Bani pierduți pe apa Sâmbetei! Cam așa se poate spune despre modul de cheltuire a banilor publici la Ploiești. La începutul anului 2008, municipalitatea ploieșteană a contractat un credit furnizor, în valoare de aproape 40 de milioane lei, pentru reabilitarea termică a mai multor școli, dar și pentru refacerea terenurilor de sport de la mai multe unități de învățământ. Mai nou, astăzi, aleșii locali au fost convocați pentru a vota un proiect care vizează modernizarea unor terenuri de sport care deja au fost reabilitate.
Proiectul propus spre dezbatere astăzi ar urma să se finalizeze prin modernizarea terenurilor de sport de la Colegiul Naţional ,,Ion Luca Caragiale”, Colegiul Naţional ,,Jean Monnet”, Colegiul Naţional ,,Nichita Stănescu”, Colegiul Naţional ,,Mihai Viteazul”, Colegiul ,,Spiru Haret”, Liceul Tehnologic de Servicii ,,Sf. Apostol Andrei”, Colegiul Tehnic ,,Elie Radu”, Şcoala Gimnazială ,,Radu Stanian”, Şcoala Gimnazială ,,George Emil Palade”, Şcoala Gimnaziala ,,George Cosbuc”, Şcoala Gimnazială ,,Toma Caragiu”, Şcoala Gimnazială ,,Elena Doamna”. Valoarea investiției este în cuantum de 3.666.965,19 lei (inclusiv TVA). Municipalitatea ar urma să asigure din bugetul local 312.720,09lei (inclusiv TVA), respectiv 2% din valoarea totală, la care se adaugă cheltuielile neeligibile, restul urmând să fie suportat din fonduri europene.
Citește și: Primăria vrea să bage peste 3,6 milioane lei în terenuri de sport
Problema este că multe dintre terenurile de sport ( foto: listă) propuse pentru modernizare au fost deja reabilitate din creditul furnizor. Sau cel puțin așa au figurat la nivelul anului 2008. Iar efortul financiar de la acea dată, precum și pe parcursul anilor 2009, 2010 și 2011 nu a fost de ici de colo. Ploieștenii au plătit destul de scump. Valoarea estimativă a investiției s-a cifrat la peste 3,7 milioane de lei, puțin mai mult față de valoarea investiției supusă astăzi votului.
Explicație haluncinantă: Atunci a fost numai asfalt, acum este și nocturnă
Directorul adjunct al Direcției Tehnic Investiții, persoana care se ocupă de lucrările care vizează unitățile de învățământ, susține că proiectul diferă major față de cel realizat de firma Romstrade, câștigătoarea licitație. „Atunci a fost numai asfalt, acum este și nocturnă, precum și gazon artificial. Acum vorbim de realizarea unor terenuri pentru baschet. În plus la Colegiul Nichita Stănescu (n.r. care a fost reabilitat și pe baza creditului furnizor), vor exista două terenuri de baschet și unul de handbal”, a explicat Mădălina Crăciun, directorul adjunct al Direcției Tehnic Investiții. Contractul cu Romstrade a prevăzut reabilitarea terenurilor de sport de la Colegiul Național Mihai Viteazul, de la Colegiul Național I.L. Caragiale, de la Colegiul Național Nichita Stănescu, Colegiul Jean Monnet, precum și la alte unități de învățământ care, între timp, și-au schimbat denumirile. Investițiile au rămas însă pe hârtie.
Cine plătește? Grație ploieștenilor, pentru că sumele au fost achitate din bugetul local, din taxele și impozitele contribuabililor, în 2009 a început plata creditului furnizor, care de abia în 2011 a fost achitat. Vă lăsăm să trageți dumneavoastră concluziile despre modul în care au fost cheltuiți banii. Sume importante au fost alocate pentru reabilitarea terenurilor de sport din unitățiile de învățământ. Alte sume importante se doresc a fi alocate în aproape aceleași terenuri de sport, în condițiile în care în alte zeci de unități de învățământ din Ploiești elevii continuă să-și desfășoare orele de sport în condiții improprii. Poate Primăria Ploiești va răspunde la întrebarea simplă și pertinentă: cine plătește? (Foto: modul de plată al creditului furnizor din 2008)