Primăria Ploiești a încheiat în mandatul fostului primar Iulian Bădescu un mega-contract cu societatea UTI. Este vorba de un upgrade al sistemului de monitorizare a traficului din Ploiești, care ar fi trebuit să sporească siguranța traficului din intersecțiile semaforizate ale oraului. Primăria a achitat 97% din valoarea contractului, deși firma UTI nu și-a îndeplinit obligațiile. Un contract identic, cu aceeași valoare ca cel semnat și achitat de Primăria Ploiești, a fost încheiat de UTI cu Primăria Iași, numai că acesta s-a transformat într-un dosar DNA. În urma cercetărilor penale, patronul UTI și primarul suspendat Nichita au fost trimiși în judecată pentru tranzacționarea unei mite de 3,6 milioane de lei! Primăria Ploiești a suspendat plățile către UTI abia după ce patronul firmei a fost reținut de DNA!

 

Un raport al auditului intern din Primăria Ploiești, ținut secret de fosta și actuala administrație, a scos la iveală o afacere păguboasă pentru bugetul local.

Astfel, prin contractul cadru, semnat în 23 iulie 2012, UTI se obliga să monteze în 32 de intersecții semaforizate din Ploiești camere video de supraveghere, conectate la un sistem de monitorizare și comandă centralizată.

Acest lucru nu s-a întâmplat până acum, deși în perioada 1 ianuarie 2013-30 decembrie 2015 s-au plătit 97% din valoarea contractului, respectiv 6,7 milioane de lei din 6,9 milioane de lei!

 

Până în prezent, UTI a modernizat integral doar 19 intersecții (59%), parțial 4 (13%), iar 9 intersecții (28%) nu au fost deloc modernizate.

Mai mult, dispeceratul nu a fost amenajat și, implicit, sistemul este nefuncțional.

Interesant este că patronul firmei UTI Grup, Tiberiu Urdăreanu, a fost reținut în octombrie 2015 de către procurorii DNA într-un dosar în care au fost cercetate fapte directe de corupţie şi în care a fost vizat şi primarul suspendat al Iaşiului Gheorghe Nichita. În decembrie anul trecut, Urdăreanu și Nichita au fost trimiși în judecată pentru dare, respectiv luare de mită. Contractul este identic cu cel de la Ploiești, inclusiv în ceea ce privește suma: 6,9 milioane de lei! 
Culmea coincidenței, Primăria Ploiești a întrerupt plățile abia după arestarea patronului Urdăreanu (va urma).

 

Observatorulph.ro a solicitat un punct de vedere companiei UTI.

Comunicatul DNA

,Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată: 
în stare de arest preventiv, a inculpatului 
NICHITA GHEORGHE, primar al municipiului Iași, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită, 
în stare de arest la domiciliu a inculpatului 
URDĂREANU TIBERIU, președinte al grupului de firme UTI, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită. 
sub control judiciar pe cauțiune, a inculpatului 
MARDARASEVICI IULIUS GABRIEL, director SC Information Business Consulting SRL (IBC), cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită. 
și sub control judiciar, a inculpatului 
TĂNĂSESCU MIHAIL, vicepreședinte al grupului de firme UTI, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 
În vara anului 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași” care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, inculpatul Nichita Gheorghe, în calitate de primar al municipiului Iași, cu intenție, a pretins, în mod direct, inculpatului Mardarasevici Iulius Gabriel, și în mod indirect, inculpatului Urdăreanu Tiberiu, un procent de 10% din valoarea contractului, pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI – IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții.
Acest lucru a avut la bază o înțelegere anterioară între inculpații Nichita Gheorghe, Mardarasevici Iulius Gabriel (pentru IBC) și Urdăreanu Tiberiu (pentru UTI), aceștia din urmă efectuând, cu sprijinul inculpatului Tănăsescu Mihail și a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi dați cu titlu de mită).
De asemenea, demersurile au constat și în elaborarea și, ulterior, decontarea unor facturi pentru situații de lucrări conținând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iași.
Concret, în perioada august 2013 - începutul anului 2015, inculpatul Nichita Gheorghe a primit următoarele foloase materiale constând în: 
- o parte din suma totală promisă, de 10% din valoarea contractului atribuit, respectiv 3.632.106 lei (colectată prin depunere în contul firmei IBC) 
- beneficii constând în achiziționarea unor echipamente electronice, în valoare de 20.000 lei, 
- plata, în cursul anului 2014, a serviciilor de cazare prilejuite de efectuarea, de către Nichita Gheorghe și alți angajați ai primăriei, împreună cu oameni de afaceri, între care și inculpatul Mardarasevici Iulius Gabriel, în China- Beijing și Hong Kong, în valoare de 28.364 lei,
- beneficii constând în reduceri de 30-40% (în total circa 15.100 lei) din prețurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din București. 

Totalul sumelor și al beneficiilor primite cu titlu de mită de către inculpatul Nichita Gheorghe este de 3.693.710 lei. 

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Urdăreanu Tiberiu și Nichita Gheorghe. 

De asemenea, a fost dispusă indisponibilizarea, prin sechestru asigurator, în forma popririi, asupra contului deținut la o unitate bancară de către inculpatul Mardarasevici Iulius.

 

Într-un comunicat al companiei, UTI Grup menționa la acea vreme că a pus la dispoziția organelor de cercetare toate documentele solicitate, după ce omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului de firme UTI, a fost reținut de procurorii DNA.