Fabrica ilegală de ţigări a stat în curtea lui Nicolae Capră

0
fabrica ilegala tigari blejoi daniel trandafirescu nicolae capra

fabrica ilegala tigari blejoi daniel trandafirescu nicolae capraÎn decursul anului 2011 şi o bună parte din 2012, o fabrică ilegală de ţigări amplasată în Băicoi şi relocată ulterior în Ploieştiori a alimentat cu importante cantităţi de ţigări de contrabandă piaţa românească. Fabrica aparţinea unei grupări de crimă organizată transfrontalieră, condusă de Ion Guşan, cetăţean moldovean, unul dintre liderii lumii interlope din fostul spaţiu sovietic. Ca să vă faceţi o idee, autoritatea de lider interlop a lui Guşan, zis “Patron”, era acceptată printre liderii structurilor de crimă organizată din Asia până în ţări occidentale precum Franţa, Italia sau Germania.

De-a hoţii şi vardiştii cu fabrica ilegală de ţigări
Aşa cum aveau să descopere procurorii DIICOT, fabrica din Prahova a putut funcţiona fără probleme ca urmare a “protecţiei informative” oferite de Daniel Trandafirescu, fiul comisarului şef Ionel Trandafirescu, adjunct al şefului IPJ Prahova începând din anul 2005, şi al Zinicăi Trandafirescu, judecător la Tribunalul Prahova. Conform surselor noastre, o dovadă în acest sens este şi faptul că pe tot parcursul anului 2012 poliţiştii prahoveni au făcut realmente un fel de joc de-a şoarecele cu pisica pentru a face un flagrant la fabrica ilegală. De exemplu, în luna aprilie a anului trecut, aceştia au ratat “la mustaţă” surprinderea în activitate a fabricii care funcţiona pe teritoriul unei ferme din oraşul Băicoi. După cum puteţi vedea din imaginile făcute publice de IPJ Prahova în aprilie anul trecut, la momentul descinderii poliţiştii au avut surpriza sa constate că au descoperit “doar” un depozit de ţigări de contrabandă în locaţia în care aveau informaţii certe că funcţionează fabrica. Ulterior aceştia aveau să descopere că utilajele fuseseră mutate cu doar câteva zile înainte, în secret, într-o locaţie din Ploieştiori. Mai apoi, probabil tot ca urmare a informaţiilor că gruparea este supravegheată de poliţiştii din Prahova, fabrica avea să fie relocată, tot în secret, într-o localitate din Braşov.

;

Îcercări de racolare a unor politicieni din Prahova
Despre rolul şi locul lui Daniel Trandafirescu în acestă afacere am mai discutat. Aveam să descoperim că nu e singurul ploieştean/prahovean care s-a intersectat cu gruparea “Patron”. În cursul anchetei noastre urma să aflăm amănunte cu totul şi cu totul incredibile despre persoane şi oameni de afaceri cu notorietate din Prahova, care au avut de-a face, într-un fel sau altul, în acestă incredibil de profitabilă afacere ilegală. Prima informaţie bombă este aceea că, cel mai probabil, Ion Guşan derula afaceri în judeţul Prahova încă din anul 2001 prin intermediul unui interpus, Ion Cociu. Conform surselor noastre, la începutul anilor 2000, prin intermediul acestuia, gruparea Guşan a încercat să coopteze mai mulţi prahoveni, printre care şi câţiva politicieni şi funcţionari din administraţia publică, în afacerile sale derulate prin intermediul a două societăţi: Tenoest Blejoi, mutată ulterior la Băicoi, şi Tehnoest Blejoi, mutată ulterior la Bucureşti. Cele două societăţi aveau ca obiect de activitate “operaţiuni de import de utilaje achiziţionate din spaţiul ex-sovietic”. De exemplu, cel puţin în cazul Tehnoest, Ion Guşan apare ca reprezentant al cumpărătorului în momentul în care firma a cumpărat activele societăţii Promin SA Blejoi.

Fabrica mutată în locuri sigure ale grupării
Conform unui rechizitoriu al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, în perioada 2002 – 2006, prin intermediul celor două societăţi s-au derulat operaţiuni comerciale ilicite care au dus la prejudicierea statului cu echivalentul a 1.234.615,15 euro. Banii au fost realizaţi prin “prezentarea autorităţilor vamale române contracte de leasing financiar fictive, (…) beneficiind, în baza acestora, de scutirea de la plata drepturilor de import, constând în taxe şi comisioane vamale, respectiv T.V.A.”. Drept urmare, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a directorului Cociu Ion. Conform surselor noastre, întâmplător sau nu, fabrica ilegală de ţigări a funcţionat la Băicoi după care a fost mutată la Ploieştiori în spaţii care au aparţinut firmelor Tenoest şi/sau Tehnoest.

