Fondurile UE, deturnate la Ploieşti. Afacerea care ne otrăveşte mediul

deseuri

Modernizarea liniei de tramvai a fost mană cerească pentru firmele care au câștigat licitația organizată de Primăria Ploiești. Constructorii nu s-au mulțumit însă cu profitul din oferta comercială declarată câștigătoare, ci au recurs la o soluție tipic românească pentru a încasa, nejustificat, câteva sute de mii de euro din fondurile alocate de UE pentru această investiție. Astfel, o cantitate impresionantă, de ordinul a câtorva mii de tone de deșeuri rezultate din excavările de pe șantierul liniilor de tramvai au ajuns pe câmp, în imediata apropiere a gropilor de balastiere de la Târgșorul Vechi. Toate autoritățile, fie ele locale, județene sau de mediu au închis ochii la această practică ilegală și cu un impact devastator asupra mediului înconjurător.

Deșeurile toxice ar trebui depozitate într-o rampă ecologică
În oferta cu care constructorii au câștigat licitațiile organizate de Primăria Ploiești pentru modernizarea liniilor de tramvai, un capitol important din punct de vedere financiar l-a constituit transportul și neutralizarea deșeurilor provenite din excavări. Vorbim de câteva mii de tone de bitum, beton, mase plastice, care ar fi trebuit să ajungă la reciclare sau într-o rampă ecologică. Asta deoarece UE pune mare preț pe protejarea mediului atunci când vine vorba de investiții publice, finanțate din fonduri europene. În cazul de față, Primăria Ploiești beneficiază de aproape 30 de milioane de euro, fonduri nerambursabile. Ce s-a întâmplat, în realitate, cu o mare parte din deșeurile de pe șantierul liniilor de tramvai? 
Bomba ecologică poate otrăvi apa ploieștenilor
Acestea au ajuns pe un câmp din Târgșorul Vechi, în imediata apropiere a gropilor rezultate în urma balastierelor care au furnizat agregate pentru autostrada București-Ploiești. Reporterii observatorulph.ro au descoperit munți de deșeuri într-o zonă și așa puternic afectată de exploatarea haotică a pietrișului. Bucăți uriașe de beton, bitum, borduri și suporți de șină de tramvai zac pe câmpul de la Târgșorul Vechi, la nici 200 de metri de DN1 A Ploiești-Buftea. Aceste deșeuri, în special bitumul, sunt extrem de periculoase pentru mediul înconjurător, mai ales că la 1,5 km de groapa ilegală se află forajele Apa Nova de mare adâncime de la Crângul lui Bot. Merită subliniat faptul că aceste rezerve asigură o mare parte din apa furnizată ploieștenilor.
O aaecere ilegală de sute de mii de euro
Cum se traduce în bani aruncatul deșeurilor pe câmp? În sume de ordinul a câtorva sute de mii de euro, care au fost sau urmează să fie decontate din fonduri europene. La rampele ecologice, depozitarea unei tone de deșeuri din construcții  costă cel puțin 10 euro, fără TVA. Cum în zonă au fost depozitate mii de tone de astfel de deșeuri inerte (numai un camion poate căra la un transport 20 de tone), care nu se degradează nici în câteva sute de ani, rezultă că din această afacere firmele implicate au câștigat foarte mulți bani, evident ilegal!
Citește și INFORMAŢIE BOMBĂ ÎN ANCHETA DETURNĂRII FONDURILOR UE LA PLOIEŞTI
Rămâi pe observatorulph.ro pentru a vedea cum prezența reporterilor observatorulph.ro în zona de depozitare ilegală a deșeurilor l-a determinat pe șoferul unei mașini încărcate  cu beton și asfalt spart de pe șantierul liniilor de tramvai să facă drum întors la Ploiești.
Nu ratați emisiunea "Direct la subiect", ce va fi difuzată luni, 20 octombrie, de la ora 20.00, la Wyl TV Ploiești, cu dezvăluiri bombă despre subiectul deturnării fondurilor UE la Ploiești.

Imagini cu dezastrul ecologic de la Târgșorul Vechi, la 5 km de Ploiești:

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596