Primăria Ploiești, somată de DSP să extermine țânțarul cu virusul Zika

zika

zika

Primăria Ploiești a fost somată de Direcția de Sănătate Publică Prahova să ia măsurile necesare de dezinsecție pentru exterminarea țânțarului din Aedes, purtător al virusului Zika.

Acest lucru este imposibil acum, susține primarul interimar Ganea, care dă vina pe Direcția Economică pentru blocarea plăților aferente operatorului Coral.

El a declarat că-și va asuma plata facturilor către operatorul de deratizare și dezinsecție având în vedere somația primită de la DSP. 

Directorul economic al Primăriei Ploiești, Nicoleta Crăciunoiu, a refuzat să își pună viza pe facturile emise de Coral deoarece valoarea acestuia, de 10 milioane de lei, încheiat în 2010, a fost depășită de aproape trei ori!

Astfel, din noiembrie, facturile către Coral nu au mai fost plătite, datoriile acumulate către operatori depășind suma de 800.000 de lei.

Ganea a spus că va solicita un punct de vedere privind depșirea valorii stabilite în contractul cu Coral și la ANRSC.

Ziare.com a stat de vorba cu dr. George Gherlan, medic primar boli infectioase in cadrul Columna Medical Center, despre virusul care ar fi infectat deja milioane de oameni, asa cum a anuntat recent profesorul Scott Weaver, directorul Institutului american pentru Infectii umane si Imunitate.

Ce este virusul Zika?

Zika este un virus identificat pentru prima data in 1947 in Africa, dar care acum se raspandeste cu repeziciune in cele doua Americi. Este un virus ARN anvelopat, inrudit cu virusurile febrei galbene sau Dengue.

Cum se transmite acest virus?

Se transmite prin vectori (tantari- insectele pisca o persoana bolnava, iau virusul si contamineaza apoi oameni sanatosi) sau de la mama la fat.

Cum se manifesta? Ce simptome are?

De foarte multe ori, infectia trece neobservata. Aceasta se manifesta la adult prin febra, exantem (eruptie pe piele), dureri articulare, conjunctivita, fiind de obicei o boala usoara ce se rezolva spontan intr-o saptamana.

In cazul transmiterii materno-fetale, apar malformatii severe – microcefalia fiind cea mai importanta.

Medicii avertizeaza ca virusul Zika poate sa provoace complicatii neurologice persoanelor contaminate. Despre ce complicatii este vorba?

Este posibila o legatura cu sindromul Guillain Barre, manifestat prin paralizii si hipotonie musculara.

Poate provoca moartea?

E posibil, in cazuri extrem de rare, atat la adult, cat si la fat.

Avand in vedere ca nu exista vaccin pentru acest virus, in ce poate consta tratamentul? De fapt, exista vreun tratament?

Nu exista tratament specific, nici vaccin impotriva acestui virus. Singurele ingrijiri care se pot acorda celor care sunt infectati cu acest virus sunt calmantele pentru scaderea durerii. De asemenea, ca preventie impotriva piscaturilor de tantari, este recomandata purtarea de haine cu maneci lungi si ample.

Cum trebuie sa procedeze o persoana contaminata?

Trebuie sa se prezinte la medic orice persoana care, venind dintr-o zona cu risc, prezinta simptome ale unei infectii virale, mentionate mai sus.

Nu exista vaccin impotriva acestui virus. Totusi, ce masuri trebuie sa isi ia persoanele care calatoresc in zonele in care exista acesta?

Sa evite intepaturile de tantari prin purtarea de haine cu maneci lungi, prin adapostirea in spatii inchise, fara tantari, prin folosirea repelentelor pentru tantari, respectand recomandarile de pe eticheta produsului.

Cum spuneati si dvs, virusul Zika poate genera microcefalia. Ne puteti oferi mai multe detalii despre aceasta afectiune?

Microcefalia este o conditie in care capul copilului este mai mic decat normal. Evident, aceasta malformatie implica diverse probleme neurologice (convulsii, tulburari de dezvoltare neuropsihica, retard mental, deficiente de vaz, auz etc.).

Ce alte malformatii/afectiuni poate provoca copiilor?

Deocamdata, nu sunt date clare privind alte malformatii care sa aiba o relatie de cauzalitate clar definita cu virusul Zika.

Care sunt cele mai periculoase virusuri care afecteaza femeile insarcinate?

Cele mai periculoase virusuri care pot afecta femeile insarcinate sunt rubeola – o boala infectioasa produsa de un virus de tipul alfavirus (togavirus), transmis de cele mai multe ori pe cale aeriana, prin picaturile Pflugge (particule mici de saliva, cu diametrul de cativa microni, eliminate odata cu stranutul si care contin milioane de agenti infectiosi) si citomegalovirusul – este o maladie din grupul infectiilor respiratorii provocata de un virus, iar cele mai mari defecte se manifesta in primele saptamani de sarcina prin microcefalie si hidrocefalie, tulburari retiniene, calcificari cerebrale, retard mental, afectiuni cutanate, cardiace.

 

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0726 221 596 pe WhatsApp sau Signal

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău