DNA a trimis la Parchet dosarul Uzinei Mecanice Plopeni după trei ani de verificări.

DNA a trimis la Parchet dosarul Uzinei Mecanice Plopeni după trei ani de verificări. Într-o adresă transmisă liderului de sindicat Mircea Voinea, cel care a sesizat mult mai multe ilegalități, conducerea DNA Ploiești nominalizează persoanele cu funcțiid e conducere din UM Plopeni pentru care există indicii că au prejudiciat societatea și bugetul asigurărilor de șomaj: Pârvu Valerian, Neagu Gabriela, Radu Nicolae, Irina Valea, Iordache Marian și Tudor Dan. 

 

După ani de zile în care a încercat să convingă organele de cercetare penală să verifice modul în care Uzina Mecanică Plopeni a fost “prădată”, liderul sindicatului Siteco, Mircea Voinea, a constatat că instituțiile de control aruncă “pisica” de la una la alta. “Acest ping pong instituțional este colacul de salvare pentru toți cei care au adus uzina plopenară în zona insolvenței, pentru toți numiții politic care, în calitate de directori generali, au aplicat doar programe de restructurare a forței de muncă, reușind, cu competența de care au dat dovadă, să transforme o mare uzină prahoveană într-o fabrică de someri, cu imense hale de producție abandonate și lăsate la cheremul hoților de orice calibru”, subliniază Mircea Voinea, profund dezamăgit de evoluția anchetelor.   
Curtea de Conturi, DNA, Ministerul Economiei și Guvernul României sunt doar câteva dintre instituțiile pe care Mircea Voinea, concediat ilegal de conducerea UM Plopeni, așa cum a stabilit definitiv și irevocabil instanța de judecată, le-a sesizat cu privire la diverse infracțiuni comise de cei care au condus UM Plopeni din 2008 încoace. Este vorba despre concedieri colective ilegale, furturi de utilaje cu titlu de fier vechi și multe alte afaceri păguboase, prin care Uzina Mecanică Plopeni a fost adusă în pragul falimentului, fiind în administrare specială de peste 4 ani. După trei ani de sesizări și plângeri penale, liderul sindical a primit o adresă de la DNA-Serviciul Teritorial Ploiești prin care este informat că doar două dintre aspectele sesizate vor face obiectul unor dosare de cercetare penală. Mai mult, acestea vor fi soluționate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești și nu de DNA. Cităm din adresa DNA Ploiești 
”Disjungerea cauzei și declinarea competenței de efectuare a urmăririi penale în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de articolul 297 al. 1 Cod Penal de către Pârvu Valerian (n.r. actualul director al UM Plopeni) și alții (n.r. vezi mai sus persoanele menționate în referatul procurorilor DNA)”
Este vorba de un prejudiciu de 103.723 lei, reprezentând o creanță prescrisă și înregistrată față de un agent economic radiat, respectiv o ”gaură” în bugetul asigurărilor pentru șomaj, de 194.211 lei, reprezentând sume plătite necuvenit unor beneficiari ai concedierilor colective. “Atât valoarea prejudiciului, cât și ilegalitățile constatate reprezintă doar o mică parte din gestiunea frauduloasă ale fostelor și actualei conduceri ale uzinei. După atâția ani în care am luptat pentru respectarea legii constat, cu amărăciune, că instituțiile de control ale statului acționează foarte greu și cu rezultate foarte slabe, contrar celor declarate in mass media. De la 20 000 de salariati la 200 si starea jalnica a societatii plopenare pusa definitiv pe butuci sunt considerate performante manageriale din moment ce totul este in ordine la  Uzina Mecanică Plopeni conform unor controale de rutina. Jaful sistematic si managementul defectuos nu mai deranjeaza pe nimeni atata timp cat scopul este demolarea completa a uzinei, economica si patrimoniala, si nu eficientizarea activitatii, adica restructurare, revitalizare, redresare. Falimentarea si in final stergerea de pe harta Romaniei a ceea ce se numeste fabrica, uzina sau intreprindere, sunt acte de normalitate a unei vointe politice distructive, batista pe tambal fiind pusa mereu prin acest tip de controale superficiale si constatari pripite cu clasarea cauzei spre linistea si incurajarea marilor vinovati care pot dormi in  continuare in tihna. Formulari de genul: ”este incident cazul de impiedicare a punerii in miscare a actiunii penale intrucat nu exista nici un indiciu cu privire la faptul ca in speta s-ar fi urmarit obtinerea vreunui avantaj patrimonial sau nepatrimonial de catre o persoana – pentru sine sau pentru altul- cerinta esentiala pentru existenta infractiunii” demonstreaza cat de simplu se pune piedica actiunii penale dar nu si faptuitorului pentru ca in Romania: Hoţul neprins e director cinstit! ne-a declarat Mircea Voinea.
Acesta a amintit o declarație a 
Laurei Codruta Kovesi la bilanţul de activitatea al DNA pe 2013: ”DNA este considerată un model la nivel european şi asta demonstrează că este o instituţie matură. Cea mai importantă realizare trebuie să fie adunarea unui corp de procurori şi poliţişti cu experienţă, care să reziste presiunilor”.  Adevarat! „Trebuie să fie”, adica inca nu e! Justitiabilul roman, cetateanul care ia atitudine, trebuie sa mai astepte „cea mai importantă realizare”. Mult si bine?!” a încheiat Mircea Voinea.
Precizare: orice persoană nominalizată în documentul DNA ne poate transmite un punct de vedere pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. în vederea publicării.

 

 

Rezidential 9 Mai
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
director editorial
Mai multe despre autor și articolele sale
Este ziarist din 1997 și a colaborat cu mai multe instituții de media locale și naționale până în 2007, când a devenit editor coordonator al www.observatorulph.ro, liderul actual al presei prahovene.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg