În sezonul de încălzire trecut, reprezentanții Veolia Energie Prahova au montat într-un apartament din Ploiești debranșat și fără nicio sursă de căldură senzori de măsurare a temperaturii interioare.

 

Potrivit datelor înregistrate de aparatura respectivă, temperatura nu a scăzut sub 18 grade, indiferent de cât de frig a fost afară, mai ales noaptea.

Specialiștii companiei menționează că apartamentul în care s-a făcut acest experiment nu a avut altă sursă în afara coloanelor verticale ce trec prin el și de apartamentele din jur, încălzite în sistem centralizat, adică non-stop.

Așadar, după cum se poate observa din graficul de mai jos, transferul de căldură prin pereți a menținut temperatura constantă peste 18 grade Celsius.

 

Așa se explică de ce unii proprietari de apartamente încălzite cu centrale termice  se pot lăuda cu facturi la gaze mai mici decât costurile cu încălzirea în sistem centralizat.

Ei beneficiază, indirect, de transferul de căldură prin pereți în perioada în care centrala de apartament este oprită, în special ziua, când spațiul nu este locuit.

Explicația diagramei:

 

Graficul superior arată cum temperaturile din apartamentul fără sursă de căldură au variat între 18,5 și 20 de grade

Curba de jos reprezintă temperatura exterioară, care a variat între -4 și 0,5 grade Celsius.

Monitorizarea s-a făcut pe parcursul lunii decembrie 2014.