Nefinalizarea la termen a noii stații de epurare din Ploiești, care trebuia să fie dată în folosință la 31 decembrie 2015, va costa scump bugetul Primăriei Ploiești. Astfel, de la 1 ianuarie 2016 au început deja să curgă amenzile pentru poluarea produsă de actuala stație de tratare a apelor reziduale. Sumele sunt amețitoare, ajungând până la 120.000 de euro/zi! Prin urmare, până la insolvența Primăriei Ploiești nu mai este decât o chestiune de timp...

 

Primăria Ploiești a început în 2008 lucrările la noua stație de epurare a orașului. Cinci ani mai târziu, adică în 2013, au fost sistate din lipsa finanţării, după ce Guvernul a tăiat fondurile pentru acestă investiție. De atunci, stația se degradează pentru că nu a fost luată nici măcar măsura conservării șantierului, astfel încât multe dintre echipamente nu mai pot fi utilizate.

Anul trecut, inspectorii Curţii de Conturi au vrut să se convingă pe teren dacă lucrările facturate de constructori, Asociaţia Dondi SpA -CF Thymian Holding GbR, decontate de la bugetul de stat şi cel local, corespund realităţii. Nu mică le-a fost mirarea controlorilor financiari când au constatat că multe dintre materialele de construcţie şi serviciile prestate au fost plăite ilegal. Descoperirea vine în contextul în care constructorii au câştigat licitaţia în februarie 2008, la preţul de 26,5 milioane de euro, termenul de finalizare fiind depăşit cu cinci ani!  Potrivit raportului Curţii de Conturi, în urma verificărilor, s-au constatat lucrări neexecutate, pentru care au fost efectuate plăţi fără contraprestaţie în sumă totală de 389.335 lei, la care se adaugă penalităţi de 54.506 lei,
Detalii aici: CURTEA DE CONTURI A VERIFICAT O INVESTIŢIE A PRIMĂRIEI PLOIEŞTI. FACTURI UMFLATE, PREJUDICIU IMPORTANT

Pentru că investiția nu este gata nici măcar după opt ani de la începerea lucrărilor, Ploieștiul folosește vechea stație de epurare, care nu îndeplinește normele europene de poluare. Din acest motiv, Primăria Ploiești, prin RASP, va fi amendată drastic, după cum urmează: Apele Române vor sancționa cu 200.000 de lei pe lună poluarea pârâului Dâmbu, unde sunt deversate apele reziduale, însă surpriza vine de la Uniunea Europeană. Pentru că în 2008 Guvernul României s-a obligat să respecte normele de mediu ale UE referitoare la canalizarea și epurarea apelor menajere, sancțiunea pentru fiecare autoritate locală pleacă de la 2.000 de euro și ajunge până la 120.000 de euro, pe ZI, în cazul orașelor cu populația Ploieștiului. Cum Guvernul va fi nevoit să recupereze acești bani, e limpede că amenzile usturătoare vor fi achitate, în cele din urmă, de la bugetul local! 

 

Un calcul simplu ne arată că Primăria Ploiești va plăti lunar sume uriașe pentru poluarea mediului din cauza incompetenței, în condițiile în care în 2016 bugetul orașului va fi grav afectat de pierderea fondurilor europene. Acestea au fost atrase inițial pentru investiții majore precum linia de tramvai 102, pasajul de la Vest, hipodromul, Parcul Municipal Vest, reabilitarrea termică a blocurilor ș.a. însă pentur că nu au fost gata la timp lucrările vor fi achitate de la bugetul local.
Vezi aici STADIUL ŞANTIERELOR DIN PLOIEŞTI. ÎNCEPUTE PE BANI EUROPENI, TERMINATE PE BANII CETĂŢENILOR

Asta se va răsfrânge direct asupra ploieștenilor, ale căror taxe și impozite nu vor mai fi folosite pentru modernizări de drumuri, școli, grădinițe, servicii sociale etc.