Utilajele fabricii depozitate în curtea lui Nicolae Capră?
Bomba a explodat în momentul în care am încercat să aflăm cine este proprietarul actual al spaţiului de la Ploieştiori (comuna Blejoi) – vezi foto – în care au fost depozitate utilajele fabricii ilegale mutate în mare viteză de la Băicoi, cu doar câteva zile înaintea descinderii poliţiei. Conform informaţiilor pe care le deţinem, spaţiul ar fi fost cumpărat în anul 2004 de către ploieşteanul Nicolae Capră, care l-ar fi deţinut până acum câteva săptămâni, când l-a donat fiului său. Cine este Nicolae? Fratele patronului echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, Daniel Capră. Interesant este că Nicolae Capră a preluat imobilul din Ploieştiori în timpul anchetei care îl viza pe Cociu şi cu ceva timp înaintea unei alte “lucrări” serioase a DNA care îl viza pe fratele său, Daniel Capră, actualul patron al FC Petrolul, şi pe mai sus menţionatul Cociu Ion.

fabrica ilegala tigari blejoi daniel trandafirescu nicolae capra

fabrica ilegala tigari blejoi daniel trandafirescu nicolae capra

fabrica ilegala tigari blejoi daniel trandafirescu nicolae capra

Daniel Capră a colaborat direct cu Cociu

Conform informaţiilor publicate în acel moment de săptămânalul Altphel, care citează rechizitoriul întocmit de procurorii DNA, “Daniel Capră a coordonat un grup infracțional care în perioada 2007-2009 a înșelat mai multe firme de leasing cu sume de ordinul milioanelor de euro. Iată și metoda folosită de Capră (e utilă, pentru a preîntâmpina faze de-astea la Petrolul). Unul dintre colaboratorii lui Capră, Ion Cociu, mergea la firmele de leasing (Best Leasing, Fortis Leasing, Reiffeisen etc.) și spunea că dorește să achiziționeze utilaje, indicând un furnizor foarte bun, respectiv firma Stinoma, aparținându-i lui Daniel Capră. Un angajat al firmei de leasing era mituit, pentru a nu mai cere să vadă utilajul achiziționat, care, în cele mai multe cazuri, nu exista. Utilajul, care putea să coste câteva sute de mii de euro, era facturat firmei de leasing, iar plățile către aceasta erau sistate după plata avansului și a două-trei rate. Firma de leasing nu avea ce executa, pentru că utilajul fie nu mai exista, fie făcuse obiectul altei tranzacții, pe bune, fie era bun de dus la fier vechi, fiind din start supraevaluat”. În articolul respectiv se mai menționează că “în perioada în care a fost urmărit, Daniel Capră a luat legătura în repetate rânduri cu Florian Walter, care l-a și împrumutat cu peste 1,5 milioane de euro, pentru a scăpa de alte probleme penale”. Acum, având informaţia că Ion Cociu era interpusul lui Guşan, şi cel mai probabil un membru al conducerii grupării infracţionale a acestuia, trageţi dumneavoastră concluziile.

În CA-ul Petrolului şi cu utilajele unei fabrici de ţigări ilegale în curte

Ca situaţia să fie cu adevărat spectaculoasă, aveam să descoperim că domnul Capră Nicolae figura ca membru în Consiliul de Administraţie al FC Petrolul exact în perioada în care se presupune că echipamentele fabricii ilegale se aflau în ograda sa din Ploieştiori. Cum este foarte probabil ca aşa să fi stat lucrurile, este greu de crezut că acesta le-ar fi găzduit gratis. Aşadar, pe bună dreptate, se ridică întrebarea dacă nu cumva, într-o primă fază, Daniel Capră a finanţat clubul Petrolul cu bani proveniţi din fabrica reţelei Patron? Am încercat să luăm legătura cu Nicolae Capră pentru un punct de vedere, însă acesta nu a putut fi contactat. Menţionăm că aşteptăm cu interes reacţia acestuia pentru a aduce lumină în acest caz. Rămâneţi pe recepţie pentru alte detalii incredibile ale afacerii şi încrengăturile ei cu oameni influenţi din Prahova.  

fabrica ilegala tigari blejoi daniel trandafirescu nicolae capra

fabrica ilegala tigari blejoi daniel trandafirescu nicolae capra

fabrica ilegala tigari blejoi daniel trandafirescu nicolae capra

fabrica ilegala tigari blejoi daniel trandafirescu nicolae capra

fabrica ilegala tigari blejoi daniel trandafirescu nicolae capra

fabrica ilegala tigari blejoi daniel trandafirescu nicolae capra

fabrica ilegala tigari blejoi daniel trandafirescu nicolae capra

fabrica ilegala tigari blejoi daniel trandafirescu nicolae capra

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău