Bulevardul Castanilor din Ploiești are o istorie aparte. Puțini știu însă că, la nivelul municipiului, există mai multe specii rare de arbori. Pe listă figurează un exemplar de Sequoia giganteum (arborele mamut), copacul despre care se spune că a salvat de la demolare casa lui Paul Constantinescu, în momentul construirii liniei de tramvai din Ploiești.
Faimoșii castani de pe Bulevardul Independenței din Ploiești nu sunt singurii care au o poveste aparte.
Realizarea Bulevardului Independenței a avut loc după o serie de exproprieri, dar și cu alocări substanțiale de fonduri. Finalizarea bulevardului a fost consemnată în mandatul primarului Radu Stanian (1883 – 1888).
Primii castani au fost plantați în perioada 1881 – 1882 pe tronsonul spre gară, iar în următorii doi ani au fost executate lucrări de plantare pe tronsonul spre centru.
Citește și: Istoria Bulevardului Independenței din Ploiești, faimosul Bulevard al Castanilor
Castanii de pe Bulevardul Independenței din Ploiești nu sunt singurii arbori faimoși din Ploiești.
Pe strada Nicolae Bălcescu, în curtea Muzeului Paul Constantinescu, este un exemplar de Sequoia giganteum (arbore mamut).
Puțin știu că acest copac a salvat de la demolare casa marelui compozitor român, în momentul construirii liniei de tramvai.
„Din evidențele noastre, în municipiul Ploiești avem câteva exemplare de specii rare și anume un exemplar Sequoia giganteum (arborele mamut în curtea Muzeului Paul Constantinescu, arbore ce depășește 150 de ani. Are o înălțime de peste 25 metri și o circumferință de 3,4 metri.
Acesta are o poveste interesantă: datorită prezenței sale, casa nu a fost demolată când s-a construit calea de tramvai”, au explicat reprezentanții Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova.
Ginkgo biloba (arborele pogodelor – ginco) în curtea de la Poliția Locală Ploiești
Nu doar arborele mamut de pe strada Nicolae Bălcescu din Ploiești este faimos. Potrivit reprezentanților Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova, mai există câteva specii rare de arbori în Ploiești.
„Avem, de asemenea, o fosilă vie Ginkgo biloba (arborele pogodelor – ginco), care este un exemplar mascul (plantă unisexuat dioică) impunător, situat în curtea Poliției Locale din Ploiești, pe Bulevardul Castanilor. Acesta are o înălțime de peste 30 metri și o circumferință de 3,3 metri”, susțin rfeprezentanții Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova.
Un exemplar de păr comun din Ploiești are peste 200 de ani
Potrivit reprezentanților Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova, la Ploiești există și un exemplar de păr comun care are peste 200 de ani.
„Ca o raritate, amintim și de un exemplar de păr comun, Pyrus communis, pe strada Kutuzov nr. 5, un pom fructifer ce se presupune că depășește vârsta de 200 de ani”, au explicat reprezentanții Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova.
Mai exista un stejar batran la intersectia str. Bobalna cu str. Principatele Unite.
Dar de un stejar impresionant, de care nimeni nu vrea să se ocupe, printre ramurile lui fiind băgate o mulțime de fire (electricitate, cablu, etc) și a cărui coroană este trei sferturi în stradă (str.Mărășești) nu ați vrea să scrieți? Poate așa mai lasă panseluțele și curăță din crăcile uriașe ce amenință tot snopul de fire. O ramură nu au tăiat din el, cei care instalează decoruri de sărbători, dar se chinuie în fiecare an sa-și facă loc să se lege la curent.