L-a avut ca mentor pe reputatul profesor Leon Dănăilă, unul dintre cei mai mari neurochirurgi pe care i-a dat medicina românească. Omul legendă care a doborât recordul mondial, prin cele peste 27.000 de intervenții chirurgicale pe creier. A învățat de la el, de la geniul neurochirurgiei, cum un medic care și-a ales această specialitate trebuie să aibă „ochi de vultur, mâini de femeie și inimă de leu”. Doctorul Alexandru Papacocea operează pe creier aici, la Ploiești, la Spitalul Județean de Urgență, de 12 ani. Meseria mea e să ajut, spune acesta și tot el completează: „pacientul meu nu e doar un diagnostic, ci un cumul de trăiri și suferințe. E nevoie de suflet, care merge mână în mână cu bisturiul rece”.
Medicul Alexandru Papacocea a venit la Spitalul Județean Ploiești imediat după rezidențiat. 12 ani într-un unitate sanitară de stat, de urgență, unde a realizat mii de operații, incluzând patologii variate, de la tumori, malformații, ori accidente vasculare cerebrale.
Citește și: Doctor bun. Interviu cu medicul cardiolog, Marian Albu, omul care salvează inimile prahovenilor
Mereu și-a dorit să fie neurochirurg. A fost dintotdeauna fascinat de legătura nedeslușită dintre creier ca organ și mintea, gândurile, trăirile și sufletul omului.
Medicul Alexandru Papacocea vorbește despre precizia matematică pe care el, ca și chirurg, trebuie să o aibă în momentul în care pătrunde dincolo de cutia craniană a bolnavului. Recunoaște că mereu simte teamă, indiferent de buna pregătire pe care o are.
„În neurochirurgie, neprevăzutul e ceva la ordinea zilei”
„ Oricând pot apărea complicații, oricând un vas de sânge rupt în cazul anevrismului cerebral, de exemplu, poate genera o hemoragie care conduce la deces. E nevoie de stăpânire de sine, de tehnică și de o precizie milimetrică în momentul în care ai pus mâna pe bisturiu. Acolo, în sala de operație, ai în mâinile tale, la propriu, creierul omului. Nu există răspundere mai mare decât a medicului față de pacientul anesteziat care și-a pus viața în mâinile tale”, ne povestește neurochirurgul Alexandru Papacocea.
Un medic mereu conectat la ceea ce înseamnă evoluțiile din domeniu. „Un neurochirurg care nu se adaptează la tehnologie este un neurochirurg depășit, fiindcă acest domeniu nu mai poate fi posibil fără tehnică”, mai spune acesta.
„Tehnologia și actul medical se îmbină. În neurochirurgie, nu se poate una fără cealaltă”
De aceea, puținul timp liber care nu înseamnă sala de operație a SJU Ploiești, medicul Papacocea îl dedică cititului. Cărți de specialitate, ce îl ajută să fie mereu la curent cu tehnologiile inovatoare din sfera neurochirurgiei. „Tehnologia și actul medical se îmbină. În neuro, nu se poate una fără cealaltă”.
Dincolo de „sângele rece” pe care un medic ce și-a ales o asemenea specialitate trebuie să îl aibă, medicul Papacocea știe să vorbească și despre empatie. Și nu doar să vorbească, că și să o aibă. Față de bolnavul care nu vine „de plăcere” la el, dar și față de familiile care, de cele mai multe ori, așteaptă cu disperare un semn din spatele blocului operator.
„Fii om, fii bun, fii blând, fii aproape de pacientul tău”
„Da, poți ține un scut de protecție personală, e un mecanism de autoapărare, dar fii om, fii bun, fii blând, fii aproape de pacientul tău. Starea aceea de liniște pe care o simte atunci, îl ajută enorm. La fel și cu familiile. Sunt oameni disperați, care se uită în ochii medicului și vor să vadă speranța.
„Sunt dăți când spun: am făcut tot ce a fost omenește posibil. Atunci e cumplit”
Sunt dăți când asta le transmit, dar sunt și dăți când spun: am făcut tot ce a fost omenește posibil. Atunci e cumplit. Face parte, însă, din viață totul, iar halatul de medic nu e mantie de supererou, nu dă vreo putere specială. Orice doctor, cât de bun ar fi, își are limitele sale. Dar face tot ce poate, când își iubește meseria, să atingă acele limite”.
Dacă ați fost tratat de un medic bun, căruia îi datorați sănătatea sau chiar viața, nu ezitați să ne scrieți la adresa redactie@observatorulph.ro sau să ne trimiteți un mesaj pe whatsapp la 0785 075 112.
Interviul integral cu medicul primar neurochirurg Alexandru Papacocea poate fi urmărit aici:
Cum ți se pare subiectul?