Turul Marilor Tunuri Romania Curata 660x330

România Curată a organizat sâmbătă, 26 martie, Turul Marilor Tunuri din Ploiești în care am prezentat publicului câteva dintre țepele trase Ploieștiului de profitorii tranziției. Am transformat astfel corupția în „obiective turistico-civice”. Iată-le pe cele mai importante.

 

Spitalul de pediatrie fantomă. Primăria Ploiești plătește anual 500.000 de euro pentru întreținerea unui sediu al OMV Petrom.

Nici bine nu se uscase cerneala de pe taloanele de pensie municipală, promisiune cu care candidatul USL a câștigat Primăria Ploiești în iunie 2012, dar care nu a fost onorată niciodată, că primarul Iulian Bădescu, a amorsat o altă “bombă” electorală în campania electorală pentru parlamentarele din 2012. Era vorba de mutarea spitalului de pediatrie, care funcționa într-o clădire improprie, într-un sediu al OMV Petrom din centrul orașului.

 

Clădirea cu zece etaje, din oțel și sticlă, evaluată la zece milioane de euro, a fost folosită de OMV Petrom ca spații de birouri până în 2010, când și-a mutat sediul la Petrom City din București.

În decembrie 2012, primarul Bădescu semna cu conducerea OMV Petrom un contract de sponsorizare prin care se autoritățile locale se obligau să amenajeze  un spital de pediatrie modern în termen de doi ani. Coincidență sau nu, Hale și Piețe SA, societate a Consiliului Local Ploiești, a cumpărat în aceeași perioadă de la OMV Petrom, pentru 2,5 milioane de euro, o clădire în care a funcționat fostul sediu Peco. Imobilul a fost închiriat ulterior Ministerului Justiției, acum funcționând acolo Tribunalul Prahova.

Printr-o clauză secretă, descoperită de consilierii locali abia după reținerea primarului Bădescu de către procurorii DNA Ploiești, OMV impunea plata sumei de 10 milioane de euro dacă termenul de transformare a sediului în spitalul de pediatrie nu era respectat.

Vezi aici contractual secret dintre Primăria Ploiești și OMV Petrom:

Până la arestarea preventivă a lui Bădescu, noul spital de pediatrie a fost doar un exercițiu de imagine al administrației locale

Deși Ministerul Sănătății, prin DSP Prahova, a atras atenția primăriei că în acel imobil nu poate fi amenajat un spital din cauza structurii de rezistență și a spațiului conceput pentru birouri, autoritățile locale au organizat o licitație, care a fost anulată în cele din urmă.

Document bombă. Ministerul Sănătății: Spitalul de pediatrie nu poate funcționa în clădirea OMV Petrom

Anul trecut, Consiliul Local Ploiești a votat un act aditional la contractul de sponsorizare cu OMV Petrom prin care se obligă să amenajeze până în 2018 sediul respectiv, astfel încât acolo să funcționeze activități social-culturale. Dacă nici acest termen nu va fi respectat, atunci primăria este bună de plată 10 milioane de euro. Practic, prin acest demers, proiectul unui nou spital de pediatrie a fost abandonat oficial de Primăria Ploiești.

Din această afacere, OMV Petrom a fost singurul câștigător. În cei trei ani și jumătate cât clădirea a fost administrată de Primăria Ploiești, OMV Petrom a fost scutită de plata a peste un milion de euro, reprezentând: costurile de întreținere (aproximativ 300.000 euro/an), impozitul pe clădire și terenul aferent (651.090 lei/an), reducerea impozitului pe profit, valoarea clădirii fiind estimată la 43,4 milioane de lei. Dacă adăugăm costurile cu serviciile de pază, asigurate de Poliția Locală Ploiești (șase agenți, în câte trei schimburi, aproximativ 10.000 de lei/lună, respectiv 120.000 de lei/an) și de curățenie, servicii asigurate de SGU Ploiești rezultă o pagubă în bugetul local de la semnarea contractului de sponsorizare și până în prezent de peste 600.000 de euro.

Concluzia: în timp ce Primăria Ploiești perde bani cu administrarea unui sediu al OMV Petrom, părinții își duc copiii la un spital impropriu…

Pasajul de la Vest, gaură de 10 milioane de euro la bugetul Ploieștiului

Pentru că pasajul peste calea ferată de la Vest nu a fost gata la 31 decembrie 2015, Primăria Ploiești va suporta o pagubă de 46 de milioane de lei, echivalentul a 10 milioane de euro, reprezentând fondurile europene fiind pierdute definitive pentru acest proiect.

Aleșii locali au votat în luna ianuarie poiectul prin care termenul de finalizare al pasajului rutier de la Gara de Vest a fost amânat de la 31 decembrie 2015 la 30 iunie 2016. Pentru întârzierea de șase luni, Primăria Ploiești a pierdut fonduri europene de 10 milioane de euro.

Licitația a fost câștigată de Asocierea dintre S.C. STRABAG S.R.L.și AQUILA CONSTRUCT S.R.L, iar contractual s-a semnat în decembrie 2014.

Vezi aici o filmare aeriană cu pasajul de la Gara de Vest

 Potrivit documentației transmise de primărie consilierilor locali, întârzierile în derularea proiectului au fost generate de mai multe probleme, cum ar fi: întârzierile foarte mari în elaborarea şi punerea la dispoziţia constructorului a documentaţiei tehnice privind detalii de execuţie, demararea cu întârziere a lucrării de deviere a reţelelor electrice, exproprierea iniţială incomplete, condițiile meteo ș.a.

Potrivit proiectului tehnic, podul va avea o suprafață de 471 mp, patru benzi de circulație, sistem de iluminat public și o rețea de colectare a apei pluviale.

Recent, primarul interimar al Ploieștiului, Cristian Ganea, a recunoscut că nici termenul prelungit de finalizare al investiției nu va putea fi respectat, evitând însă să spună ce sumă riscă autoritățile locale să returneze la Uniunea Europeană pentru acest proiect.

Citește articolul integral pe romaniacurata.ro