Este imposibil de descris în cuvinte sentimentul pe care îl ai în momentul în care, intri în zona de control din penitenciar și ușa se închide în urma ta. Lași telefonul, și orice alt mijloc de comunicare cu exteriorul, și pătrunzi în închisoare. Abia în acel moment realizezi ce înseamnă LIBERTATEA!
„Suntem produsul mediului în care trăim!”, scrie la intrarea în Penitenciarul de Femei Târgșor din Prahova. O societate are toate categoriile sociale iar la penitenciar ajung o parte din produsele acestei societăți. Trist, dar adevărat!
Înainte să judecăm, să acuzăm și să blamăm, este bine să reflectăm asupra afirmației de mai sus. Oare societatea noastră nu este cu nimic vinovată pentru cele care ajung aici, în spatele gratiilor?
„Penitenciar”… însuși termenul este complex și nu reprezintă doar pedeapsa în sine, ci „penitența” în întreg înțelesul ei. În penitenciar îţi ispășești pedeapsa pentru fapte reprobabile, dar, totodată, este locul unde, teoretic, societatea încearcă să-și reeduce produsele pentru ca acestea să se întoarcă în societate și să nu mai comită faptele pentru care au ajuns, la un moment dat, în spatele gratiilor.
Înainte de „a da cu pietre”, înainte de a judeca, trebuie să reflectăm asupra unui lucru: majoritatea celor care se află în regim de detenție în prezent, se vor întoarce, mai devreme sau mai târziu, printre noi. Ce ne dorim? Să iasă mai rău decât au intrat? Să recidiveze și să ajungă iar în spatele gratiilor? Sau ne dorim să revină, după ispășirea pedepsei, produse reeducate care să-și aducă o contribuție la dezvoltarea societății? Cred că este de preferat a doua variantă.
La Penitenciarul de Femei Târgșor se pune accent mult pe reeducarea deținutelor, practic pe resetarea mentalului lor, pentru că oricine merită o a doua șansă.
Asociația „Întoarce-te la sport” aduce o stare de bine în rândul deținutelor
Nicoleta Mocanu, președinta Asociației „Întoarce-te la sport” a început acest proiect, pe bază de voluntariat, în urmă cu aproximativ doi ani.
Deținutele de la Penitenciarul de Femei Târgșor sunt grupate pe regimuri de detenție. Penitenciarul din Prahova are, în prezent, toate regimurile de detenție, de la cel „deschis”, în care deținutele au o oarecare libertate de mișcare, pot ieși din celule pentru diverse activități sau munci, până la cel de „maximă siguranță”, unde sunt deținutele periculoase.
Parteneriatul între Asociația „Întoarce-te la sport” și penitenciar are în vedere activități desfășurate cu deținutele din fiecare regim de detenție, mai puțin cele de la „maximă siguranță”, cu schimbare la două săptămâni. „Astfel putem ajunge la cât mai multe dintre ele”, spune Nicoleta Mocanu.
Activitatea din data de 19 aprilie 2024 s-a desfășurat cu și pentru deținutele din regimul „deschis”, cele care se vor întoarce mai repede în mijlocul societății și care au mare nevoie de reeducare.
Activitățile de fitness ale Asociației „Întoarce-te la sport” sunt foarte bine primite de deținute
„Astăzi am ales să fac mai multe, câte puțin din fiecare…”, își dezvăluie Nico planul pentru ziua respectivă. Astfel că activitatea va fi una complexă, cu zumba, nirvana, terapie prin sunet, aromaterapie, exerciții de streching și terapie prin râs.
Deținutele de la regimul „deschis” au posibilitatea să aleagă dacă vor să participe la activitate astfel că niciuna nu vine decât din proprie inițiativă. „Dacă vreuna nu se simte bine trebuie doar să spună „eu nu ies”, și atunci nu o obligă nimeni”, mai explică Nicoleta.
Multe vin fără chef la început dar, pe parcurs, încet-încet întră în atmosferă și, până la final, reușesc chiar să se simtă bine. „Rolul meu aici este să le ofer tot ce pot ca să fie și ele mai bine, pe diverse afecțiuni, dureri de spate, insomnii, anxietăți…”, povestește Nicoleta Mocanu.
