EXCLUSIV: Modernizarea unui km de linie de tramvai în Ploieşti, mai scumpă decât construcţia unei autostrăzi!

0

Mult trâmbiţata modernizare a liniilor de tramvai 101 şi 102 din Ploieşti întârzie să înceapă, însă costurile lucrării rivalizează cu construcţia unei autostrăzi!

În ultima lună, două tramvaie au deraiat în Ploieşti din cauza infrastructurii, iar gropile formate de-a lungul celor două linii pun în pericol siguranţa traficului rutier.  În aşteprarea începerii lucrărilor, care vor dura cel puţin doi ani, observatorulph.ro vă propune o comparaţie a costului pe kilometru între modernizarea liniilor de tramvai din Ploieşti şi o autostradă construitî în Bulgaria.

Astfel, potrivit informaţiilor oficiale postate de Primărie pe ploiesti.ro, pentru reabilitarea liniei 102, în lungime de 6,9 km, a fost alocată suma de 83,6 milioane de lei, din care 63,1 milioane reprezintă finanţare nerambursabilă. Rezultă un cost de 11,8 milioane de lei/km, echivalentul a 2,7 milioane de euro/km. În aceşti bani intră refacerea infrastructurii şi suprastructurii căii de rulare a tramvaiului, refacerea liniei aeriene de contact, refacerea stţâlpilor de susţinere a reţelei de contact, amenajări ale staţiilor şi sistemului de colectare a apei pluviale.
În cazul refacerii liniei 101 de tramvai, costurile per kilometru cresc cu aproape 200.000 de euro. Astfel, pentru aceleaşi lucrări ca în cazul liniei 102, la care se adaugă cele de mutare a unor conducte de apă, reabilitarea liniei 101, în lungime de 5,8 km, va costa 73,6 milioane de lei, adică 12,6 milioane de lei/km, respectiv 2,9 milioane de euro/km.

Un km de autostradă în Bulgaria: 2,2milioane de euro

În schimb, luna trecută a fost inaugurată Autostrada Tracia, care leagă capitala Sofia de litoralul Mării Negre. Având o lungime de 360 de km, autostrada Tracia a costat numai 2,2 milioane de euro / km, fiind cea mai ieftină din Europa. În România, preţul unui km de autostradă a variat între 4 şi 12 milioane de euro. 

Comunicatele de presă privind finanţarea modern izării liniilor de tramvai din Ploieşti

 

Autostrada Tracia din Bulgaria a fost inaugurată pe 15 iulie şi a costat 2,2 milioane de euro/km

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău