MEDIURG este, poate, cel mai cunoscut nume atunci când vine vorba de medicina de urgență privată în România. Medicul Cristian Vintilescu este cel care a pus bazele acestei afaceri în anul 1994 și a pornit, după cum el însuși spune, în cadrul interviului acordat pentru campania „Antreprenori de Succes”, „de la o garsonieră și o Dacie”. Interviul va fi publicat în exclusivitate de Observatorul Prahovean, zilele următoare.
Cine este medicul Cristian Vintilescu? Este un medic specializat în medicină de urgență, specialist pe recuperare medicală, medicina muncii, având totodată și un master în management sanitar. Un CV impresionant… Dar, dincolo de toate acestea, Cristian Vintilescu este antreprenorul care a pus bazele Centrului Medical MEDIURG, un nume cu rezonanță, atât în Prahova cât și la nivel național.
Ce înseamnă mai exact Centrul Medical MEDIURG? Înseamnă Spitalul Privat de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie „Sfântul Anton”, înseamnă policlinica MEDIURG din centrul Ploieștiului și, în plus față de acestea, înseamnă un adevărat parc de amulanțe, dotate cu aparatură de ultimă generație, care pot transporta pacienți pe distanțe lungi, efectuând chiar transporturi internaționale. „Am adus chiar un pacient în comă, de la Paris la București”, spune medicul Cristian Vintilescu.
Spitalul „Sfântul Anton” de la Păulești este un „spital umanizat”
La Păulești, la o „aruncătură de băț de Ploiești”, se află Spitalul Privat de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie „Sfântul Anton”, denumit după cel de-al doilea nume al antreprenorului care a pus bazele MEDIURG, dr. Cristian Anton Vintilescu.
„Este un spital umanizat, cum ar trebui să fie toate spitalele noastre…”, spune medicul Vintilescu încă de la intrarea în holul spitalului. Nimic nu arată ca într-un spital obișnuit, nici mobilierul, și parcă nici mirosul nu este cel clasic, de spital. Arată mai degrabă a hotel… Clădirea, inaugurată în urmă cu 10 ani, se prezintă într-o stare excepțională.

Pacientul care intră aici nu are impresia de spital. „Nu merg la un spital ca la o pușcărie, sau cu frică… Dimpotrivă. Trebuie să vin cu speranța că mă vindec…”, este de părere medicul. Și atunci a amenajat spitalul astfel încât, atât pacienții, cât și aparținătorii, să se bucure de un spațiu cald, intim, care nu trezește fobiile la care dau naștere, de obicei, spitalele clasice.
Citește și: Cum a ajuns CAHM, o companie din Prahova, să doteze hotelurile din 30 de țări cu produse cosmetice. Povestea lui Andrei Severin
Spitalul de la marginea Ploieștiului găzduiește aproximativ 60 de persoane cu diverse afecțiuni locomotorii. Pe lângă acestea sunt multe altele care vin și fac recuperare și în sistem ambulatoriu. La fel sălile de kinetoterapie, de fizioterapie, nu dau senzația de spital sau de clinică ci sunt mai degrabă calde și primitoare, ca niște camere de joacă pentru copii mari.
De asemenea, spitalul are propria bucătărie unde, pe lângă masa asigurată pacienților, se asigură și mâncare în regim catering pentru câteva grădinițe. În total, se pregătesc 580 de porții în bucătăria Spitalului Sfântul Anton de la Păulești, și nu se plânge nimeni de mâncare. „Fetele mele sunt eroine”, spune dr. Vintilescu despre doamnele care lucrează în bucătăria spitalului.
„Este un spital de recuperare dar este și cămin-spital, pentru că mulți pacienți rămân pe perioadă lungă…”, mai explică el. Centrul are și un parc, folosit de pacienți pentru plimbări și relaxare. De la geamul spitalului se vede locuința medicului Vintilescu, cel care și-a canalizat toată energia și resursele pentru a pune bazele Centrului Medical MEDIURG, din care face parte și Spitalul „Sfântul Anton”.
Garajul de ambulanțe de la Păulești are dotări de top
În ceea ce privește serviciul de urgență, Centrul MEDIURG deține în prezent un număr de 80 de ambulanțe. „Suntem cel mai mare furnizor de servicii de ambulanță din țară”, spune dr. Cristian Vintilescu. „Deservim zona Prahova, România, Europa, Asia…”, mai spune el pe un ton glumeț, dar realitatea este exact cea descrisă de fraza rostită pe ton de glumă. „Suntem cei mai buni transportatori internaționali!”, afirmă cu tărie dr. Vintilescu, iar dotările ambulanțelor vin să-i sprijine afirmația.
