fbpx

 

În această seară, de la ora 22:00, la Wyl TV, invitatul lui Claudius Dociu va fi Alin Tomozei, nepotul lui Dimitrie Tomozei, directorul Uzinei 1 Mai din Ploieşti, ucis de Securitate pe 11 decembrie 1965. Nu rataţi, aşadar, o ediţie specială despre crimele comunismului - cazul Dimitrie Tomozei, în care urmaşii directorului ucis de Securitate încearcă să facă lumină în acest caz, la 50 de ani de la tragedie. 

In urma cu aproape cinci decenii , pe 11 decembrie 1965, vestea mortii directorului general al Uzinei 1 Mai cadea ca un trasnet in Ploiesti. Apreciat de toti cei care-l cunosteau pentru capacitatea sa profesionala, directorul Dimitrie Tomozei era  respectat totodata si de autoritatile comuniste, care ii recunosteau meritele in transformarea uzinei intr-o forta a industriei petroliere mondiale.
Corpul neinsufletit al acestuia, cu capul zdrobit, fost gasit in acea seara ploioasa de sambata  in tunelul care facea legatura intre uzina veche si partea noua a intreprinderii.  Initial, anchetatorii au incercat sa acrediteze ideea unui accident, dar in cele din urma a devenit evident ca directorul fusese ucis. Concluziile n-au fost, insa facute publice niciodata! Pana acum, cand nepotii luI Dimitrie Tomozei, nascuti dupa moartea bunicului, au reusit sa obtina de la CNSAS dosarul mortii acestuia .
Au avut nevoie de opt ani pentru a intra in posesia dosarului, despre care initial li s-a spus ca nu exista. In el au gasit declaratii ale martorilor, concluzii ale medicilor si chiar fotografii suprinse la locul crimei, dupa descoperirea cadavrului.
Toate indica, spune Alin Tomozei, urmasul directorulu, ca bunicul lor a murit ucis cu mai multe lovituri , probabil de ranga, ucigasii incercand ulterior sa insceneze un accident. Iscoditori,  nepotii au stat ei insisi de vorba cu unii  dintre martori, descoperind astfel  cine s-a aflat in spatele acestui asasinat. Pentru ei, e aproape o certitudine ca moartea lui Tomozei a fost ordonate de seful securitatii prahovene, pentru a-l reduce la tacere pe directorul care aflase de unele afaceri ilegale care se petreceau pe teritoriul uzinei.
Principalul suspect a murit, insa,si el intre timp, astfel ca mobilul exact al asasinarii lui Tomozei va ramane probabil pentru totdeauna un mister. Pentru cei care l-au cunoscut, insa, directorul uzinei ramane un personaj pasionat de meseria sa, caruia uzina 1 Mai  si Ploiestiul  ii datoreaza in buna masura una dintre cele mai frumoase perioada din istoria recenta. In mandatul sau, 1 Mai a primit medalia de aur la Târgul internațional din Leipzig, 1964 pentru un echipament de foraj revolutionar si tot in acea perioada angajatii uzinei au realizat uriasa cupola de la Romexpo, admirata si astazi cu ocazia numeroselor evenimentelor pe care acest spatiu le gazduieste frecvent.
Trupul neînsufleţit al directorului Tomozei

Scena crimei din dosarFotografii din activitatea de director al Uzinei 1 Mai


 

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

negativ-media.jpg
Creator de conținut online
comunicare[@]negativmedia.ro