Furtul unui tronson de 40 de metri a unei conducte Conpet s-a soldat cu poluarea masivă a râului Lopatna cu țiței. La solicitarea ziarului Observatorul Prahovean, Garda de Mediu a furnizat informații importante despre acest incident grav.
Într-un răspuns transmis redacției noastre, comisarii Gărzii de Mediu Prahova au explicat cum s-a produs poluarea râului Lopatna.
Poluarea accidentală a fost anunțată de SC CONPET SA Ploiesti prin Fișa de anunțare a incidentului la Agenția de Protecția Mediului Prahova, Garda Naționala de Mediu — Comisariatul Județean Prahova, Sistemul de Gospodărire a Apelor Prahova, în care este înscrisă cauza producerii fenomenului, ca fiind ”posibil coroziune: tip poluant- (itei. ”
Ulterior operatorul a informat privind cauza producerii poluării (tipul poluantului, cantitatea), furtul a 40 ml conducta, tip poluant- țiței. Factori de mediu afectati, apa si sol- până în dreptul localității Matița.
Citește și Poluare masivă cu țiței în Prahova. Zeci de pești morți în albia râului Loptana
Comisarii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu — Comisariatul Județean Prahova, s-au deplasat în data de 18.04.2023 pe amplasamentul tronsonului de conductă de transport țiței de 4” CarbuneștiBoldesti, din zona Plaiul Corbului din com Șoimari, jud Prahova care face parte din conducta de țiței 4” Surani — Măgurele.
Au constatat ca din conducta afectata s-a scurs țiței pe versant, apoi prin valea unui curs de apa nepermanent, pe care la data incidentului exista debit de apa (lungimea afectata cca. 900 m), în cursul de apa cadastrat Lopatna în zona intersecției drumului comunal 233 cu DJ 100 M pe raza comunei Surani.
La data de 18.04.2023 S.C. CONPET S.A. a transmis o estimare a cantității de țiței pierdută de 60 tone.
Operatorul a informat că în data de 19.04.2023 a fost finalizată intervenția privind cuponarea celor 40 metri liniari de conductă (utilizandu-se conducta nouă izolată cu polietilena de înalta densitate) și realizată proba de presiune.
Citește și Poluare masivă cu petrol în Prahova. Cei doi bărbați care au tăiat și furat conducta Conpet au fost reținuți
Totodată au fost înlocuite barajele absorbante, au fost consolidate barajele de sifonare, s-a administrat material absorbant biodegradabil, a fost săpată o groapă de colectare a produsului și construit un alt baraj de sifonare în zona de canal ape pluviale, necadastrat, spre sursa poluării.
Intervenția a fost realizată de personal din cadrul sectoarelor Urlați-BercaIndependența-Cireșu, Ploiești — Băicoi – Moreni și personal de la societatea Envirotech. S-a vidanjat țițeiul acumulat Ia baraje și în groapa de colectare.
S-au colectat deșeurile rezultate în urma intervenției și au fost create depozite temporare de-a lungul cursului de apă.
Așa cum se constată din adresele și documentele transmise de operatorul CONPET SA Ploiesti, în intervalul cuprins între orele 15.30- 23.00, din data de 17.04.2023, traseul conductei de 4” Surani — Măgurele nu a fost supravegheat, chiar operatorul mentionând, în adresa transmisă în format electronic în 18.04.2023 – Informare poluare CONPET nr. 14140/20.04.2023, avarie provocată zona Soimari- Plaiul Corbului, înregistrată Ia GNM- CJ Prahova cu nr. 1782/20.04.2023, ora 15.07, ca ”…în noaptea de 17.04.2023 nu s-a putut depista cauza producerii poluării din cauza condițiilor meteo nefavorabile (ploi torențiale) iar traseul conductei traversează Plaiul Corbului (deal), distanța de la iesirea din satul Surani până în deal fiind de aproximativ 7 km drum forestier.”
Din cauza acestui fapt, au fost deversate cantități semificative de produse petroliere în pârâul LOPATNA, care au condus la mortalitate piscicolă.
Garda Națională de Mediu – Comisaratul Județean Prahova a înaintat PARCHETULUI DE PE LÂNGĂ JUDECĂTORIA Ploiești sesizare penală pentru poluarea accidentală cu afectarea resurselor piscicole din apa curgătoare Lopatna, din cauza nesupravegherii funcționării instalațiilor și echipamentelor tehnologice.
În sarcina CONPET S.A. au fost stabilite măsuri cu privire Ia ecologizarea zonelor afectate și transportul deșeurilor de la locul producerii incidentului Ia destinatarul final în conformitate cu prevederile legale, verificarea periodică a conductelor de transport, precum și remedierea oricărei spărturi în vederea limitării poluării în cazul avariei Ia conducte, respectarea procesului tehnologic și exploatarea corespunzătoare a dotărilor tehnice și echipamentelor.
Cum ți se pare subiectul?