Ancheta Observatorulph.ro care vizează riscurile majore ale exploatărilor petroliere din Prahova continuă. Astăzi vă prezentăm câteva din situațiile periculoase generate de activitatea sondelor amplasate îm multe dintre localitățile prahovene.
Câmpurile din Aricești, ”gazate” de sonde
Documentarea noastră a început chiar în comuna Ariceștii Rahtivani, acolo unde, în urmă cu aproape trei săptămâni, un copil de zece ani a murit intoxicat cu gaze de sondă. Localnicii susțin că tragedia se poate repeta oricând, având în vedere că islazul comunei este împânzit cu sonde dezafectate sau în conservare, care emană gaze în cantități importante, dar ignorate de autorități. ”Toate sondele sunt periculoase. Ei zic că le-au închis, dar ies gaze în continuu. Chiar și la cele de la care au fost luate toate elementele de conducte și au fost aproape astupate se întâmplă asta. E un adevărat pericol. Mai treci cu o țigară în mână, când ești cu animalele la păscut și trezești că bubui”, este de părere Mihai Constantin, unul dintre crescătorii de animale, care locuiește în imediata apropiere a câmpului plin cu sonde, care emană gaze.
Citește și: GROPILE DE SONDĂ, CAPCANE MORTALE PENTRU ANIMALE
Sondă închisă de peste 20 de ani, încă activă
O situație similiară celei de la Ariceștii Rahtivani se regăsește și în comuna Bucov. Aici, chiar dacă în prezent mai există doar trei sonde active, potrivit localnicilor, acum 15-20 de ani, întregul deal dintre Bucov și Boldești Scăeni era împânzit cu sonde de extracție. Așa se justifică și numărul mare de sonde abandonate pe dealurile din satul Pleașa, sonde care și acum mai emană gaze, punând în pericol siguranța populației. Un exemplu elocvent îl consituie o sondă situată pe coama dealului de hotar dintre satul Pleașa și Boldești Scăeni, despre care sătenii susțin că ar fi fost închisă în urmă cu mai bine de 20 de ani. Chiar și așa, din cauza faptului că lucrarea nu a fost efectuată corespunzător, puțul sondei este în continuare deschis, iar în aer sonda dezafectată emană gaze. Problema cea mai mare este că gazul de sondă nu are miros, motiv pentru care oricine trece prin apropiere riscă să moară asfixiat, ca în cazul copilului de 10 ani din Aricești.
Caz asemănător la Florești
Câmpul de la intrarea din DN 1 în Florești era, până nu demult, împânzit cu sonde de extracție a țițeiului. Potrivit localnicilor, în momentul de față, odată cu dezafectarea utilajelor petroliere, câmpul pe care oamenii își cultivă cereale s-a umplut cu capcane din cauza gurilor de sondă neacoperite. Mai mult decât atât, și aici, susțin sătenii, sunt puțuri în care ”bolborosesc” gazele, imediat ce apa de ploaie acoperă beciul fostelor sonde.
Pericol la Băicoi
Orașul Băicoi este cunoscut pentru activitatea intensă de extracție petrolieră pe care OMV Petrom o desfășoară aici. Și aici, din păcate, se adeverește că legislația de mediu este respectată cu strictețe doar în țările occidentale. O simplă vizită la o sondă situată pe partea stângă a drumului principal, care duce spre cartierul Tufeni, scoate la iveală un pericol uriaș pentru cetățeni. După cum se poate vedea și în imaginile de mai jos, o sondă activă, similară celei de la Ariceștii Rahtivani, unde un copil a murit intoxicat, emană gaze pe lângă capul de foraj.
Facem precizarea că, deoarece nu există o evidență clară a amplasamentelor sondelor din Prahova, iar compania OMV Petrom nu își asumă responsabilitatea pentru exploatările abandonate, înainte de preluarea Petrom-ului, nu putem menționa dacă sondele din imaginile prezentate de noi aparțin sau nu în acte companiei OMV Petrom.
CITEŞTE ŞI: SE OPRISE LÂNGĂ SONDĂ CA SĂ PROBEZE PANTOFII PRIMIŢI CADOU
Vă reamintim că în noaptea din 27 spre 28 februarie, Marian Furcelea, de 10 ani, a fost găsit mort lângă o sondă a OMV Petrom, aflată pe drumul dintre şcoală şi casă. Cauza decesului a fost intoxicaţie cu gaze de sondă. Acum două săptămâni, o echipă de muncitori a început să ridice un gard exact în locul unde a fost găsit cadavrul micuţului. Până în momentul de față, oficialii Petrom s-au mulţimit să declare doar că "Ancheta este în curs de derulare. Colaborăm îndeaproape cu autorităţile".
Observatorulph.ro va continua dezvăluirile privind riscurile majore reprezentate de exploatările petroliere din Prahova.