- Publicitate -

Vă rugăm, ajutaţi-ne! Caz scandalos la Ploieşti

tanara

O femeie de 34 de ani va suferi marţi o intervenţie chirurgicală complexă, care, în cel mai fericit caz, se va finaliza cu succes şi va consta, în limbaj profan, înşurubarea unor tije metalice pentru susţinerea coloanei. Femeia a suferit cumplita traumă după ce căzut într-o groapă nesemnalizată de pe trotuar, rezultată în urma lucrărilor de pe şantierul reabilitării liniei de tramvai din Ploieşti. Oficial, până acum fix 5 ore – 9.33 fiind ora publicării primului nostru articol, cazul nu a existat. Credeţi sau nu, acelaşi lucru se întâmplă şi acum. Motivul este cu adevărat scandalos.

Cazul ne-a fost semnalizat de tatăl victimei aseară, la 24 de ore după tragedie, la sugestia unor “persoane de la Spitalul Judeţean” care i-au spus să ne contacteze pentru că s-ar părea că oficialităţile încearcă “să muşamalizeze” cazul. Iniţial, am crezut că temerea este nejustificată, însă ne-am înşelat şi aveam să constatăm că motivul este unul cu adevărat scandalos şi de neconceput!
Aşadar, după ce am verificat informaţia şi am constatat că există o pacientă de 34 de ani adusă cu, în termeni populari, fractură de coloană după ce a căzut într-o groapă de pe trotuar, am început să contactăm autorităţile.
Prima verificare a fost la IPJ Prahova, instituţia având bunul obicei de a informa printr-un e-mail sau SMS trimis presei despre toate evenimentele notabile de pe raza judeţului Prahova. De la furturi de găini, până la evaziune fiscală. Cazul tinerei nu exista pe nici pe mail nici pe SMS, deşi ştim din surse sigure că fost raportat dispeceratului Poliţiei Municipale la data de 30.10.2014, ora 00.02. Am solicitat IPJ un punct de vedere oficial pe această temă, însă ne-am lovit de un categoric „no comment”.
În această dimineaţă, în jurul orelor 10.00, la sediul primăriei Ploieşti a avut loc o şedinţă pentru verificarea stadiului lucrărilor de pe şantierele din Ploieşti. La şedinţă au participat reprezentanţi ai constructorilor şi ai Direcţiei Tehnic Investiţii a Primăriei Ploieşti. Conform surselor noastre, cele mai multe discuţii au fost purtate pe marginea accidentului, reprezentantul firmei Tancrad susţinând că nu are nicio problemă deoarece lucrarea a fost semnalizată corespunzător.
La ieşierea din şedinţă, Mariana Stoichiţă, şef Serviciu Investiţii din Direcţia Tehnic Investiţii a Primăriei Ploieşti, avea să ne ofere o declaraţie cu adevărat stupefiantă, însuşindu-şi întocmai punctul de vedere al constructorului: “groapa era asigurată din punct de vedere al protecţiei… Era împrejumuire, erau balize, era bandă de semnalizare… din punctul nostru de vedere erau asigurate toate condiţiile de siguranţă”. Urmăriţi şi declaraţia video:

Interesant este că, după cum puteţi observa din fotografia făcută ieri după incident, groapa nu era împrejmuită. Mai mult, conform declaraţiilor martorilor incidentului, banda din imagine a fost legată de un tânăr în noaptea accidentului pentru a nu mai cădea şi alţi oameni în groapă. Acoperirea ei cu un pod de lemn, şi nu conform prevederilor legislative, se producea fix în timp ce doamna Stoichiţă ne oferea această declaraţie, groapa rămânând în continuare fără “ împrejmuire şi balize”. Sunt martore fotografiile susţinute şi de declaraţiile oferite reporterilor noştri de o femei care a fost martoră în această dimineaţă la operaţiunea de acoperire a gropii de către muncitorii de la Tancrad.

 

 

În jurul orelor 13.15, văzând că, din punct de vedere oficial, cazul nu există, sau, mai grav, că funcţionari ai primăriei Ploieşti susţin contrariul a ceea ce se întâmplă pe teren, am solicitat un punct de vedere oficial primăriei. La insistenţa reporterilor noştri, răspunsul Alinei Istrătescu, purtător de cuvânt al instituţiei, ne-a lăsat fără replică: „Constructorul este răspunzător în cazul în care se întâmplă vreun accident pe şantier. Poliţia este în măsură să efectueze cercetări. Acesta este punctul nostru de vedere oficial”. Am încercat să obţinem puncte de vedere de la Poliţia Locală, Inspectoratul Teritorial de Stat în Construcţii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova, unde toți ne-au declarat că o să ne ofere date luni dimineață.
Au funcţionat din plin, însă, sursele, oameni indignaţi de inimaginabilul situaţiei, şi iată ce se întâmplă de fapt. Conform acestora:

  • poliţia rutieră amendase ieri firma Tancrad cu suma de 9.000 de lei pentru nesemnalizarea corespunzătoare a lucrărilor, vizată fiind exact groapa în care ploieşteanca de 34 de ani şi-a fracturat coloana joi seara. Deci Mariana Stoichiţă are o problemă mare atunci când spune că “groapa era asigurată din punct de vedere al protecţiei”;
  • Instituţiilor din subordinea primăriei Ploieşti li s-ar fi sugerat să nu abordeze în niciun fel comunicare pe marginea acestui subiect până luni. Dealtfel, pentru primarul Iulian Bădescu cazul nu există.
  • Acelaşi consemn l-ar avea şi instituţiile naţionale cu atribuţiuni în domeniu, cum ar fi Poliţia, ITM sau ITSC. Elocvent în acest sens fiind faptul că reprezentanţii IPJ Prahova au refuzat să mai acorde declaraţii corespondenţilor televiziunilor naţionale după ce, iniţial, îi invitaseră la sediu pentru “sincroane video”.

