sebi4

Un iranian și-a amenajat în comuna prahoveană Florești o fermă în care crește animale a căror carne este gustoasă și fără colesterol: porci vietnamezi, capre franceze și iepuri elvețieni. Printre animalele crescute de familia sa se numără și maimuțe, struți și șerpi.

Munca nu prea le-a plăcut românilor niciodată. Nu o spunem noi, ci ne-o confirmă realitățile de care ne lovim zilnic. Avem șomeri cu miile, afaceri falimentare, dezinteres când vine vorba de muncă, câmpuri necultivate de ani și ferme în paragină.
 
Un peisaj cu care pare că ne-am obișnuit și pe care îl acceptăm din inerție. Ne mai trezim puțin din amorțeală doar când primim câte o palmă...morală, de la oameni care demonstrează că nu trebuie decât să vrei ca să reușești în viață.
 
Agricultura ecologică nu a prins prea mult în rândul prahovenilor. Doar 41 de fermieri din județ au ales să câștige bani dintr-o afacere aflată într-un trend ascendent. Agricultura ecologică este un domeniu care se dezvoltă în pas de melc la noi. Prahovenii cu chef de treabă și cu dorința de a câștiga sunt puțini. Iar când printre ei se remarcă străinii veniți la noi și care au înțeles că numai prin muncă poți să te realizezi, parcă îți vine să pleci capul de rușine.
 
Reza Taheri, un iranian de 47 de ani, care locuiește la Florești, este un astfel de exemplu. A venit în România acum mai bine de 26 de ani și s-a îndragostit de meleagurile astea. Acum are familie, doi copii și o fermă ecologică unică în Prahova.
 
Reza, sau mai bine spus Sebi, așa cum îi spun toți localnicii iranianului, își deapănă povestea cu modestie. Îşi aminteşte că a început să lucreze în construcţii, dar cum domeniul nu prea mergea acum 20 de ani în Romania, a ales să facă zootehnie.
 
La Florești, crește de la găini de rasă, curcani fără colesterol, păuni sau prepelițe, până la porci vietnamezi, capre franceze sau iepuri de rasă. „Pasiunea pentru animale o am de mic copil. Pentru mine nu sunt doar o afacere, ci un mod de a trăi. Iubesc fiecare animal în parte şi îi acord atenţie ca unui membru al familiei. Am adus în Romania specii de care românii nici nu auziseră. Când am început să cresc porci vietnamezi, spre exemplu, erau destul de puţine exemplare în ţară. Oamenii au înţeles însă că eu pot săle ofer un alt mod de alimentaţie. Unul sănătos. Nu doar că toate animalele din ferma mea sunt crescute ecologic, dar unele rase au calităţi deosebite. Porcii vietnamezi au o carne lipsită de colesterol. Aşa că nu doar cei cu anumite afcţiuni îi pot consuma liniştiţi, ci şi oamenii care vor să-şi păstreze sănătatea”, ne-a mărturisit iranianul.
 
Soția lui Reza Taheri, o româncă frumoasă de 42 de ani, a părăsit Capitala, unde era medic, și a ales viața la țară. Marina muncește cot la cot cu Sebi. De la curățat cuștile păsărilor și pînă la administrat tratamentele curente animalelor din fermă, Marilena face de toate.
 
Gustul afacerii ecologice cu animale exotice, l-au prins și cei doi copii ai iranianului. Dani, băiatul de 12 ani și Șeherezada, fata cea mare de 18 ani, dau și ei o mână de ajutor părinților.  Dar pasiunea pentru animale a moştenit-o cel mai bine, Dani. Când nu este la şcoală, sau când nu învaţă, Dani e numai printre animale. Pe unele chiar a ajuns să le dreseze, cum ar fi un papagal vorbitor pe care îl creşte de mic sau o maimuţică, care a devenit şi ea celebră ca şi un struţ şi un şarpe, unele dintre aceste animale exotice apărând şi în videoclipuri ale Deliei sau a celor de la Deepcentral.
 
Sebi nu oferă însă doar sfaturi și îndemnuri prahovenilor care îl cunosc. Ci și o lecție de viață din care ar trebui să rămânem fiecare cu ceva.
 
„În sufletul meu eu mă consider român. Mă doare când văd tinerii noştri că pleacă din ţară, că rămân câmpurile nemuncite, că unii care au terminat poate o facultate, pleacă  afară şi ajung vânzători, sau menajere. Din mare producătoare, cum era odată România, a devenit doar consumatoare. Eu am vrut să arăt că se poate. Că prin muncă poţi reuşi!”, a mai declarat Reya Taheri.
 
Copiii lui au înțeles lecția de viață oferită de iranian. Visează deja, cum, peste câțiva ani, vor reuși să dezvolte afacerea începută de tatăl lor. O afacere bănoasă, dar care cere multă muncă.
  
Deşi ar putea, Reza Taheri nu dă lecţii. Iranianul oferă însă un exemplu şi demonstrează nu doar că e uşor să îmbini utilul cu plăcutul, ci şi că poţi câştiga din ceea ce, pentru el, a devenit un stil de viaţă.
 
Iar localnicilor din Floreşti şi nu numai nu ar trebui să le fie ruşine nici să se inspire, nici să copieze un model de succes, într-un domeniu în care mai lucrează jur de 40 de prahoveni.
 
Deocamdată, se pare că le e mai comod să-i spună lui Reza..... Sebi şi să-l facă pe iranian un român cum nu găseşti mulţi în judeţ.
 
Galerie FOTO Iranianul Sebi și ferma sa de animale exotice
sebi3
sebi1
sebi2