Nu a început direct parteneriatul. În urmă cu doi ani a mers întâi „în teste” timp de aproape o lună de zile. Receptivitatea pe care a primit-o din partea deținutelor cu care lucra, a determinat-o să transforme „testul” într-un parteneriat voluntar cu penitenciarul. „Iată că s-au făcut deja doi ani!”, spune mândră Nico.
„Își doreau tare mult activitatea. De la săptămână la săptămână s-au pregătit cu echipament… Dacă la început ieșeau în papuci, mai apoi și-au cerut de acasă adidași, trening… ”, povestește antrenoarea despre începuturile proiectului și ceea ce a determinat-o să continue această activitate.
Când e soare afară și vreme frumoasă, Nico își ține cursul în aer liber, într-o zonă a curții interioare a închisorii. Când vremea nu este potrivită, activitatea se desfășoară în interior, în zona denumită „club”, acolo unde deținutele desfășoară și diverse alte activități, ateliere de țesut, pictură, broderie, etc.
Opinia publică: „După ce că au făcut ce-au făcut, le mai oferim și distracție?”
„Nu, nu este vorba de distracție…”, spune Nicoleta. „Nu mă plătește nimeni, nu m-a chemat instituția, a fost decizia mea și e decizia mea ce fac cu timpul meu. Dacă eu decid să vin aici… Tocmai de aceea eu nici nu vreau să vină toate (deținutele – n.r.).
Vreau să vină doar cele care într-adevăr, sunt multe suflete aici, care chiar au mare nevoie și își doresc. Pentru acele ființe, eu vreau să vin și să continui, nu pentru cele de genul celor care spun „Datorită mie aveți job aici!”, dar acestea sunt cazuri izolate… (…)”, mai explică președinta Asociației „Întoarce-te la sport”.

Nu toate deținutele sunt la fel, iar Nicoleta Mocanu nici nu se adresează tuturor. Ea vrea să ajungă la cele care, odată ieșite înapoi în societate, își doresc să fie reabilitate și să fie membri funcționali ai societății în care trăiesc. Pentru ele vine săptămânal, lucrează cu ele, și le dă speranță că viața le poate oferi și lucruri bune.
Citeşte şi: Nicoleta Mocanu vrea să-i convingă pe elevii din Prahova să nu mai chiulească la orele de sport prin programul ”We breath together”
„Eu vin pentru cele de acolo (din penitenciar – n.r.) care chiar suferă și sunt afectate…”, a încheiat Nico pledoaria, exact când mașina s-a oprit în fața penitenciarului.
Modul în care deținutele au primit-o, bucuria și relaxarea care le-au fost aduse, testimonialele lor, sincere, exprimate așa cum au putut ele, demonstrează clar că ceea ce Nicoleta Mocanu face la Penitenciarul de Femei Târgșor este, într-un final, un lucru bun chiar pentru societatea în care trăim.
Închei prin a vă aminti ceea ce scrie la intrarea în curtea penitenciarului: „Suntem produsul mediului în care trăim!”. Da, femeile de acolo, cele care o așteaptă pe Nico cu bucurie în fiecare zi de vineri, chiar sunt victime ale societății noastre.
Și, da! Ne dorim ca ele să-și ispășească pedeapsa și să se întoarcă printre noi reabilitate, persoane mai bune decât au intrat, și să demonstreze faptul că reintegrarea lor se poate face, chiar și în societatea noastră care acceptă cu greu statutul de „fost deținut”.
Interesant ar fi sa se stie cat ne costa pe noi, platitorii de taxe si impozite, intretinerea zilnica a unei persoane din acest penitenciar…pot lucra cate ceva in interior iar produsele lor se pot vinde in afara?…si vreo veste despre doamna Elena Udrea(in sensul daca a primit „acceptul” de a-si vedea copilul? )…dar sunt sigur ca acest comentariu va fi sters, ca atatea altele ale mele…