”Da, facem spital municipal de urgenţă la Ploieşti!” Așa își începea postarea primarul Andrei Volosevici, pe pagina sa de Facebook, pe 8 februarie 2022. Acesta estima că lucrările la construcția spitalului cu 450 de paturi vor începe în 2023. Acest lucru nu s-a întâmplat, așa cum nu a fost gata nici Bulevardul Castanilor în trei luni sau strada care trebuia să facă legătura între Albert și Podul Înalt în șase luni și lista ”realizărilor” actualului primar poate continua…
Povestea ”viitorului” Spital Municipal Ploiești începe în decembrie 2021, când primarul Andrei Volosevici i-a convocat pe consilierii locali într-o ședință, iar aceștia l-au împuternicit să semneze o scrisoare de angajament cu Corporația Financiară Internațională (IFC), divizie a Băncii Mondiale.
Documentul avea ca scop identificarea unor potențiali investitori pentru construirea unui nou spital municipal la Ploiești. Onorariul a fost de 100.000 de euro, nerambursabil, plătit din bugetul local.
Așadar, consilierii locali au votat proiectul, studiul a fost realizat, dar spitalul a rămas…pe hârtie.
Revenind la postarea de acum doi ani a primarului Volosevici privind viitorul spital municipal, iată cum prezenta edilul proiectul:
”Reprezentanții diviziei de investiții a Băncii Mondiale au mers în teren pentru a vedea cele două spitale aflate în administrarea municipalității, respectiv Spitalul Municipal Ploiești și Spitalul de Pediatrie.
A fost vizitată și zona unde se dorește să fie construită noua unitate sanitară complexă, care va include funcțiile medicale ale celor două spitale actuale amintite, într-o structura de tip monobloc, cu un număr de 450 paturi.
Proiectul cuprinde realizarea, la nivelul viitorului spital, a unui Centru de Primiri Urgențe, servicii medicale obligatorii pentru a se obține clasificarea de Spital de Urgență, atât pentru copii, cât și pentru adulți, laborator de analize medicale pentru explorări funcționale, radiologie și imagistică, anatomie patologică, A.T.I., unitate de transfuzie sanguină, un centru de dializă, bloc operator, farmacie, etc”
”Zona unde se dorește să fie construită noua unitate sanitară complexă” era un teren situat pe strada Ghighiului, în spatele Hipodromului din Ploiești, așa cum se vede și din fotografia de mai jos, din postarea respectivă a primarului:
În cazul în care, ca printr-o minune, s-ar fi găsit sursa de finanțare, constructorul desemnat ar fi avut o surpriză atunci când ar fi solicitat Urbanismului Primăriei Ploiești documentele necesare pentru demararea lucrărilor.
Având în vedere zona în care se află terenul, ar fi fost nevoie de o aprobare specială a comisiei pentru stabilirea compatibilității teritoriale în jurul amplasamentelor SEVESO, denumirea fiind cea a unei directive a Uniunii Europene.
Aceasta are drept scop prevenirea riscurilor de accidente majore care implică substanţe periculoase, precum și limitarea consecinţelor unor astfel de accidente nu numai pentru om (aspectele de securitate şi sănătate), dar şi pentru mediu.
Din comisie fac parte primarul, arhitectul șef, reprezentantul Agenției pentru Protecția Mediului, Comisariatul Gărzii de Mediu și șeful ISU.
Chiar pe site-ul primăriei, ploiesti.ro, există o rubrică specială SEVESO în care regăsim o serie de documente, printre care se numără și studiile realizate de companii specializate pentru rafinăriile Petrotel Lukoil și Petrobrazi OMV-Petrom cu privire la riscurile unor accidente grave.
În ceea ce privește terenul de pe strada Ghighiu, acesta se regăsește în ambele studii realizate de rafinării, în zona IV de risc, care vizează vătămări reversibile în cazul unui accident major.
Harta SEVESO Ploiești


- a) zone funcţionale – rezidenţiale cu regim scăzut de înălţime (maxim P+2), zone industriale şi depozitare, spaţii verzi, transporturi, gospodărie comunală, destinaţie specială, echipamente tehnice majore;
- b) construcţii – comerciale cu capacitate mai mică de 1.000 persoane, de învăţământ, de cult, de cultură, de sănătate – spitale cu capacitate mai mică 25 de paturi sau de 100 de persoane, amenajări sportive, de agrement şi turism cu capacitate mai mică de 1.000 de persoane, gări, noduri intermodale, staţii de transport public cu flux mai mic de 1.000 de persoane/oră;

Așadar, pe terenul indicat de Primăria Ploiești pentru construcția viitorului Spital Municipal Ploiești cu 450 de paturi se poate construi cel mult un spital cu 25 de paturi!
Prefectul Virgiliu Nanu promite spital nou într-o clădire veche
Cu trei luni înainte de alegerile locale, unde candidează din partea PSD la șefia Consiliului Județean Prahova, prefectul Virgiliu Nanu a anunțat demararea procedurii de preluare a fostului sediu IPCUP pentru a-l transforma înm spital de pediatrie.
„Sunt în măsură să vă informez că am demarat discuțiile pentru preluarea clădirii IPCUP Ploiești în patrimoniul municipiului! Împreună cu primarul Andrei Volosevici și conducerea spitalului de pediatrie, am identificat soluția înființării în această clădire, în cel mai scurt timp , a unui spital de pediatrie modern, optim, spațios și nu în ultimul rând, atât de necesar!
Alături de Andrei Volosevici și subprefectul Emil Drăgănescu, am avut primele discuții cu oficialii Ministerului Sănătății, Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (proprietarul clădirii) și ai Spitalului de Pediatrie”, a transmis prefectul Virgiliu Nanu la începutul lunii februarie.
Reamintim că fostul primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu, a încercat să mute spitalul de pediatrie în fostul sediu al OMV Petrom din centrul orașului, însă Ministerul Sănătății a transmis că în clădirea respectivă nu se poate face o unitate medicală. În cele din urmă, acolo s-a mutat Primăria Ploiești.
În încheiere, cităm din promisiunea aceluiași primar Volosevici de acum doi ani:
”Proiectul Spitalului Municipal de Urgență Ploiești are prioritate maximă pentru municipalitatea ploieșteană, promisiunea mea de a construi acest spital pentru cetățeni fiind, în continuare, foarte clară și fermă”.
Au găsit nod în papură!!
Și așa ..era în afara orașului..iar timpul e prețios pt un pacient in stare gravă!
Spitalul sa fie Casa Albă..din fața Winmarkt..sau in actuala Primărie..din fata Catedralei..
Spitalul trebuie sa fie in oraș nu în afara lui.
Dar..asta poate construit de medicii care au cabinete particulare de cer milioane pt 10 min de consult!
Cu banii publici..detonați focarul de infecție de SJU.
Nici viitorul primar al Ploieștiului nu v.a face spital…
<Gata. L-am construit și pe asta. Inca una din marile realizări ale primarului actual și viitor.
Tot asa cum am lărgit pasajul de la Podul Înalt, am redeschis pasajele subterane din zona sud, am terminat "autostrada Gara de Sud – Gara de Vest", precum am desființat și "Cartierul Dallas". TOATE numai realizări ale mele, vOLOSEVICI.
Așadar:
Votați-mă!! Primarul vostru sunt.
Semnat,
vOLOSEVICI
Nu e prost cine promite, suntem prosti pentru ca îl credem. Ma întreb oare cine îl mai realege pe acest mincinos. Acesta ne-a luat ochii florile odată ; gospodar o fi pt el acasa nu pt un oraș atât de mare. Și da, da cu convingere și “ nește argumente “ ăsta ne face ca la Ploiesti!
Sa răspundă dacă își amintește măcar de un blat făcut de el ca și primar.
Volo, la hipodrom făceai spitalul, concursul de proiecte când îl făceai ca la Hipodrom🤒🤓. Ai uitat, noi nu!