Afacerea GPL pe rablele TCE

0
autobuze ploiesti

autobuze ploiesti

Controversatul proiect legat de dotarea autobuzelor TCE cu GPL, proiect măreț al Ministerului Mediului, va fi pus în practică la Ploiești. Contractul a fost semnat și are o valoarea totală de aproape 22 milioane de lei, fix cât să dotezi Ploieștiul cu 40 de autobuze noi.

Subiectul legat de montarea de instalații GPL pe 50 de autobuze TCE a fost controversat de la început. În aprilie 2014, Consiliul Local a aprobat o hotărâre prin care s-a aprobat ca 50 de autobuze să fie dotate cu instalații GPL. Fondurile urmau să fie alocate de la Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, motivația principală fiind că nu există sumele necesare pentru achiziționarea de autobuze noi, iar „costurile pe kilometru se vor reduce cu circa 40%, datorită costului redus al gazului petrolier lichefiat față de costul motorinei. La rândul său, Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice ar fi acoperit costurile integral, în cadrul unui program pilot în valoare de 5 milioane de euro, sumă considerată de critici enormă. La aproape un an de la aprobarea hotărârii de Consiliu Local, Primăria Ploiești, care în baza unui contract de comodat a preluat pe hârtie autobuzele, a semnat contractul. Câștigătorul licitației este Asocierea SC Inter-Gas România SRL – SC MA.Gas SRL și SC NGV Gas SRL, cu lider al asocierii SC Inter-Gas România SRL. Prețul contractului: 17.799.996, 35 de lei, la care se adaugă 4.271.999 lei TVA. Cu alte cuvinte, în loc de 5 milioane de euro pentru dotarea a 50 de autobuze cu GPL se vor investi 4.888.888 lei. Cu alte cuvinte, dotarea cu GPL a unui singur autobuz se va ridica, undeva la 98.000 de euro, asta în condițiile în care, chiar și un nespecialist, dacă ar da o căutare pe intenet ar putea să observe că un autobuz nou poate fi achiziționat cu 120.000 de euro. Cu alte cuvinte, cubanii alocați de la minister, pentru dotarea cu GPL a 50 de autobuze cu an de fabricație mai mare de opt ani,  municipalitatea achiziționa 40 de autobuze nou-nouțe.
Directorul TCE, Cristian Iancovici, a susținut că nu cunoaște date cu privire la numărul de autobuze care vor fi dotate cu GPL, având în vedere că a fost semnat un contract de comodat cu Primăria Ploiești, iar de contract s-a ocupat Direcția Tehnic Investiții.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău