Ședință la Consiliul Local Ploiești. Decizie pe tema clădirii Primăriei

- Publicitate -

Autostrada A3 – Drumul pe care nu ai voie să ai nevoi. Răspunsurile CNAIR privind lipsa spațiilor de servicii, la 11 ani de la inaugurarea A3 (VIDEO)

Data:

- Publicitate -

Conform ”tradiției”, atât s-a putut…

Cu aproape o lună în urmă, am verificat iar situația din teren, sperând să vedem schimbările așteptate de 11 ani. Totodată, am solicitat răspunsuri de la CNAIR, o companie de stat pentru care scuzele din spatele explicării unor proceduri ar trebui să țină loc de răspunsurile pe care oamenii le așteaptă. Și cum la încasări de taxe nu se invocă scuze, nici în sens invers, de la CNAIR către plătitori, nu sunt acceptate.

În așteptarea autostrăzii care să lege Ploieștiul de Brașov, în continuarea A3, ceea ce vă mărturisim că nu avem speranțe să vedem în această viață, am încercat să aflăm ce se află în spatele neputinței de a finaliza un tronson inaugurat de peste un deceniu.

Israelul a atacat Iranul. Au fost vizate ținte nucleare

Israelul a lansat „un atac preventiv” asupra Iranului joi noapte, a anunţat ministrul apărării, Israel Katz. Explozii au fost auzite la nord-est de capitala...
- Publicitate -

Teoretic, spațiile pentru servicii, acele parcări cu toalete publice, au fost construite. Ele există fizic, dar sunt închise. Nu sunt racordate la utilități (apă și energie electrică) și nici nu se întrevede o rezolvare prea curând. Cu toate acestea, sunt păzite… Asta înseamnă că statul român, prin CNAIR, ia bani din taxele contribuabililor pentru a-i da unor firme de pază, ca să păzească neputința CNAIR, a Ministerului Transporturilor. Măcar să știți pe ce se duc o parte dintre banii pe care îi achitați pentru drumuri… pe paza a nimic.

Dacă nu ar fi păzite, ar fi vandalizate. Are logică achiziționarea serviciilor de pază, însă nu are logică felul în care ”au pus căruța înaintea boilor”, fiindu-le evident că acele spații nu au cum să fie date în folosință fără utilități. Ori nu a existat viziune de ansamblu asupra proiectului, ori s-a știut de la început ce va urma, ori s-a știut, dar sunt bune contractele care toacă bani pentru acoperirea incompetenței.

Nume de persoane care să răspundă nu există. Chiar și răspunsurile la solicitările noastre sunt semnate ”Cu stimă, CNAIR”. De ce ar exista nume? Indivizi puși politic, mulți fără nicio legătură cu domeniul de activitate în care activează, fără viziune managerială, fără proiecte, fără inițiative care să facă atractivă depunerea de oferte. Nu cu asta ar trebui să se ocupe conducerea unei instituții de calibrul CNAIR? Rezultatul se vede, repetăm… după 11 ani.

- Publicitate -

Vă invităm să vizionați materialul video care conține imaginile neputinței CNAIR și răspunsurile la cele șapte întrebări pe care le-am formulat în această fază a demersului, demers care va continua. (*Întrebările și răspunsurile pot fi lecturate și în format text, după reportaj)

Răspunsurile CNAIR la solicitările făcute de Observatorul Prahovean:

CNAIR: ”Referitor la solicitarea dvs. transmisă Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, vă comunicăm următoarele:

  1. Din ce motive, după 11 ani, spațiile de servicii nu sunt finalizate pe Autostrada A3 – București Ploiești? 

CNAIR: ”Contractul a fost semnat în data de 11.01.2006. Pe parcursul derularii contractului antreprenorul a revizuit de mai multe ori Programul de Execuție, iar termenele de finalizare aferente lucrărilor care fac obiectul contractului nu au fost respectate.

- Publicitate -

Scrisoarea mamei unui elev care dă BAC-ul: ”Schimbați ceva!”

Observatorul Prahovean publică scrisoarea deschisă a unei cititoare pentru oficialii Ministerului Educației. Aceasta critică programa de Bacalaureat, aproape neschimbată de zeci de ani. ”Am...

Din luna ianuarie 2021 antreprenorul (Asocierea S.C. GOOD PROD S.R.L.- S.C. AXIA S.R.L. – S.C. IPTANA TRANSPROIECT S.A.) nu a mai fost prezent în șantier și nu a mai demonstrat prin nicio acțiune intenția sa de a finaliza execuția lucrărilor, fără a mai prezenta vreo motivare pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale, fapt ce a demonstrat fără echivoc că acesta a abandonat lucrările. Astfel, CNAIR a decis rezlierea contractului în data de 16.08.2022.”

  1. Ce demersuri s-au făcut pentru finalizare și când estimați că ar putea fi date în folosință?

CNAIR: ”În data de 08.09.2023 a fost transmisă către Direcția Achiziții din cadrul CNAIR 0documentatia pentru realizarea unei Expertize Tehnice a lucrărilor executate, a lucrărilor rămase de executat și actualizarea devizului estimativ în cadrul contractului, dar nu a fost depusă nicio oferta pentru respectiva procedură de achiziție. În prezent, au fost facute demersuri pentru reluarea procedurii de achiziție publică.”

  1. Cât a costat amenajarea lucrărilor executate până acum și care sunt firmele prestatoare?

CNAIR: ”Plățile efectuate până la data rezilierii au fost de 22.092.293,04 lei fără TVA.”

- Publicitate -
  1. Ce presupune racordarea la utilități (energie electrică și apă) și în cât timp poate fi executată această lucrare de amploare?

CNAIR: ”Racordarea la utilități se va executa conform avizelor obținute, conform proiectului de utilități aprobat de către fiecare deținător de utilitați și în baza Avizelor Tehnice de Racordare. Referitor la termenul de execuție, menționăm că viitorul antreprenor își va programa termenele în funcție de etapele de execuție ce vor fi prevăzute în programul de execuție.”

  1. Ce societăți asigură paza autostrăzii? Ce societate/societăți are contractat serviciul de pază pentru spațiile de servicii și ce valoare lunară are contractul? Pe ce perioadă este semnat acest contract?

CNAIR: ”Serviciile de pază pentru spațiile de servicii  prevăzute pe autostrăzile din administrarea D.R.D.P. București sunt asigurate de SC EUROPROTECT SECURITY SRL.

Valoarea lunară a contractului pentru serviciile de pază pentru spațiile de servicii prevăzute pe autostrada A3 București – Ploiești din administrarea D.R.D.P. București este de aproximativ 247.656,75 lei cu TVA.

- Publicitate -

Contractul asigură serviciile de pază pentru o perioadă de 12 luni.”

  1. Ieșirea de pe autostradă, în apropiere de Ploiești, la Râfov, a fost închisă, deși ani de zile a fost funcțională și și-a dovedit utilitatea, fără să genereze evenimente rutiere. În plus, traficul rutier era astfel mai bine fluidizat în zona de ieșire de pe autostradă în Centura de est a Ploieștiului. Care este motivul real al acestei decizii? 

CNAIR: ”Ieșirea de pe autostradă, la care se faceți referire reprezintă un acces de urgență, realizat doar pentru evacuarea participanților la trafic în cazul unor accidente deosebit de grave, a unei stari de urgență.

Accesele de urgență nu pot fi deschise pentru intrare/ieșire, în/din autostrada A3 deoarece nu îndeplinesc caracteristicile unui nod rutier, respective bandă de accelerare, decelerare, lățime parte carosabilă de doar 5 m etc.

- Publicitate -

Totodată, vă informăm că accesul de urgență la care se face referire, a fost deschis și vandalizat de persoane necunoscute, astfel Poliția autostrăzii A3 a propus blocarea acestuia prin montare de parapet metalic în vederea securizării zonei și evitarea accidentelor rutiere.”

  1. Ca și lipsa spațiilor de servicii, lipsa stațiilor de alimentare cu carburanți face din A3 poate cea mai de criticat arteră de profil din țară. De ce nu există astfel de spații și ce ar presupune amenajarea și concesionarea lor?

CNAIR: ”Până în anul 2021 a fost în vigoare contractul de executie lucrări având ca obiect realizarea spațiilor de servicii situate pe Autostrada A3, Bucuresti – Ploiești. În anul 2021 Contractul de lucrari pentru amenajarea spatiilor de servicii a fost reziliat, antreprenorul nereușind să finalizeze în totalitate niciunul dintre spațiile de Servicii.

Având in vedere cele exemplificate mai sus, în luna decembrie 2021, prin publicarea in SEAP a Anuntului de Concesionare, s-a demarat procedura pentru atribuirea contractelor de concesiune de servicii în vederea utilării/dotării, operării și întreținerii Spațiilor pentru Servicii și Parcărilor de lungă durată / Scurtă durată aflate pe autostrăzile și drumurile naționale din România, deschise traficului rutier, situate pe autostrăzile A1, A3, A4, A10, DN2 – VO Suceava, DN65F VOS – VO Craiova, DN1K – VO Brasov, printre care s-au afla si Spatiile de Servicii situate pe Autostrada A3, Bucuresti – Ploiesti.

- Publicitate -

Contractele de Concesiune mai sus amintite aveau ca obiect finalizarea lucrărilor rămase de executat, dotarea cu stație de distribuție carburant, stație de încărcare vehicule electrice, parcări, toalete publice, spațiu comercial, snack bar, precum și operarea și întreținerea acestora.

Așa cum precizam si ai sus până la data limita de depunere a ofertelor în cadrul procedurii de achiziție publică, nu au fost depuse oferte, astfel încat procedura a fost anulată.

Astfel, în perioada imediat următoare va fi reluată procedura pentru atribuirea unor contracte de concesiune de servicii în vederea utilării/dotării, operării și întreținerii Spatiilor de Servicii situate pe Autostrada A3, București – Ploiești.”

Va urma!

Cum ți se pare subiectul?

3 COMENTARII

  1. 1. Daca spatiile de servicii sunt pazite spre a nu fi vandalizate – sa spunem ca paza poate fi justificata desi valoarea per obiectiv pazit nu se justifica – atunci pentru ce este blocat accesul la spatiile de parcare in situatia unei nevoi de oprire?
    2. Daca intrarile iesirile de urgenta au acest scop declarat – URGENTA – cum Dumnezeu de sunt blocate cu parapeti si balustrade care in nici un caz nu pot fi demontate cu usurinta in cazul unei urgente?
    3. Cum s-a actionat in cazul nerepsectarii de catre constructor graficelor de executie pentru spatiile de servicii? Cand s.a constatat nerespectarea contractului nu a fost demarata expertiza pentru lucrari rest de executat? (banuiesc ca data de septembrie 2023 este eronata in articol…..)

  2. Dupa ce ca 1 km de autostrada in Romania costa cat o lansare in spatiu in 11 ani nu au fost in stare sa faca 1 spatiu pentru servicii macar 1,tipic Romanesc,șpaga,facut de mantuiala,taxe peste taxe si cand se face costa exorbitant!

  3. VOI SUNTETI DIN VIITOR ? IA MAI CITITI ODATA PUNCTUL 2 SI HAIDETI SA FACEM UN SERIAL CU VOI SAU CU CNAIR;NU DE ALTA DAR PARCA EXISTA UN TRECUT UN SERIAL CU „ZIARUL DE MAINE”

Ce părere ai? Comentează aici!

Comentariul tău
Numele tău

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

„Am ajuns paralizat la SJU și am plecat pe picioarele mele”

Observatorul Prahovean continuă campania „Doctor bun”  dedicată medicilor apreciați...

Expunerea la soare fără protecție, risc major pentru sănătatea pielii

O singură arsură solară poate avea consecințe pe termen...

Medicul Carmen Ionică m-a salvat după un diagnostic greșit”

Observatorul Prahovean continuă campania „Doctor bun” dedicată medicilor apreciați...
- Publicitate -

Antreprenori de succes

Caffe Milano: Povestea înghețatei italienești din Ploiești

În centrul Ploieștiului, de zece ani de zile, funcționează...

Cofetăria Le Bonbon din Ploiești și povestea tortului viral

În Ploiești, pe Bulevardul Petrolului, se află laboratorul Cofetăriei...

Măcelăria Pion din Ploiești, mezeluri ca pentru la ei acasă

Gabriel Barbu nu are birou cu vedere panoramică, aflat...
- Publicitate -

Exclusiv

Scrisoarea mamei unui elev care dă BAC-ul: ”Schimbați ceva!”

Observatorul Prahovean publică scrisoarea deschisă a unei cititoare pentru...

Sisteme fotovoltaice performante cu garanția ARTSANI

În doar câteva luni de la înființare, ARTSANI Energy...

Câte culturi au fost calamitate de grindină în 2024

Sistemul Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor este un...

Cum arată acum podul de la Blejoi închis pentru reparații

A trecut o săptămână de la închiderea circulației rutiere...

Bucegi 12, blocul din Ploiești cu buncăr și recepție de cinci stele

Blocul Bucegi 12 este o poveste despre cum ar...

Ai un pont?

Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp la 0785 075 112

- Publicitate -

Știri noi

Când revin ploile la Ploiești. Prognoza ANM în iulie

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo...

Destinație de weekend. La picnic, la Valea Doftanei

O ieșire la picnic este perfectă pentru weekend. Distracția...

Companii importante, care dețin terenuri în Ploiești, somate de Primărie

Companii importante, care dețin terenuri în Ploiești, au fost...

Un buldo rămas fără frâne s-a răsturnat în Vălenii de Munte

Un eveniment grav, care este cercetat ca accident de...

Incendiu azi noapte la o groapă de gunoi din Băicoi

Pompierii au intervenit noaptea trecută pentru stingerea unui incendiu...
- Publicitate -

Emisiuni

Șahul ca lecție de viață: povestea care inspiră

Constantin Țurlea, antrenor și organizator de concursuri de șah,...

Cine sunt prahovenii plătiți pentru ședințe și comisii

Jurnaliștii Marius Nica și Claudiu Vasilescu au dezbătut în...

Viticultorii și fermierii: Pro și contra Sistem Antigrindină

Miercuri, 4 iunie 2025, în cadrul unei ediții speciale...
- Publicitate -

Vox Publica

De ce să plătim tot noi, fraierii, jaful PSD-PNL?

După ce au aruncat țara în abisul deficitului bugetar,...

Leonardo Badea, BNR: contează evitarea dezechilibrelor!

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR, publică în Observatorul Prahovean un...

Să moară Iliescu? Dilema celor care poate iartă, dar nu uită

Ion Iliescu, fostul președinte al României, este un personaj...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

Scrisoarea mamei unui elev care dă BAC-ul: ”Schimbați ceva!”

Observatorul Prahovean publică scrisoarea deschisă a unei cititoare pentru...

Sisteme fotovoltaice performante cu garanția ARTSANI

În doar câteva luni de la înființare, ARTSANI Energy...

Câte culturi au fost calamitate de grindină în 2024

Sistemul Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor este un...

Cum arată acum podul de la Blejoi închis pentru reparații

A trecut o săptămână de la închiderea circulației rutiere...
- Publicitate -

Dezamăgire la Ploiești. Orient Express nu a oprit în Gara de Vest

Cel mai cunoscut tren din lume, Orient Express, trebuia...

Cum susțin fermierii că Sistemul Antigrindină aduce secetă

Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor este...

Peste 50% din testele antidrog din Prahova sunt fals pozitive

Continuă calvarul șoferilor nevinovați, testați antidrog de Poliția Rutieră....