Deși datele de identificare ale unei persoane fizice se numără printre datele cu caracter personal protejate prin lege,  Casa de Asigurări de Sănătate Prahova a publicat pe internet o listă cu peste 18.000 de prahoveni (nume, prenume, adresă completă). Motivul? Aceștia ar trebui să afle astfel că pe numele lor au fost emise carduri de sănătate, care au fost returnate de Poșta Română instituției emitente. 

 

Tabelul cu numele a 18.607 de persoane a fost publicat pe cnas.ro și cuprinde date cu caracter personal precum adresele complete ale acestora. Mai mulți avocați consultați de redactia observatorulph.ro au susținut că publicarea pe internet a adresei complete a unei persoane este ilegală. Asta deoarece se încalcă prevederile Legii nr. 677 din 21 noiembrie 2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Astfel, la articolul 3 din legea amintită datele cu caracter personal sunt definite ca "orice informații referitoare la o persoană fizică identificată sau identificabilă; o persoană identificabilă este acea persoană care poate fi identificată, direct sau indirect, în mod particular prin referire la un număr de identificare ori la unul sau la mai mulți factori specifici identității sale fizice, fiziologice, psihice, economice, culturale sau sociale".

Contactați de redacția observatorulph.ro, reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Prahova au declarat că au publicat lista cu cele aproape 19.000 de persoane  împreună cu adresele lor complete pentru ca acestea să se regăsească mai ușor printre cei cărora Poșta le-a returnat cardurile de sănătate la instituția emitentă. "Sunt foarte multe nume comune, precum Ionescu sau Popescu, așa că fiecare trebuia să se identifice pe lista respectivă după adresă. Menționăm că au fost scoase date cu caracter personal precum CNP-urile" au declarat reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Prahova redacției noastre.

Vezi mai jos lista parțială (cenzurată de observatorulph.ro) făcută publică de CNAS: