcţia asta. Dacă la începutul anilor 90, în România erau active în jur de 120 de fabrici de bere, astăzi mai sunt sub 20. Mai mult decât atât, în urmă cu câţiva zeci de ani, fiecare zonă a României avea berea ei și un motiv de mândrie. Ne bucurăm să fim printre pionierii care au curajul să revitalizeze această industrie și suntem încrezători că berea Zăganu va contribui la scrierea istoriei micro-berăriilor românești », susţine Laurenţiu Bănescu.

Berea unică nu se găseşte peste tot. Doar în pub-uri și restaurante şi în câteva magazine de specialitate, însă poate fi și comandată de cei curioși să afle gustul Zăganu.

« Sunt multe planuri pentru Zăganu. Anul trecut am lansat 2 beri noi, care ne completează portofoliul. Planurile noastre nu se vor opri aici. Odată ce ne consolidăm portofoliul de produse şi de clienţi ne vom gândi şi la alte beri, dar şi la alte proiecte, inclusiv să ne deschidem propriul bar de bere artizanală. Vrem să ducem brandul nostru şi peste hotare. Am participat la un eveniment în Bulgaria, unde berea noastră a fost foarte apreciată, iar odată cu mărirea capacităţii de producţie vom începe să şi exportăm”, a mai adăugat Laurenţiu. 

FOTO Galerie Afacerea berii artizanale Zăganu de la Măneciu, Prahova

zaganu2

zaganu1

bere zaganu1