Observatorulph.ro a intrat în posesia mai multor reclamaţii şi imagini privind operaţiunea ilegală de otrăvire a câinilor fără stăpân din Ploieşti. Iată câteva dintre plângerile penale depuse de diverşi iubitori de animale. 

In noaptea de 13 – 14 iunie, dupa orele 12:00 noaptea, in zona cartier Nord – McDonald’s, zeci de caini fara stapan au fost tranchilizati si urcati intr-o Dacie papuc de culoare alba cu patru locuri, masina care era insotita de un autovenicul Volkswagen dubita de culoare alba. Aceasta Dacie era insotita de o masina alba cu cutie frigorifica deasupra, si s-au indreptat spre cartierul Vest – zona Billa si Podul Inalt. Martorii din acea noapte, respectiv agentul de paza de la piata nord si o angajata la un magazin non-stop, au spus ca dupa tranchilizare, cainilor li se injecta o substanta de culoarea coniacului dintr-o fiola. Cu aceasta ocazie au fost intrebati de ce ridica cainii cu crotal insa nu s-a primit niciun raspuns.  In zona cartier Vest, in aceeasi noapte, un martor ocular sustine ca Dacia alba avea numarul de inmatriculare PH ?? PMP.
In aceeasi noapte, aceste persoane imbracate in salopete albastre si grena, au intrat in incinta proprietatii private “Bianca Romania” din intersectia nord, cerandu-i paznicului sa deschida poarta pentru a lua un caine care dupa tranchilizare intrase in curtea respectiva, ocazie cu care, in agitatia creata, a disparut si cainele care se afla in grija celor de la “Bianca Romania”. De retinut faptul ca acestia erau insotiti de o masina a Politiei Locale iar cainele disparut cu ocazia raidului nu a fost ulterior gasit.
Conform spuselor a doua persoane care locuiesc in zona cartier Mihai Bravu, in apropierea benzinariei Lukoil, in dimineata zilei de 19.06.2013, orele 4:45 dimineata, masina cu numarul PH 29 PMP insotita de o alta masina cu numar de inmatriculare PH ?? TXA, au ridicat cativa caini printre care unul de langa bloc, se afla in cotet, era sterilizat, vaccinat, cu carnet de sanatate iar in doua zile urma sa fie dus la o curte. Persoana care s-a ocupat de starea acestui caine, i-a implorat pe cei care tocmai il ridicasera, sa i-l dea fiindca il ia in casa si a doua zi il duce la locuinta de la tara insa acestia au refuzat categoric, intreband-o “cine naiba te crezi tu de te bagi in seama cu noi?”. Impreuna cu aceste persoane era si medicul veterinar angajat al Adapostului de la Bucov, care a doua zi, cand persoana a mers sa isi caute cainele la adapost, pe care de altfel nu l-a gasit, a negat ca a fost de fata. In acelasi interval, undeva la orele 5 dimineata, cea de a doua doamna aflata pe strada, isi plimba cei doi caini, in lesa, ocazie cu care doua persoane angajate in acest raid, s-au apropiat agresiv de ea, avertizand-o ca  “daca sunt cainii tai, du-te mai incolo ca altfel ti-i omor”. Mentionez ca aceste doua doamne au refuzat sa dea declaratie, de teama.
In noaptea de 14 – 15 iunie, alti caini au disparut in zona Parcului Intrarea Castor, vis-a-vis Complex Mestesugaresc.
In noaptea de 17 - 18 iunie, mai multi caini au fost otraviti in incinta service-ului auto din zona Intrarea Castor iar alti doi au disparut. Intrucat din incinta service-ului mai sus mentionat, un catel nu se apropiase de gard si nu mancase ce i se daduse, in noaptea de 18 – 19 iunie, aceste persoane neidentificate s-au intors si au otravit si cainele care supravietuise noptii anterioare. In aceeasi noapte, tot in zona Intrarea Castor, de langa statia de autobuz a traseului 5 a disparut un caine care era de 8 ani in acea zona, sterilizat de catre Fundatia Vier – Pfoten, purtand crotal, care nu a fost gasit a doua zi la Adapostul de la Bucov.
In spatele blocului G3 zona Castor, 3 cadavre zac in zona ghenei de gunoi, in dimineata zilei de 19 iunie.
Dupa raidul din noaptea de 13-14 iunie, de la Adapostul de caini comunitari de la Bucov ni s-a transmis faptul ca angajatii institutiei beneficiaza de o zi de concediu.

Imagini suprinse de camerele de supraveghere în timpul operaţiunii de strângere a câinilor fără stăpân din zona Piaţa Nord

Începuturile operaţiunii de strângere a câinilor fără stăpân

Câinii, fără reacţie, sunt adunaţi din zona Pieţei Nord

În zonă îşi face apariţia şi o maşină a Poliţiei Locale Ploieşti


Câini otrăviţi cu furadan
Urmare celor constatate si relatate, mai multe persoane au avut initiativa de a opri si inainta o parte din cadavre spre expertizare, atat la D.S.V.S.A. Prahova cat si la Bucuresti iar rezultatul a fost dat pana in prezent, de catre D.S.V.S.A. Prahova la solicitarea Asociatiei Hope for Romanian Strays, constatandu-se ca substanta folosita la otravirea cainilor este furadanul.
Toxicitatea substantei folosite, amploarea actiunii si spatiile uzitate, duc la concluzia nu numai a unei actiuni nejustificat de violente asupra cainilor, dar si la o actiune cu un caracter de o iresponsabilitate incalificabila pentru tot ceea ce inseamna viata, a copilului, a omului, a animalului acestuia.
Ce răspunsuri aşteaptă iubitorii de animale de la Poliţie 
         •        daca masina cu numarul PH 29 PMP apartine Adapostului de caini comunitari de la Bucov sau oricarui serviciu al Primariei Municipiului Ploiesti ori vreunei institutii aflate in subordinea acesteia.

          •        daca in data de 14.06.2013, angajatii acestui adapost, care se ocupau strict de prinderea si sedarea cainilor, au avut zi libera, prin verificarea pontajelor, urmare a activitatii nocturne desfasurate si daca este permis ca aceste actiuni sa se desfasoare noaptea.

          •        sugeram ca in scopul efectuarii acestor cercetari sa se apeleze la persoane precum angajati ai unor magazine non stop, paznici, lucratori Rosal pentru a da in mod oficial declaratii in privinta a ceea ce au vazut, in zonele in care aceste evenimente au fost semnalate si de asemenea inregistrarile camerelor video apartinand diverselor unitati private ori apartinatoare de Administratia Domeniului Public.

          •        daca inafara angajatilor Adapostului de la Bucov, mai exista alta unitate care sa aiba dreptul de a desfasura astfel de activitati, si anume folosirea asupra animalelor a substantelor cu efect tranchilizant, intrucat inafara cainilor gasiti otraviti, foarte multi au fost ridicati in timpul noptii si nu au fost gasiti in incinta Adapostului de la Bucov.

          •        identificarea persoanelor ori a institutiilor care/daca au colaborat/participat la actiunea reclamata si soldata cu moartea prin violenta si cruzime a acestor animale.

          •        in situatia in care Dacia alba in patru locuri cu nr de inmatriculare PH 29 PMP apartine institutiei de ecarisaj sau oricarui serviciu al Primariei Municipiului Ploiesti, sa se faca dovada proceselor-verbale de intrare a cainilor tranchilizati in adapost, intrucat toate persoanele care au semnalat incidentele respective, au declarat ca nu au gasit animalele a doua zi in adapostul respectiv.

          •        sa se verifice ce institutii ori firme au acces la substanta “carbofuran” si in ce conditii au folosit-o si o folosesc.

          •        la momentul la care Primaria Municipiului Ploiesti prin Administratia Parcului Memorial “Constantin Stere” Ploiesti, a incheiat un contract cu Fundatia pentru Protectia animalelor Vier-Pfoten Romania pentru sterilizarea si castrarea cainilor fara stapan din Ploiesti, la data de 16.06.2010, o conditie esentiala inscrisa in cuprinsul acestuia era ca in privinta cainilor operati, respctiv cu crotal, Municipiul Ploiesti “sa elimine orice posibilitati ca acesti caini sa fie ucisi si sa ia masurile necesare in acest sens” – Cap. IV pct. 4.2.6. din Contract ( Anexa 3); de altfel ne punem intrebarea care a fost rostul si eficienta cheltuirii atator bani publici pentru sterilizarea unui numar important de caini, si readucerea lor in teritoriu, ca dupa un timp, o alta administratie sa nu tina cont de acest efort financiar si masura de bun simt si sa ia o alta masura, de asemenea costisitoare; in aces sens este de evidentiat ca adapostul de la Bucov este populat de foarte multe animale sterilizate, prezentand crotal. Or este evident ca aceasta clauza contractuala a fost grav incalcata, in conditiile in care au disparut foarte multi caini crotaliati si au fost de asemenea otraviti, asa cum atesta si constatarea din cuprinsul Buletinului de analiza D.S.V.S.A. Prahova.

Răspunsul conducerii Parcului Constantin Stere pentru o asociaţie de protecţie a animalelor

Răspunsul conducerii Parcului Constantin Stere la soliciutarea observatorulph.ro