- Publicitate -

Protest spontan la fabrica Haier din Prahova. Angajații susțin că sunt obligați să intre în concediu. Reacția companiei

Data:

Mai mulți angajați ai fabricii Haier România (HaierTech) din parcul industrial Ariceștii Rahtivani, județul Prahova, ne-au semnalat situația îngrijorătoare în care au ajuns după perioada concediilor de vară.

- Publicitate -

Printr-o notă internă, aceștia au fost informați că pe fondul numărului redus de comenzi de aparate frigorifice din ultima perioadă compania le dă de ales dintre mai multe opțiuni: zile libere plătite integral cu posibilitatea recuperării în anul viitor, efectuarea zilelor de concediu rămase neefectuate, participarea la activitățile de final de an sau concediu fără plată pentru cei care au epuizat numărul de zile pe parcursul anului.

„În ultima perioadă de timp, conducerea companiei ne obligă să ne luăm concediul de odihnă în funcție de cererea pieței.

Totul a început după perioada de concediu de odihnă din luna august, când au programate 10 de concediu pentru întreaga fabrică, ceea ce a fost OK din punctul de vedere al angajaților (este și legal să se programeze o perioadă de 10 zile consecutive de concediu).

După terminare acestor zile a început haosul.

Compania a început să ne forțeze să ne luăm câte 1-2 zile de concediu „obligat”, deoarece nu sunt comenzi de aparate frigorifice”, își începe angajații relatarea.

Decizia conducerii fabricii de aparate frigorifice din Prahova a fost contestată de mai mulți salariați care, în această săptămână, au protestat în curtea societății din Parcul Industrial Ariceștii Rahtivani.

„Cea mai actuală situație este de miercuri, 25 octombrie, când departamentul HR a trimis o informare prin care ne anunța că în următoarele luni vor fi 10 zile de concediu obligatoriu, oferindu-ne și două opțiuni”, continuă aceștia.

Joi dimineață, 26 octombrie, a avut loc protest spontan la care au participat angajații companiei Haier, însă acesta a fost întrerupt de departamentul HR al societății și mai multe persoane cu funcții de conducere. Dat fiind faptul că angajații au avut întrebări legate de program, au fost organizate comunicări pe grupe de lucru, prin rotație, pentru a clarifica întrebările angajaților.

- Publicitate -

„La ora 09.00 a avut loc un protest spontan al tuturor angajaților din compania Haier Tech care s-a terminat după aproximativ 30 de minute deoarece departamentul HR împreună cu mai mulți superiori au amenințat personalul care participă la acest protest cu avertismente scrise și chiar cu concedieri”, susțin angajații

Surse din cadrul companiei au mai precizat pentru Observatorul Prahovean că un team leader a demisionat în urma tensiunilor dintre angajați și conducere din această săptămână, însă plecarea acestuia poate fi pusă și pe seama lipsei de exeperiență într-o astfel de poziție în care trebuie să-și asume și să gestioneze comportamentele angajaților.

„Un team leader a fost concendiat pentru că nu a vrut să facă referate disciplinare oamenilor din linia lui de producție. Am discutat cu un reprezentant al angajaților și am fost sfătuiți să nu semnăm procesele verbale înmânate de către companie.”

Observatorul Prahovean a solicitat un punct de vedere reprezentanților Haier România cu privire la situația în care au ajuns angajații din Prahova.

Aceștia explică motivele care au stat la baza concediilor „impuse” și dau asigurări că activitatea companiei nu este afectată

„Ca o consecință a efectului post-pandemic și a recentei crize în Europa și la nivel global, în 2023 am experimentat o scădere a pieței cu impact asupra întregii industrii. Ca urmare, Haier a organizat activitățile de producție în funcție de cererea pieței (-15% față de anul precedent) cu un grad ridicat de flexibilitate, concentrându-se pe minimizarea impactului asupra oamenilor.

Compania a pus în aplicare practici regulate de dialog cu reprezentanții angajaților pentru a discuta despre nevoile și așteptările oamenilor.

Pentru a atenua impactul asupra angajaților noștri, în timp ce deservim cât mai bine clienții noștri pe piețele europene, evaluăm împreună toate opțiunile pentru zilele din finalul anului, inclusiv a desfasura alte activități operaționale în fabrică, sau a acorda zilele plătite integral cu recuperare pentru anul viitor, conform procedurilor de resurse umane ale companiei.

Compania își menține angajamentul de a garanta continuitatea producției și ocuparea forței de muncă.”

Astfel, dovada comunicării către angajați a noului programul de lucru este obligatorie, iar opțiunea de a avea zile libere plătite cu recuperare în anul următor trebuie asumată în scris. Drept urmare, angajaților le-a fost transmis procesul verbal de mai jos.

- Publicitate -
proces verbal program lucru haier
Proces verbal trimestrul 4 2023

„Acum ne spun că decizia a fost luată în data de de 17.10.2023 deși această decizie a fost luată miercuri și că vom avea obligația de a recupera aceste zile.”

Cu privire la această situație, Observatorul Prahovean a formulat o solicitare și la Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova. Vom reveni cu detalii.

informare interna haier
Informare internă Haier România

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

3 COMENTARII

  1. Din pacate sistemul de patronare este același stil clasic romanesc. Mai exact dacă nu spui „da boss, saru.mana boss, ai dreptate boss” etc., exista sansa de a nu colabora cu ei. Nu las acest comentariu in ideea de a arunca cu noroi în aceasta companie ci las acest mesaj în ideea de a schimba ceva în gândurile lor înguste ( nu generalizez, am întâlnit și oameni cu funcție care mi.au castigat respectul pentru caracterul si spiritul de lider pe care îl au), si pentru cei care urmează sa va angajați, nu spun sa nu o faceți ci va spun doar sa deschideti bine ochii la ce vi se spune si ce vi se oferă, pentru ca exista sansa ca sa nu fie in concordanta aceste 2 lucruri. Sper ca o sa schimbați felul in care „patronati” pentru a putea prospera pe piata, pentru ca ar trebui sa intelegi faptul ca la fel cum oamenii care lucrează pentru voi au nevoie de salariul pe care voi il oferiți, la fel aveti si voi nevoie de acei oameni care lucrează pentru voi sau cu voi. 😁✌

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

Un ploieștean reclamă discriminare ilegală în anunțurile de angajare. ITM dă răspunsuri vagi

Discriminarea la angajare, este interzisă prin lege în România....

Nu vă lăsați manipulați de Simona Dolniceanu, candidat la primăria Ploiești din partea Partidului România în Acțiune

Deși nu ne-am dorit să intervenim în acest mod în competiția electorală, ne vedem obligați să facem următoarele precizări:

Polițiștii l-au prins pe suspectul de agresiune sexuală din Ploiești [VIDEO]

În această dimineață, polițiștii din cadrul Secției nr. 4...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Andrei Volosevici si-a prezentat în seara aceasta realizările. Cum le evaluați?

Aflat la al doilea mandat, primarul Andrei Volosevici încearcă...

Un ploieștean reclamă discriminare ilegală în anunțurile de angajare. ITM dă răspunsuri vagi

Discriminarea la angajare, este interzisă prin lege în România....

Care sunt cele mai populare hobby-uri ale românilor

Hobby-urile sunt acele activități recreative practicate în mod regulat,...

Ce pierderi pe rețea raportează Hidro Prahova

Hidro Prahova susține că rata pierderilor din sistemul de...
- Publicitate -

Informații utile

Ce acte sunt necesare pentru cumpărarea unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Întreruperi Electrica în Prahova în perioada 13-17 mai. Lista localităților afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Cum influențează activitatea fizică longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Andrei Volosevici si-a prezentat în seara aceasta realizările. Cum le evaluați?

Aflat la al doilea mandat, primarul Andrei Volosevici încearcă...

Un ploieștean reclamă discriminare ilegală în anunțurile de angajare. ITM dă răspunsuri vagi

Discriminarea la angajare, este interzisă prin lege în România....

Care sunt cele mai populare hobby-uri ale românilor

Hobby-urile sunt acele activități recreative practicate în mod regulat,...
- Publicitate -