Hale și Piețe SA, societate a Consiliului Local Ploiești, a organizat în luna decembrie 2015 Târgul de iarnă, în această perioadă fiind ocupate parcarea și accesul spre platoul Halelor Centrale. Reporterii observatorulph.ro au aflat că tarifele de închirere a tarabelor pentru comercianții romi au fost la jumătate față de cele percepute producătorilor de alimente tradiționale din zona Bran și Sibiu. 

 

Astfel, pe perioada târgului de iarnă, un comerciant rom a plătit la Hale și Piețe SA un tarif unic de 975 de lei/tarabă, iar un producător a achitat dublu, adică 1850 de lei. Diferența dintre cele două categorii se vedea de la o poștă. Dacă pe o laterală se vindeau tot felul de chinezării, plastice și jucării ieftine, pe partea cealaltă erau tarabele ocupate de producători de produse tradiționale (cârnați, pastrămă, brânzeturi) din zona Bran și Sibiu. 

Contactat de observatorulph.ro, Ionel Marghiolescu, președintele Partidei Romilor Prahova, recunoaște că au avut loc negocieri între comercianții romi și conducerea societății Hale și Piețe, în urma cărora aceștia au obținut tarife mai mici la închirierea tarabelor. "Noi am avut o discuție cu dumnealor (conducerea Hale și Piețe SA) că e prea mare prețul pentru comercianți romi. Eu am avut o reprezentantă la negocieri. Dânsa a discutat din partea comercianților romi care au autorizații și pleacă din toată țara. În urma discuțiilor, cei de la Hale și Piețe au scăzut prețul", a declarat Ionel Marghiolescu, președintele Partidei Romilor Prahova.

Directorul Hale și Piețe SA, Emanuel Ilie, neagă negocierile cu comercianții romi. "Nici nu știu dacă mai e cineva de la Partida Romilor în Prahova. Producătorii nu au dorit să se amestece cu comercianții romi, așa că au stat separat. Tarifele sunt mai mici pentru romi pentru că aceștia au închiriat doar câte o masă din cele două pe care le avea o tarabă acoperită" a explicat managerul Ilie diferențele de tarife.
foto: faptdivers.ro