Un nou scandal este pe punctul de a izbucni la Spitalul de Urgență din Ploiești. Florica Niță, autopsiera secției de Anatomie-Patologică a spitalului, este subiectul unei notificări trimisă săptămâna trecută, managerului Marius Niculescu, de către Asociația Funerară Română.

 

În documentul oficial pe care îl puteți lectura la finalul textului, Florica Niță, sau tanti Florica, așa cum o stie toată lumea, este acuzată că le cere bani aparținătorilor pentru a cosmetiza cadavrele decedaților. Mai mult, familiile decedatilor sunt sfatuite sa aleaga serviciile și produsele firmei de pompe funebre Dona Flor Prest, detinuta de fiica autopsierei.

Inca din 2011, tanti Florica a fost implicată într-un scandal, fiind acuzată că a obligat aparţinătorii persoanelor decedate să contracteze serviciile oferite de firma sa de pompe funebre, pentru a le elibera acestora corpurile neînsufleţite şi actele de la morga unităţii medicale. După ce două luni a fost transferată disciplinar la morga Spitalului Municipal, ea a revenit pe postul deținut la Spitalul de Urgență.

În mai 2013, tanti Florica a fost protagonist unui nou scandal, fiind acuzată că ar fi plătit doi indivizi pentru a incendia magazinul de pompe funebre al unei firme concurente. Cazul a ajuns în ancheta procurorilor, însă în ciuda probelor din dosar tanti Florica a fost cercetată în libertate. Și atunci conducerea spitalului a luat o măsură mai mult decât blândă: tanti Florica a fost transferată la SML pentru 60 dezile. În acest interval a transferat și firma Dona Flor Prest pe numele fiicei ei. 

 

O perioadă, spun surse din spital, autopsiera a renunțat la practicile vechi. A revenit însă în forță, susțin  aceleași surse. ”Este o situație nu doar deranjantă, cât mai ales ilegală. Florica Niță a creat opoziție de monopol la spitalul de urgență din Ploiești. Ea obstrucționează buna desfășurare a activității de eliberare a decedaților către aparținători dacă familiile nu achiziționează servicii funerare de la firma deținută de fiica autopsierei. Mai mult, având acces la fișa medical a decedaților, sustrage ilegal datele cu caracter personal și sună aparținătorii și le oferă servicii funerare prin firma Dona Flor sau prin firme deținute prin interpuși”, susține Sebastian Cocoș, președintele Asociației Funerare Române.

Contactată de reporterii observatorulph.ro, conducerea spitalului spune că în ultima perioadă au fost făcute mai multe plângeri cu privire la practicile ilegale ale autosierei Florica Niță, atât din partea aparținătorilor cât și a personalului spitalului, inclusiv medici. ”Am desemnat o comisie de ancheta internă care va trebui ca până săptămâna viitoare să analizeze aceste plângeri, inclusiv notificarea depusă de Asociația Funerară Română. Avem informații care duc spre starea de incompatibilitate a doamnei Florica Niță,unele informații venind chiar de la colegi medici. Sperăm să obținem și dovezile pentru a putea lua măsurile legale care se impun”, ne-a declarat Mariu Nicolescu , managerul Spitalului de Urgență din Ploiești. 

Florica Niță susține că acuzațiile aduse nu sunt fondate. "Nu este nimic adevărat din ce spune dl Cocoș, cu care sunt în proces inclusiv pentru calomnie. Dacă angajații firmei fiicei mele sunt văzuți la spital asta nu înseamnă că eu oblig pe cineva să apeleze la serviciile lor " a declarat autopsiera.

 

FOTO Plângerea făcută de Asociația Funerară Română la spitalul județean vizând activitatea autopsierei Niță