„MEDIURG International” este structura centrului medical care se ocupă cu transportul internațional al pacienților. „Avem cam un transport pe săptămână… (…) Avem cazuri de la fracturi, până la intubați care trebuie să ajungă dintr-un loc în altul”, spune medicul. „Cel mai lung transport intubat l-am făcut de la Paris la București. (…) Când l-am luat de la Paris doctorii spuneau că nu ajunge în viață la autostradă. Și am ajuns cu el în București mai bine decât l-am luat”, mai povestește acesta. Povestea MediUrg peste granițele țării ajunge și până la Rio de Janeiro, unde au făcut escorte medicale, potrivit celor declarate de medicul Vintilescu.
Citește și: Interviu cu Marius Țapu, Class Beton și Artsani: „Un copil care nu-și validează prin propria muncă performanța, nu va fi niciodată ancorat în realitate”
Din flota MEDIURG au făcut parte mașini cu istorie grea. „Am avut mașini de dializă care au făcut peste 1.200.000 de kilometri…”, povestește doctorul.
În flota actuală a MEDIURG intră și trei ambulanțe dotate cu echipament premium. „Concepția de amenajare interioară ne aparține. Este carosată în Germania (ambulanța pe care a deschis-o pentru a o prezenta – n.r.), (…) și modul de organizare a interiorului s-a făcut la solicitările noastre, pentru că știm ce ne trebuie. Mașina asta este dotată cu un concentrator de oxigen și patru tuburi. Deci putem merge de la Londra la Istanbul fără să avem nevoie de oxigen din altă parte. Și am avut transport Istanbul – Londra…”, povestește dr. Vintilescu.
Partea de service și întreținere a ambulanțelor se face tot în regim propriu, garajul de ambulanțe fiind dotat corespunzător pentru asemenea intervenții. De asemenea, mai ține să precizeze că ambulanțele lui deservesc statul român. „Eu sunt partener ISU. Dacă se întâmplă vreun război, toate acestea sunt rechiziționate…”, subliniază el.
MEDIURG a creat în Prahova peste 350 de locuri de muncă
Cea mai mare teamă în momentul de față este legată de forța de muncă. „Problema mare… specialiștii! Avem dotare, știm, dar nu avem oameni cu care să lucrăm (…)”, mai spune medicul.
O firmă mare, la nivel local în Centrul Medical MEDIURG lucrează aproximativ 350 de persoane, iar statul lunar de salarii se ridică la peste 200.000 de euro. În ceea ce privește taxele și impozitele virate către stat, acestea se ridică, anual, la peste 5 milioane de euro.
Sunt cifre mari pentru oricine stă să calculeze, iar medicul Vintilescu este „responsabil” pentru ele. Tocmai de aceea prezența lui în cadrul campaniei „Antreprenori de Succes” este pe deplin justificată și, în mod sigur, sfaturile venite din partea lui, pentru oricine își dorește să înceapă o afacere, sunt binevenite. Interviul care urmează să fie publicat va cuprinde sfaturile lui pentru orice tânăr care vrea să înceapă o afacere pe cont propriu.
Ramuri ale afacerii aflate la început și planuri de viitor
Ce își dorește medicul Vintilescu să se întâmple în perioada următoare? Care sunt ramurile afacerii nou-dezvoltate?
Urmează, tot la Păulești, dezvoltarea ramurii de medicină de familie iar Spitalul „Sfântul Anton” se va extinde și se va transforma într-un spital mare, care va acoperi toată suprafața pe care Centrul MEDIURG o are la dispoziție.
Cea mai nouă ramură a afacerii este farmacia deschisă în același perimetru cu Spitalul Sfântul Anton iar, în viitor, medicul Cristian Vintilescu își dorește să dezvolte și consultanța medicală prin telefon. „Viitorul va fi al telemedicinei, trebuie să recunoaștem”, spune el amuzat.
Pe lângă spital, centrul de urgență, farmacie, fundația ASB România, tot a medicului Vintilescu, ține cursuri de prim-ajutor. Fundația este parteneră cu „Samaritenii Internaționali”, care are sediul în Germania. Voluntarii acestei fundații merg la competiții internaționale și vin de acolo cu premii importante, câștigate în fața unor competitori din Austria, Germania, Franța sau Italia.
De asemenea, există tot aici și o școală de infirmiere, autorizată în 2023, care tocmai începe primele cursuri cu prima serie. Avantajul major este că, fiind situată exact lângă Spitalul „Sfântul Anton”, cursantele au ocazia de a realiza partea practică exact în spital. „Cred că suntem singura școală de infirmiere care beneficiază de facilitatea de a lucra și în spital…”, spune Cristian Vintilescu.
MEDIURG este un colos complex care cuprinde foarte multe ramuri, toate legate de medicină. A pornit într-o garsonieră, din ambiția unui singur om, a unui medic, Cristian Vintilescu, și a ajuns în prezent cel mai mare furnizor de servicii de ambulanță din țară. Și da, totul a început aici, în Prahova, de un om care, deși nu s-a născut aici, se consideră prahovean 100%.
Iată cum arată complexul de la Păulești, Prahova