sri ofiter acoperit

După ce Daniel Florea, fost ofițer al SRI Prahova, l-a acuzat pe Liviu Tudose, procuror al Curții de Apel Ploiești, că ar fi ofițer acoperit, acesta s-a adresat CSM pentru apărarea reputației.

 

În urma verificărilor, Inspecția Judiciară a CSM a stabilit că procurorul nu a fost și nici nu este ofițer acoperit al SRI. 

Comunicatul CSM privind situația lui Liviu Tudose, procuror in cadrul Curtii de Apel Ploiesti:

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat ca informatiile vehiculate in mass-media referitoare la o presupusa calitate de informator sau ofiter SRI a domnului Liviu Tudose, procuror in cadrul Curtii de Apel Ploiesti, sunt nefondate si au afectat reputatia profesionala a magistratului.

Consiliul Superior al Magistraturii apara corpul magistratilor impotriva oricaror acte de natura sa aduca atingere independentei, impartialitatii si reputatiei profesionale a acestora.

Prin cererea din data de 27 ianurie 2016, domnul procuror Liviu Tudose a solicitat apararea reputatiei sale profesionale in raport cu afirmatiile difuzate in mass media incepand cu luna februarie 2015 si reluate in data 18 ianuarie 2016 (posturile de televiziune Nasul TV, Antena 3 si B1TV si publicatia on-line Lumea justitiei) referitoare la presupusa sa calitate de informator sau/ si ofiter acoperit al SRI, informatii rezultate dintr-un denunt inaintat Directiei Nationale Anticoruptie de catre domnul Daniel Florea, fost ofiter SRI.

In cuprinsul materialelor de presa mentionate au fost redate pasaje din denuntul amintit, prin care se insinueaza ca domnul procuror Liviu Tudose se afla in relatii extrem de apropiate cu SRI, avand calitatea de informator sau/ si ofiter acoperit.

Verificarile Inspectiei Judiciare au relevat ca domnul procuror nu a fost si nu este ofiter acoperit, informator sau colaborator al vreunui serviciu de informatii, iar de-a lungul carierei de procuror a ocupat functii de conducere, fiind verificat in cadrul procedurilor specifice de numire in astfel de functii. De asemenea, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a stabilit ca nu exista date ori documente din care sa rezulte calitatea de lucrator sau colaborator al securitatii, in sensul legii. In aceeasi ordine de idei, la data de 18 ianuarie 2016, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a comunicat in mod public ca, in urma verificarilor efectuate, s-a constatat ca procurorii si alte categorii profesionale din domeniul judiciar nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.

Prin urmare, inspectorii judiciari au constatat ca afirmatiile mentionate sunt nereale, nefondate si lipsite de suport probator, fiind de natura sa creeze opiniei publice impresia ca domnul procuror Liviu Tudose incalca legea intrucat ar avea calitatea de ofiter acoperit, informator sau colaborator al vreunui serviciu secret.

Plenul Consiliului a constatat ca afirmatiile lansate in spatiul public au depasit limitele dreptului la informare si au adus atingere reputatiei profesionale a domnului Liviu Tudose, procuror in cadrul Curtii de Apel Ploiesti„.