Primăria Ploiești trebuia să construiască un depozit de deșeuri pentru populație, care nu sunt ridicate de operatorul de salubritate, precum: mobilier vechi, anvelope uzate, electrocasnice defecte, saltele, resturi vegetale, etc. Anul trecut, în mandatul lui Andrei Volosevici, primăria a primit în acest scop și o finanțare substanțială din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Deși contractul a fost semnat încă din mai 2023, investiția zace și acum în sertarele Municipalității. Alte comune și orașe, care au avut o administrație serioasă, construiesc deja astfel de centre.
Pe 19 mai 2023, Primăria Ploiești se lăuda într-un comunicat de presă că ”peste 32 de milioane de lei au fost atrase pentru Municipiul Ploiești din fonduri europene! PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată”.
Comunicatul Primăriei Ploiești
”Primăria Municipiului Ploiești, prin Direcția Relații Internaționale, informează comunitatea locală că, astăzi, primarul Andrei Liviu Volosevici a semnat contractul de finanțare pentru “ Înființarea unui centru integrat de colectare separată prin aport voluntar destinat aglomerării urbane din Municipiul Ploiești” .
În cadrul centrului integrat de colectare prin aport voluntar pot fi colectate, de la persoane fizice, următoarele deșeuri: ambalaje provenite de la vopseluri, dezinfectanți, tuburi de spray, materiale textile precum pături, haine, cârpe, materiale plastice precum capace de WC, găleți, electrice/electrocasnice, electronice, baterii uzate, saltele, mobilier, metal, sticlă, ceramică, inclusiv obiecte sanitare, cauciuc, anvelope uzate, deșeuri vegetale din curți și grădini, deșeuri din construcții și demolări, cadavre de animale”
Potrivit primăriei, acest depozit urma să fie amenajat în Municipiul Ploiești, pe Strada Laboratorului, nr. 31 C.
Am întrebat la Primăria Ploiești stadiul proiectului
Un an și jumătate mai târziu, la data publicării acestui articol, centrul de colectare a deșeurilor pentru populația din Ploiești a rămas în stadiul de proiect.
Așa rezultă din răspunsul primit abia astăzi de la Primăria Ploiești la o solicitare a redacției noastre din 2 octombrie.
”Vă facem cunoscut că documentația pentru elaborarea studiului de fezabilitate a suferit modificări, ca urmare a necesității de schimbare a amplasamentului propus pentru finanțare” a transmis noua conducere a Primăriei Ploiești.
În document se precizează că termenul limită de finalizare a investiției este 30 iunie 2026.
În lipsa unui astfel de centru, ploieștenii preferă să arunce la platformele de la blocuri deșeuri voluminoase, precum elemente de mobilier, saltele uzate, obiecte sanitare, dar și cele provenite din construcții și demolări.
La alții se poate
Spre deosebire de autoritățile din Ploiești, alte primării, precum Târgoviște, Brașov sau Făgăraș, au demarat lucrările de construcție, multe dintre acestea având ca termen de finalizare sfârșitul acestui an.
În județul Brașov, de exemplu, numeroase primării au reușit să atragă fonduri europene în ac est scop, precumi Râşnov, Zărneşti, Tărlungeni, Codlea şi Predeal.
Cum ți se pare subiectul?