Răsturnare de situație la Poliția Locală Ploiești. Curtea de Conturi a României a câștigat recursul formulat împotriva deciziei Tribunalului Prahova, prin care a fost respinsă în parte încheierea nr. VI.253 din 9 iunie 2011, emisă de Curte în urma controlului efectuat la Poliția Locală Ploiești în 2010.
În urma unui raport al Curții de Conturi a României, datând din anul 2010, Camera de Conturi Prahova a constatat că Poliția Locală a săvârșit, în anul 2010, o serie de abateri de la aplicarea legilor în vigoare în procesul de elaborare a bugetului de venituri și cheltuieli. Conform raportului amintit anterior, Camera de Conturi Prahova susținea că programul anual de achiziții al Poliției Locale nu a fost corelat cu bugetul de venituri și cheltuieli cu bunuri și servicii pe anul 2010, făcându-se plăți pentru cumpărarea unor bunuri interzise prin lege în anul fiscal respectiv, achiziții care nu au respectat întocmai pașii menționați de legislația în vigoare dar și plăți pentru bunuri și servicii supraevaluate, în opinia curții. Valoarea totală a prejudiciului creat se ridică, potrivit Curții de Conturi, la suma de peste 485.000 de lei.
Raport contestat și câștigat la Tribunalul Prahova
Raportul Curții de Conturi a României a fost contestat de către Poliția Locală Ploiești, imediat după stabilirea neregulilor, la Tribunalul Prahova, pe data de 27.06.2012. Ulterior, magistrații Tribunalului Prahova au dispus un raport de expertiză în cauză, raport care, potrivit datelor din dosar, a fost pus în discuție la termenul de judecată din 02.10.2013. Verdictul dosarului de la Tribunalul Prahova avea să fie în favoarea reclamantei, Poliția Locală Ploiești, admițând în parte acțiunea formulată împotriva Curții de Conturi, anulând totodată o parte din raportul de control din data de 18.02.2011 în ceea ce privește suma de 457.273,88 lei din valoarea totală a prejudiciului. Prin aceeași decizie a Tribunalului, Curtea de Conturi mai era obligată și la plata a 3.000 de lei cheltuieli de judecată pentru Poliția Locală Ploiești.
Citește și: Mașinile Poliției Locale Ploiești, inscripţionate de firma senatorului Mitu
Victorie întoarsă la Curtea de Apel Ploiești
Curtea de Conturi a României, prin Camera de Conturi Prahova, nu se lasă și depune recurs la decizia Tribunalului, recurs judecat la Curtea de Apel Ploiești. Într-un final, pe data de 5 februarie 2014, probabil și din cauza faptului că Poliția Locală nu și-a mai manifestat intenția de a continua procesul cu Curtea de Conturi (Intimata, deși legal citată, nu a formulat întâmpinare – n.r. – extras din decizia Curții de Apel), completul de judecată al Curții de Apel Ploiești consideră că, ”într-adevăr, din motivarea sentinței, care au fost argumentele juridice care au fost avute în vedere când din suma de 485.404.66 lei doar suma de 28.130, 78 lei reprezintă cheltuieli efectuate fără respectarea prevederilor legale constând în angajare, lichidarea, ordonanțarea și plata acestora și nici principiile asigurării eficienței șo eficacității acestora, restul de 457.273,88 lei fiind cheltuieli efectuate în baza documentelor financiar-contabile justificative, care se înscriu în dispozițiile actelor normative aplicabile”, se arată în decizia 1113 a Curții de Apel Ploiești din data de 05 februarie 2014. Într-un final, Curtea de Apel Ploiești admite recursul formulat de Curtea de Conturi a României împotriva sentinței nr. 917 din 26 martie 2013 a Tribunalului Prahova, în contradictoriu cu Poliția Locală a Municipiului Ploiești și cu intimații intervenienți Ionescu Mariana, Marius Duță (fostul șef al Poliției Locale în anul 2010 – n.r.) și Stoichiciu Cezar. Aceeași instanță decide, totodată și respingerea în totalitate a acțiunii, considerând-o neîntemeiată dar și respingerea cererilor de intervenție accesorie în favoarea intimatei, ca neîntemeiate. Decizia a rămas irevocabilă.
Citește și: Legături de afaceri strânse între Poliţia Locală şi senatorul Mitu
Cine sunt intimații intervenienți?
Potrivit deciziei Curții de Apel Ploiești, pe parcursul procesului cu Curtea de Conturi, au existat trei cereri de intervenție accesorie în favoarea Poliției Locale Ploiești, cereri formulate de Mariana Ionescu, Marius Duță și Cezar Stoichiciu. Conform informațiilor noastre, Mariana Ionescu este fosta șefă a serviciului financiar contabil din cadrul Poliției Locale Ploiești în anul 2010, Cezar Stoichiciu era responsabilul cu achizițiile publice în acea perioadă iar Poliția Locală era condusă, la acea vreme, de Marius Duță. Cei trei sunt, în opinia Curții de Conturi Prahova, unele din persoanele responsabile de neregulile constatate în urma controlului Camerei de Conturi, efectuat în 2010. Intimații intervenienți, se pare, au vrut să intervină ca parte în proces pentru apărarea Poliției Locale, însă instanța a considerat acest lucru ca neîntemeiat. Menționăm faptul că, deși avea drept de întâmpinare în procesul de la Curtea de Apel, Poliția Locală nu a făcut niciun demers în acest sens.
Citește și: Scandal în Poliţia Locală Ploiești
Decizia nr. 1113 a Curții de Apel Ploiești prin care Poliția Locală pierde procesul împotriva Curții de Conturi a României