Tragedia de pe centura Ploieștiului de pe 5 februarie, soldată cu 5 morți și 28 de răniți, putea fi evitată dacă autobuzul implicat în accidentul fatal ar fi ajuns într-o autogară civilizată.

 

Din păcate, cu excepția unui terminal improvizat la gara de sud, stațiile unde sunt debarcați navetiștii la Ploiești sunt improvizate, neautorizate și nu oferă călătorilor confortul minim.

Practic, clienții transportatorilor din Prahova sunt nevoiți să aștepte microbuzele sau autobuzele, majoritatea într-o stare avansată de degradare, în aer liber, fără să aibă la dispoziție o sală de așteptare, birou de informații sau un grup sanitar.

Cei care vin cu microbuzul din diverse zone ale Prahovei la gara de vest sau pe strada Găgeni știu foarte bine ce condiții îndură, sub ochii nepăsători ai autorităților.

 

Potrivit legislației în vigoare, transportatorii sunt obligați să-și lase clienții în stații terminus amenajate sub forma unor autogări autorizate de primării și controlate de ISCTR.

Motivul este simplu și nu ține doar de confortul călătorilor, ci și de siguranța lor.

Aflați cu acest prilej că o autogară este obligată să aibă un împiegat de mișcare, în intervalul 5 A.M. - 24 P.M., în ale cărui atribuții de serviciu intră: introducerea în baza de date a mijlocului de transport persoane (în acest fel sunt notate în registru data și ora de plecare/sosire de pe traseu, șoferii fiind astfel obligați  să respecte orarul din caietul de sarcini) și verifică dacă mijlocul de transport este cel autorizat de consiliul județean și ARR.  La cinci abateri consemnate în registrul autogării, legislația prevede ca transportatorul să-și piardă licența.

 

Înțelegeți acum de ce la Ploiești nu există autogări? Pentur că transportatorii ar fi controlați pentru fiecare cursă!

Alte autorități locale și județene au înțeles importanța autogărilor. De exemplu, Primăria Brașov a amenajat la capătul curselor importante ale societății de transport persoane, terminale modernizate cu fonduri europene care funcționează ca și autogări.

Priviți mai jos cum arată autogările din Brașov și comparați-le cu terminalele din Ploiești fotografiate de reporterii observatorulph.ro AICI

 

Galerie FOTO Autogările din Brașov