poluare dambu

Fostul depozit de la Băicoi a fost închis în urmă cu mai bine de șapte ani, însă munții de gunoi menajer se întind acum spre pădurea din apropiere. Mai grav este că fosta rampă generează levigat, iar lichidul, extrem de toxic, ajunge în pârâul Dâmbu.

Rampa de la Băicoi a fost închisă cu mulți ani în urmă, însă litigiile din instanță au blocat orice formă de ecologizare a zonei. Ani la rând, locuitorii din Băicoi au reclamat mirosurile degajate de rampa de deșeuri menajere de la Băicoi. Nimeni nu a făcut însă nimic...

O poveste nebuloasă

Groapa de gunoi menajer s-a realizat în urma unei asocieri dintre Consiliul Local Băicoi, Consiliul Județean Prahova și Ecologica SA, firmă înființată la nivelul anului 2002. Numai că, în 2008 s-a pus problema realizării unei noi alveole, cu o capacitate de 170.000 m.c. La acea dată, potrivit proiectului de ecologizare dezbătut de Consiliul Județean Prahova, se vorbea despre o instalație de tratare a levigatului. Un an mai târziu, Primăria Băicoi a scos la licitație lucrările de închidere a rampei. Un contract de 100.000 de euro, prin care urmau să fie executate lucrări de excavare și terasament. Procedura a fost negociată fără anunț de participare, justificarea alegerii procedurii de negociere fără publicitate prealabilă a unui anunț de participare fiind motivată de „situația de urgență extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă”. Conform legislației, închiderea rampei trebuia să vină la pachet cu un program de monitorizare și reconstrucție ecologică a zonei afectate de depozitarea deșeurilor, astfel încât să existe o evidență a caracteristicilor levigatului și ale biogazului.

Tăvălugul proceselor

Problema principală a apărut când, în instanță, s-a cerut intrarea în insolvență a firmei Ecologica SA. Numărul proceselor de pe portalul Tribunalului Prahova este imens. Totul a început prin 2008, când Consiliul Local Băicoi a dat în judecată firma Ecologica SA, însă acțiunea a fost anulată ca fiind netimbrată. În 2010, Oficiul Național al Registrului Comerțului a formulat o cerere prin care a chemat în judecată firma, solicitarea depusă fiind de dizolvare a societății. Tot în 2010, Ecologica SA a intrat în faliment. Dar acestea nu au fost singurele procese aflate pe rolul instanței. În februarie 2013, Agenda Locală 21, prin lichidator, a contestat în instanță falimentul firmei, însă cererea a fost respinsă. În 2014, SC Ecologica anunța că vinde, prin licitație publică, bunurile imobile și mobile din patrimoniu. Prețul de plecare al licitației era de 27.434 lei, la care se adaugă TVA. Un an mai târziu, la Tribunalul Prahova a admis cererea formulată de un lichidator judiciar prin care s-a dispus închiderea procedurii falimentului Ecologica SA. Instanța a dispus „radierea debitorului din registrul comerțului. În temeiul art.136 din Legea privind procedura insolvenței, descarcă pe lichidatorul de orice îndatoriri și responsabilități. În temeiul art. 135 din Legea privind procedura insolvenței, Dispune notificarea prezentei sentințe debitorului, creditorului, administratorului special, Direcției Teritoriale a Finanțelor Publice, Oficiului Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Prahova., pentru efectuarea mențiunilor de închidere a procedurii și de radiere, precum şi publicarea prin Buletinul procedurilor de insolvență. Executorie. Cu recurs în termen de 7 zile de la comunicare. Pronunțată în ședință publică, astăzi 30.04.2015”.

Vom da în judecată lichidatorii

Primarul localității Băicoi, Ciprian Stătescu, susține că problema a apărut înainte de a ajunge edil. „Noi nu putem să facem investiții pentru că nu este lămurită situația juridică a rampei. Totul este o nebuloasă și totul s-a făcut cu închiderea ochilor de către autorități. Eu am preluat o situație destul de grea și problema este că nimeni nu a răspuns de nimic. Rampa deservea mai multe localități, nu doar Băicoi. Este vorba despre Cocorăștii Misli, Plopeni și Păulești, dar depozitul s-a umplut în doi ani cu deșeuri menajere aduse de la Ploiești, pentru că din câte am înțeles a fost implicată și Agenda 21. Este vorba despre o poveste, repet, foarte veche, pe care am preluat-o de la vechea administrație, iar în perioada respectivă, din câte am înțeles, doi consilieri locali lucrau la firma respectivă și nu au avut niciun interes. Au fost nenumărate reclamații din partea locuitorilor orașului. Am depus nenumărate sesizări la autoritățile de mediu. Italienii au plecat, iar Primăria este decisă să dea în judecată lichidatorii, pentru că ar fi normal ca aceștia să-și asume și bunele și relele. Noi nu putem să atragem fonduri europene, pentru că deși terenul este al nostru, gunoiul nu ne aparține, fiind vorba de o asociere. Prin urmare trebuie lămurită situația juridică, pentru că altfel nu ne permitem să facem investiții”, a declarat primarul orașului Băicoi.

No comment!

Problema este că la mai bine de șapte ani de când s-a luat în discuție închiderea rampei de gunoi menajer de la marginea orașului Băicoi, situația de la fața locului este una terifiantă. Munții de gunoi sunt în același loc, iar ca urmare a umplerii bazinelor de levigat, acum totul se scurge printr-un canal, pe sub drumul local, care duce direct în pârâul Dâmbu. Pe porțile de la fosta rampă de gunoi menajer tronează un mare lacăt. În partea opusă, gardul a fost rupt, iar gunoaiele au ajuns aproape de pădurea din vecinătate... Și, din păcate, nicio autoritate nu a mai făcut nimic, pe motiv că nimeni nu mai poate răspunde de dezastrul ecologic din zonă.

 

 

gunoi rampa baicoi