Observatorul Prahovean publică un interviu cu președintele Federației Române de Șah, Vlad Ardeleanu. Acesta a fost prezent duminică, 10 decembrie, la Festivalul Internațional „Șah în Școală și în mall” de la Ploiești. Partener media al evenimentului a fost Observatorul Prahovean.
Asociația Județeană de Șah (AJȘ) Prahova împreună cu CSU Ploiești, Gambitul Damei Iași și Ploiești Shopping City au organizat duminică, 10 decembrie, Festivalul „Șah în școală și în mall”. Observatorul Prahovean publică un interviu cu președintele Federației Române de Șah, Vlad Ardeleanu.
Reporter: Cum vi se pare evenimentul de astăzi de la Ploiești?
Vlad Ardeleanu, președintele FRȘ: Unul foarte reușit, la care au participat peste 130 de copii. Vorbim de o simbioză bună între sahul de masă și locația aleasă pentru că oferă o infrastructură prietenoasă și cu resurse, care ajută la o integrare facilă a copiilor și părinților într-o zi de duminică.
Ce părere aveți despre locația aleasă pentru festivalul „Șah în școală” într-un mall?
Este o formă de streetchess. Chiar dacă nu se joacă șah direct pe stradă, ci în locuri publice, festivalul de la Ploiești se încadrează în acest concept. În plus, copiii sunt atrași să vină la o competiție la mall pentru că părinții le promit o recompensă, o jucărie, iar cei mici pot merge la un loc de joacă și așa toată lumea câștigă.
Vă așteptați la această atmosferă?
Atmosfera a fost una foarte caldă, primitoare și mă bucur să văd atât de mulți părinți interesați de fenomen. A fost o zi de duminică în familie, care s-a transformat într-o activitate utilă, plăcută și benefică pentru copii, dar și pentru părinți.
Asociația Județeană de Șah (AJȘ) Prahova a reușit să transforme sportul minții într-un fenomen de masă, cu numeroși competitori la un concurs. Este un model de bune practici?
Avem la Federația Română de Șah anumite asociații judetene mai active, unele mai puțin active, iar altele, din păcate, care s-au și desființat. În acest context, Asociația Județeană de Șah Prahova este una deosebit de activă, cu rezultate frumoase și care reprezintă un centru de competență în comunitatea șahului din România.
Cum l-ați caracteriza pe Constantin Țurlea, președintele Asociației Județene de Șah Prahova, organizatorul acestor concursuri?
Vă spun ce i-am spus și lui. Înainte de a fi președinte al Federației Române de Șah, eu mă consider un antreprenor, care fac lucrurile să se miste. Acelasi lucru se poate spune si despre Costică Țurlea. El este un antreprenor al șahului. Avem nevoie de oameni ca el, de cei care nu sunt doar antrenori, ci organizează evenimente, aduce oamenii împreună. Oameni precum Costică Țurlea pun în mișcare sângele organizației, ei sunt inima sistemului. Pentru federație este foarte important să existe astfel de oameni în teritoriu, care multiplică obiectivele noastre.
Fiul dumneavoastră și-a făcut astăzi, la Ploiești, debutul într-un concurs oficial de șah. Ați avut emoții?
Am avut emotii foarte mari amândoi. Evenimentul de azi marchează depășirea unui trac cu care mulți copii se confruntă. Este vorba de depășirea fricii de a fi învins, de a pierde. Sunt copii care merg la antrenament, dar refuză competiția. Vreaiu să le transmit părinților că șahul le dezvoltă copiilor capacitatea de a calcula matematic anumite lucruri, astfel încât de mici să îmbrățișeze competiția și să înțeleagă că a pierde face parte din viata.
Care sunt și celelalte avantaje ale șahului pentru copii?
Sunt foarte multe, dar mă voi rezuma la câteva. Șahul îi ajută pe copii la concentrare, mai ales că trăim într-o societate a vitezei, în care atât copiii cât și adultii au la dispoziție tot felul de distracții care nu le permit să stea focusați mai mult timp. În șah nu există alte tentații. Trebuie să te concentrezi doar asupra partidei. Apoi, în șah, ca și în viață, când faci o mutare, îți asumi responsabilitatea, consecințele. Nu mai poți să dai timpul înapoi.
Un mesaj pentru părinții din Prahova implicați în acest fenomen?
Părinții fac un lucru bun că expun copiii la jocul de șah încă de la vârste fragede. Asta îi va face mai puternici, mai bine pregătiți pentru viață. Le doresc tuturor mult succes!