Povestea „Code Envision”, primul maraton de programare din Ploiești. Tinerii au reușit să construiască un dispozitiv care monitorizează poluarea

Data:

Distribuie articolul:

Ieri s-a încheiat povestea primului maraton de programare din Ploiești, o inițiativă care demonstrează că lucrurile în acest oraș, cel puțin pentru tineri, încep „să se miște”. Și nu este meritul autorităților ci, în primul rând meritul comunității locale, care s-a mobilizat exemplar. Premiul cel mare a fost oferit de sponsorul evenimentului, Supermarket La Cocoș. Pe lângă acesta, cel de-al doilea sponsor principal al evenimentului a fost Grupul Observatorul Prahovean, un grup media puternic implicat în susținerea inițiativelor civice și comunitare.

Parcă avertismentul din primăvară a lui Radu Simionescu, președintele Asociației Eurospirit și cel căruia i se datorează „Ploiești, Capitala Tineretului 2024”, a avut ecou în rândurile comunității. „Anul 2024 este un an în care, dacă noi, în Ploiești, nu vom schimba lucrurile, ratăm o generație”, spunea Radu atunci. Și comunitatea l-a auzit și s-a mobilizat.

De la diverse acțiuni ai căror beneficiari sunt tinerii, cum ar fi concerte, spectacole, târguri și evenimente, până la ateliere organizate la sediul Fundației Județene de Tineret Prahova, totul pare a se mișca în direcția bună. Iar când aceste acțiuni sunt însoțite și de competiții, cu premii substanțiale, unde cei mai dotați tineri se întrec, nu ai cum să nu vezi că da, datorită comunității totul începe să se orienteze în direcția corectă.

Dispozitive care să măsoare calitatea aerului – provocarea primului maraton de programare

„Soluții inteligente la probleme locale”, acesta a fost sloganul Code Envision, primul maraton de programare care s-a derulat la Ploiești în intervalul 3 – 4 noiembrie 2023. Evenimentul, organizat de Asociația Eurospirit în cadrul manifestărilor Ploiești, Capitala Tinerilor din România, a pornit de la inițiativa lui Liviu Popa, elev al Colegiului Național Mihai Viteazul.

Ploieștiul este unul dintre cele mai poluate orașe ale țării. Ploieștenii respiră aer curat numai pentru că instalațiile de măsurare a calității aerului sunt defecte. Așa că, în baza autorităților, chiar stăm degeaba. Tocmai din acest motiv, o mână de antreprenori ploieșteni, la inițiativa tânărului Liviu, au pus bazele proiectului „Code Envision”, pentru a provoca tinerele minți luminate să găsească soluții pentru ploieșteni.

Tema acestei prime ediții a maratonului de programare a fost identificarea unei soluții informatice pentru realizarea unei rețele de dispozitive, care să monitorizeze evoluția principalilor agenți de poluare din oraș.

La maraton s-au înscris 10 competitori, din toată țara, nu doar din Ploiești, cu vârste între 16 și 25 de ani, care au răspuns provocării de a găsi o soluție pentru monitorizarea corectă a calității aerului.

„Practic, concurenții au primit componentele necesare pentru realizarea dispozitivului, l-au construit, l-au conectat la un server și au creat o aplicație de monitorizare a datelor colectate. La final, juriul a evaluat calitatea produsului realizat și perspectiva de dezvoltare ulterioară a fiecărui concurent”, a explicat Liviu Popa, inițiatorul proiectului.

Tinerii au desfășurat un maraton în adevăratul sens al cuvântului, muncind fără pauză de sâmbătă, 4 noiembrie, ora 08:45 până duminică, 5 noiembrie, ora 04:40.

„Less than 1 percent” este categoria celor care realizează lucruri mărețe

Tinerii care au avut curajul să răspundă provocării au avut parte, la final și de un discurs elocvent al lui Liviu Săndulescu de la CyberSwarm, cel care știe atât de bine cum este să fii… altfel.

„Știi câți oameni o să te considere nebun pentru că ai ales să faci ceva greu? Toți aproape!”, le-a spus Liviu Săndulescu celor prezenți. Pe de altă parte însă aceasta este singura cale spre progres, este de părere specialistul. „Voi cine credeți că realizează progres? Cei care își aleg acea dulce buclă a mediocrității? Nu!”.

În cadrul discursului ținut la finalul competiției, Liviu Săndulescu le-a dezvăluit tinerilor aflați la început de drum, care ar fi parcursul lor în viață, dacă vor continua drumul ales. A fost un discurs motivațional, o sursă de inspirație pentru cei prezenți.

Și Mihai Raneti, CEO al Cyber Swarm, a stat de vorbă cu tinerii înscriși la concurs. El este de părere că noi, românii, trebuie să scăpăm de mentalitatea că suntem mai prejos decât alții. Iar ceea ce facem, realizările constante ale noastre, ar trebui să ne ajute să depășim această mentalitate. „Le-am spus și copiilor ăstora (competitorii de la Code Envision – n.r.). „Haideți, măi, cât mai sus! Dăm fail, ne ridicăm și o luăm de la capăt. Care-i problema?”, i-a încurajat antreprenorul.

Juriul a fost format din nume grele ale comunității și nu a avut deloc o sarcină ușoară

Juriul acestei prime ediții a fost format din: Alin Diniță, Rector al UPG Ploiești, Amalia Popescu, mentor al echipei de robotică TOTHESTARS ROBOTICS, Ciprian Istrate, vicepreședinte BITDEFENDER, Mihai Raneti, fondatorul companiei Cyber Swarm, Mihaela Istrate, mentor al echipei de robotică RO2D2 și cadru universitar la Universitatea Româno-Americană, Nicoleta Deliu Pașol, head of corporate communication la Banca Comercială Română, Liviu Popa, elev olimpic al Colegiului Național Mihai Viteazul din Ploiești și Simona Nicoară, conferențiar universitar la UPG Ploiești au fost cei care au decis câștigătorii acestei prime ediții a Maratonului de programare „Code Envision”.

Citește și: A început Maratonul de Programare pentru tineri de la Ploiești. Juriul este impresionant!

Acesta a avut ca sarcini evaluarea etapelor duse la bun sfârșit, calitatea muncii depuse de concurenți, calitatea prezentării acestora și, cel mai important, perspectiva de dezvoltare ulterioară a proiectului prezentat.

Mihai Raneti, unul din membrii juriului și un susținător al proiectului „Code Envision” este de părere că noi, românii, trebuie să scăpăm de mentalitatea că suntem mai prejos decât alții. Iar ceea ce facem, realizările constante ale noastre, ar trebui să ne ajute să depășim această mentalitate.

Ce spun câștigătorii despre competiție

După analizarea dispozitivelor prezentate, juriul a decis: Locul 1 (1.000 de euro) i-a revenit lui Mădălin Neaună, locul 2 (800 de euro) lui Iustin Raznic și locul al 3-lea (600 de euro) a fost ocupat de echipa formată din Mihai și Andrei Oprea. Un premiu special a obținut și Mihai Soare.

Mădălin Neaună – locul 1, 17 ani, Botoșani: „Am participat la acest concurs pentru că mi s-a părut o oportunitate unică de a folosi abilitățile mele în programare pentru a contribui la rezolvarea unei probleme importante în țara noastră, și anume poluarea!

Principalul câștig al participării mele la competiție este posibilitatea de a aduce o contribuție semnificativă în rezolvarea problemei poluării din municipiul Ploiești. Această experiență îmi oferă oportunitatea de a contribui la dezvoltarea unei soluții inovatoare care să ajute comunitatea și să contribuie la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor orașului.

Planurile mele de viitor cu această aplicație includ dorința de a o dezvolta în continuare, astfel încât să devină extrem de ușor de folosit de către oricine. Intenționez să fac aplicația cât mai intuitivă și prietenoasă posibil, astfel încât să ofere o experiență excelentă utilizatorilor. Vreau să adaug funcționalități inovatoare care să facă utilizarea aplicației cât mai plăcută și eficientă.”

Citește și: Premii substanțiale pentru primii clasați la Code Envision, maratonul de programare care va avea loc la Ploiești, la sfârșitul săptămânii

Iustin Râznic – locul 2, 19 ani, Bacău: „M-am înscris la concurs din dorința de a participa la o activitate practică cu aplicații în viața cotidiană, care să folosească tehnologii IT și să supună această presiune a unui timp limitat de realizare.

Principalul câștig pe care l-am obținut sunt cunoștiințele nou dobândite în raport cu înțelegerea despre hardware.

Pentru viitor îmi propun să continui acest proiect, în special proiectarea unei modelări statistice cu Inteligența Artificială.”

Mihai Oprea – locul 3, 17 ani, Ploiești: „Am decis să particip din dorința de a găsi o rezolvare a problemei poluării din România, dar și de a forma o echipă cu fratele meu.

Pentru mine cel mai mare câștig a fost dobândirea unor abilități și competențe noi, în special despre web development, dar și despre IoT.

În viitor îmi doresc să aprofundez mai mult domeniul IT, să învăț cât mai multe lucruri noi și să iau parte la cât mai multe evenimente similare cu acest concurs”.

Premiul cel mare a fost oferit de sponsorul evenimentului, Supermarket La Cocoș. Pe lângă acesta, cel de-al doilea sponsor principal al evenimentului a fost Grupul Observatorul Prahovean, un grup media puternic implicat în susținerea inițiativelor civice și comunitare.

Greul abia acum începe

În continuare, cei clasați pe primele trei poziții, împreună cu Liviu Popa, elevul olimpic al Colegiului Național „Mihai Viteazul” Ploiești, vor forma o echipă care are sarcina de a realiza întreg proiectul, astfel încât să poată fi folosit la scară largă.

Tinerii participanți la maratonul de programare „Code Envision” au reușit să facă ceea ce autoritățile par incapabile: au construit un dispozitiv de monitorizare a poluării aerului. Urmează definitivarea proiectului și găsirea de soluții pentru a putea fi utilizat la scară largă.

Și, da, este posibil! Pentru că există resursă intelectuală, pentru că o întreagă comunitate este mobilizată pentru a face posibil acest lucru, iar antreprenorii prahoveni sunt alături de tineri pentru a-i ajuta să facă o lume mai bună în care să trăim.

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

Sondaj Observatul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Exclusiv

Sala de lupte de la CS Petrolul Ploiești a fost renovată printr-o sponzorizare a Dosco România

Sala de lupte a Clubului Sportiv Petrolul Ploiești a...

Cine e de vină pentru blocarea extinderii noului CPU al Spitalului de Pediatrie Ploiești cu banii din donațiile ploieștenilor dublate de Codin Maticiuc

Cine este, de fapt, de vină pentru blocarea investițiilor la Spitalul de Pediatrie Ploiești care trebuiau făcute cu banii din concertul caritabil din 2023, dublați de Codin Maticiuc

Abonează-te la newsletter

Știri noi

Anchetă internă la Spitalul Județean Ploiești, după acuzațiile unei mămici care a pierdut sarcina la Maternitate

Oficialii Spitalului Județean de Urgență Ploiești, unitate de care aparține Maternitatea Ploiești, au declanșat o anchetă administrativă, care să lămurească dacă personalul medical a respectat procedura.

A murit delfinul „Baby”, primul pui născut în captivitate la Delfinariul din Constanța

„Baby” era primul delfin născut în captivitate la delfinariul din Constanța.

Când revine canicula în Prahova. Prognoza ANM pentru următoarele două săptămâni

La munte, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în perioada 22 – 27 iulie.

Povestea lui Mihai Nistor, sportivul nevăzător care participă la Dac Warrior, competiția de alergare de la Tohani

Legenda continuă! Sportivul nevăzător este fidel principiului că „nimic nu este imposibil dacă îți dorești cu adevărat”

Informații utile

Medicul Alin Scarlat: ”Iubirea este cheia longevității”

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Candidatura lui Mircea Geoană, susținută de Partidul România în Acțiune

Cum se va implica Partidul România în Acțiune la alegerile prezidențiale din toamnă

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Anchetă internă la Spitalul Județean Ploiești, după acuzațiile unei mămici care a pierdut sarcina la Maternitate

Oficialii Spitalului Județean de Urgență Ploiești, unitate de care aparține Maternitatea Ploiești, au declanșat o anchetă administrativă, care să lămurească dacă personalul medical a respectat procedura.

A murit delfinul „Baby”, primul pui născut în captivitate la Delfinariul din Constanța

„Baby” era primul delfin născut în captivitate la delfinariul din Constanța.

Când revine canicula în Prahova. Prognoza ANM pentru următoarele două săptămâni

La munte, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în perioada 22 – 27 iulie.