Care este motivul acestui comportament deviant al autorităţilor în contextul în care, dată fiind starea dezastruoasă a organizării şantierelor reabilitării liniei de tramvai din Ploieşti, o astfel de tragedie se poate repeta în orice clipă? De ce, în acest moment, nu există niciun reprezentant al autorităţilor locale sau naţionale în control pe şantiere?
Răspunsul halucinant aveam să-l aflăm “off the record” de la funcţionari din instituţiile citate: “nu putem să discutăm pe acest caz până luni, după alegeri, ca să nu „influenţăm populaţia”.
În contextul în care, cu excepţia stopinfractori.ro, niciun titlu media local nu a abordat subiectul, facem un apel la sprijinul vostru, cititorii Observatorul: votanţi sau nu, apolitici sau cu convingeri politice clare, militanţi sau indiferenţi, implicaţi sau nu, ajutaţi-ne să distribuim această informaţie!
Gândeşte-te că oricând tu, copilul, bunicul sau bunica ta, poţi aştepta cu sufletul la gură pe holurile Spitalului Judeţean răspunsul la întrebarea: “scapă cu bine, sau rămâne paralizat?”. Prin asta trece acum tatăl femeii de 34 de ani cazută în groapa nesemnalizată făcută pe trotuar de firma care lucrează la reabilitarea liniei de tramvai.
Şi ştii ce ar putea să te doară mai rău decât asta? Constatarea că, pentru autorităţi, drama ta reprezintă un pericol electoral atât de mare încât hotărăsc să te ignore, să decidă că pentru câteva zile tu nu exişti!

Alte reacţii ale instituţiilor
Oficial, Inspectoratul de Stat în Construcţii Prahova nu cunoaşte cauza pentru că nu are atribuţiuni în acest domeniu. Neoficial, angajaţi ai instituţiei recunosc faptul că ce se întâmplă pe şantierele liniilor de tramvai din Ploieşti este o adevărată bătaie de joc la adresa siguranţei muncii şi cetăţenilor. De acolo ni s-a sugerat să contactăm Poliţia Locală – instituţie cu atribuţiuni directe de control şi aplicarea de sancţiuni pentru nerespectarea legislaţiei privind semnalizarea lucrărilor de pe şantiere.
Punctul de vedere al Poliţiei Locale este următorul: “Am trimis o echipă de control la faţa locului, au făcut verificările şi au invitat la sediu reprezentanţii firmei urmând ca luni să fie definitivat controlul şi să se ia o decizie”, ne-a declarat Evelina Nicolae, purtătorul de cuvânt al instituţiei.
De menţionat că, deşi i-am contactat în numeroase rânduri, reprezentanţii firmei Tancrad SRL Galaţi au refuzat să comenteze în vreun fel incidentul.

Rămâi pe Observatorulph.ro! În scurt timp, vom publica imagini elocvente despre pericolele la care sunt expuși în fiecare zi ploieștenii de către firmele care lucrează pe șantierele liniei de tramvai din oraș.

Citește totul despre acest subiect AICI!

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Ce măsuri ar trebui luate împotriva urșilor care ajung în localități?

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Mersul trenurilor, dat peste cap de vreme

Călătoria cu trenul nu este o alternativă agreată de mulți turiști, mai ales pe timp de vară. Și asta pe bună dreptate! Căldura infernală...

Patru polițiști, printre care și un fost șef al IJP Constanța, anchetați de ANI pentru averi nejustificate

Patru poliţişti, printre care şi un fost comandant al IPJ Constanţa, nu pot justifica cu documente obţinerea de venituri în cuantum total de 1,3...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Mersul trenurilor, dat peste cap de vreme

Călătoria cu trenul nu este o alternativă agreată de mulți turiști, mai ales pe timp de vară. Și asta pe bună dreptate! Căldura infernală...

Patru polițiști, printre care și un fost șef al IJP Constanța, anchetați de ANI pentru averi nejustificate

Patru poliţişti, printre care şi un fost comandant al IPJ Constanţa, nu pot justifica cu documente obţinerea de venituri în cuantum total de 1,3...

O nouă scădere la prețul carburanților. Cu cât se vinde motorina și benzina în Ploiești

O nouă scădere poate fi observată din nou la pompe, de data această prețul carburanților a scăzut doar cu aproximativ 5 bani. Astfel, în Ploiești...

„M-am trezit, vă iubesc pe toți!” Mesajul lui Mihai, odată ieșit din operația de reconstrucție a coloanei vertebrale

Mihai Olaru, tânărul de doar 19 ani, care a suferit o fractură de coloană cervicală, a ieșit din operație. Medicii de la Heka Hospital...

OMV Petrom, profit record în plină creștere a prețului țițeiului. 4,64 de miliarde net în primul semestru al anului 2022

OMV Petrom a raportat un profit net de 4,64 miliarde de lei în primul semestru al anului curent, de aproape cinci ori mai mare...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -