O nouă modă, inspirată din Vest, din ce în ce mai agreată și în Prahova: nașterea la domiciliu. Un fenomen întâlnit în special în rândul femeilor din mediul urban, cu un nivel de educație ridicat, care aleg, în mod asumat, să nască acasă. „Un risc uriaș la care se expun atât pe ele, cât și bebelușii, dat fiind faptul că nu se poate interveni medical imediat, în cazul în care apar complicații”, spune Silvia Moise, moașă la Maternitatea Ploiești de peste 20 de ani.
Până acum, la noi în județ nu au fost înregistrate decese din cauza nașterilor asumate la domiciliu. Au existat, însă, numeroase cazuri de femei care au suferit complicații și au chemat ambulanța pentru a fi transportate la spital.
„Am fost solicitată să iau parte la nașteri acasă, însă, am refuzat”
„La noi, nașterea la domiciliu e la limita legii. Nu există nicio reglementare clară în acest sens. Am fost solicitată să iau parte la nașteri acasă, însă, am refuzat. Nu încurajez așa ceva.
E foarte important ca o femeie să înțeleagă că la spital nașterea este sigură, că, dacă apar complicații, echipa medicală intervine. Culmea, majoritatea celor care nasc acasă, din cele constatate de mine, sunt femei cu educație, femei care au acces la informații și, cu toate astea, își asumă riscul. Am avut, la Maternitatea Ploiești, mamă care a ajuns de urgență la noi pentru că nu delivra placenta. Ne-am dat seama că a vrut să nască acasă, fiindcă a solicitat intervenția ambulanței după ore bune de la naștere, care se produsese acasă, în prezența soțului și a copilului mai mare.
Citește și: De mai bine de 20 de ani e alături de mamele care nasc la Maternitatea Ploiești. Moașa Silvia Moise: „ Cel mai greu e când copile de 13, 14 ani, în timpul travaliului, strigă după mama”
La fel, au fost cazuri de femei ajunse în cele din urmă la spital cu infecții materno – fetale. Cele mai multe, fiindcă sunt speriate din cauza complicațiilor apărute, nu recunosc faptul că au născut acasa în mod asumat”, ne-a precizat Silvia Moise, moașă la Maternitatea Ploiești, care a urmat un program de licență de profil.
Motivul pentru care unele prahovence aleg să nască la domiciliu e legat de neîncrederea în sistemul sanitar actual
Gravidelor le e frică de maternitățile de stat, chiar și de cele private. Unele gândesc că nașterea e un fenomen normal, așadar nu se impune ajutor medical specializat.
Sunt și femei recurg la doule, un fel de moașe, dar fără nicio pregătire medicală
Doule înseamnă acele persoane care încurajează emoțional gravida și îi asigură acesteia un ambient relaxant la naștere. Specialiștii spun că astfel de practici sunt binevenite, însă, sub nicio formă nu trebuie să înlocuiască actul medical specializat.
„Multe mame se informează de la femei de pe internet, care nu sunt specialiști. A naște la domiciliu reprezintă un risc uriaș. Femeile care aleg nașterea la domiciliu se inspiră din ce văd în țări precum Olanda sau Belgia. Numai că acolo există protocoale, totul e foarte bine reglementat.
„Descurajez, ca medic, nașterea acasă. Riscurile sunt uriașe”
Echipa medicală e pregătită să intervină de urgență în orice moment. La noi, însă, nu există așa ceva. Legea nici nu îți permite, dar nici nu îți interzice. Ca medic descurajez total astfel de practici.
Pot apărea situații de genul suferință fetală în travaliu, probleme la expluzie, anomalii de expluzie, complicații cu sângerare care pot duce la deces. E vital să existe o echipă medicală care să intervină de urgență în astfel de situații. Da, sarcina nu este o boală, e ceva absolut firesc, însă nașterea trebuie să se producă sub atentă supraveghere medicală. Acasă nu ai instrumentarul steril, nu ai câmpurile sterile. Sigur, se poate să scapi, probabil că sunt destule situații în care au scăpat, dar e o ruletă. Nu recomand nimănui să își riște viața, ori pe cea a copilului”, a spus Cristina Radu, medic primar obstetrică -ginecologie, SMC.
Nu există statistici cu privire la nașterile la domiciliu, în Prahova, așa cum nu există reglementări și protocoale clare în materie. Nașterea „ca pe vremuri” agreată de foarte multe femei poate duce, însă, și la dosar penal în cazul în care bebelușul moare din cauza lipsei asistenței medicale specializate.